Heb me even een minuut of zes vrijgemaakt uit mijn drukke werkzaamheden om met vriendin een nieuw huis te kopen.
Om elf uur is de afspraak met de, op alle landelijk voorkomende opsporingslijsten gezochte, makelaar, ter plaatse bekend als Hannes Hufter. Hij komt aanrijden in een pooierbak met open kap en is gekleed in een niet van echt te onderscheiden Hema outfitje. Dat wil zeggen; het gebruikelijke witte boorden criminele tenue, dat slechts wordt uitgetrokken teneinde bestijging van het wekelijkse escortje mogelijk te maken.
Mijn drukke werkzaamheden, welke ik moest onderbreken om via deze gelegaliseerde oplichter een huis te kunnen kopen, dwongen mij, beroepsmatig, deze dag rond te lopen in gebleekt shirt met verfvlekken en gerafelde jeans.
Wanneer ik voor het aan te kopen pand vriendin en makelaar aantref weiger ik ,om te beginnen, deze makelaar een hand te geven omdat het een publiek geheim is dat hij nimmer zijn handen wast na het urineren.
Ik vraag aan vriendin of ik er een beetje financieel daadkrachtig uitzie. Zij bekijkt mij met een kritisch oog van top tot een en oordeelt: “Het financiële kan er mee door. Over het daadkrachtige zullen we het later nog wel hebben”
Dan betreden wij het pand. Makelaar heeft het over een “living” als wij door een hok van 2 bij 3.5 schuifelen. Daar kan ik dus niet tegen en ik vraag hem, om hem tegemoet te komen in zijn patserige jargon, waar de “toiletgroepen” zich hier bevinden vanwege heftig opspelende darmkrampen met daaraan gepaard gaande winderigheid.
Het pand blijkt begin jaren zestig gebouwd te zijn en is nog in oude staat. Behalve af en toe een lik verf is er niet veel aan gedaan. Het keukenblok is dermate bejaard dat het in deze tijd van revivals weer voor modern kan doorgaan zodat verbouwing achterwege kan blijven.
De “verdieping” bestaat uit 3 slaapkamers en een douchecel die door de makelaar als “het sanitaire gebeuren” ,wordt aangeprezen. Tussen lagen kalk ontdek ik iets van een douchekop.
Op de overloop bevindt zich een raam dat van boven naar beneden doorloopt. Vriendin merkt op dat zoiets tegenwoordig niet meer zou worden toegestaan vanwege het gevaar voor kinderen. Die zouden er al spelende doorheen kunnen mieteren.
Ik kijk haar verbaasd aan en merk op dat het raam best kan blijven zitten omdat kinderen tegenwoordig toch nooit thuis zijn. Zij fronst haar wenkbrauwen . Dus leg ik het iets gedetailleerder uit :“Kinderen hebben volle agenda’s”, zeg ik. “Om zes uur ontbijten, dan naar op- of afvang. Paardrijden, zwemles, voetballen, tennissen, volleybal, naschoolse afgang en als er dan nog tijd overblijft gaan sommigen ook nog naar school.Dan om een uurtje of acht naar McShit om het chemisch gehalte wat aan te vullen ,dus tegen de tijd dat ze thuis zijn is alle gevaar geweken. Die cremlins hebben dan geen puf meer om door ramen van enkel glas te duiken.
Makelaar en vriendin kijken mij aan of ik zojuist mijn broek heb laten zakken.
Het “zoldergebeuren” blijkt een vliering te zijn die uitsluitend op de knieën onderzocht kan worden.Tijgerend worstel ik mij door een haag van spinrag om uiteindelijk te arriveren bij het “verwarmingsgebeuren”. Dat blijkt een gietijzeren ketel te zijn die alleen met behulp van een kraanwagen verwijderd kan worden.
Als ik weer, spinnen afkloppend via een wankel trappetje naar beneden kom, stelt makelaar voor om “het geheel” even te laten bezinken. ”Bezink zelf maar tot je worstel schiet”, antwoord ik. “Vèrdrinken zou ook een optie zijn” ,voeg ik er aan toe terwijl iets glibberigs mijn shirt binnendringt.
“Nou ja”, verdedigt de makelaar zich. “De prijs is er natuurlijk ook naar”
“Ja” ,zeg ik, een oorkruiper tot de orde roepend. “230.000 euros stelt geen reet voor als je bedenkt dat je er een complete dierentuin cadeau bij krijgt.
230.0000 klappen voor je harses kun je krijgen, inclusief BTW en overdrachtsklappen.”
“Meneer, de prijzen in “huizenland zijn nu eenmaal eh..nog steeds in een opgaande curve en de vraag en aanbod liggen….”
“Hee, hoor je me niet klojo”, onderbreek ik hem. “Pers die curve maar in je darmenland, ik ga wel verder op zoek.”
“Eh…heb ik niets meer te zeggen????”, vraagt vriendin verontwaardigd.
“Ja, hoor ga je gang”, nodig ik haar uit.
Vriendin gaat rechtstaan, krult haar neus omhoog en zegt: “Ik bied honderdduizend Euros!!”
Ik hoor een kraan druppen. Op het “zoldergebeuren” valt iets om, en in de keuken ruik ik iets McShitterigs. Makelaar trekt zijn jasje uit en de vochtige plekken onder zijn oksels bewijzen dat het met zijn ”transpiratiegebeuren” wel eens iets beter gesteld is geweest.
“Ik…eh zal uw bod doorgeven”, stamelt hij.
“Heel goed”, zegt vriendin. “Het bod geldt tot morgen. Hoor ik niets,dan gaat het bod met 5000 euro omlaag”.
Dan draait ze zich abrupt om en loopt de deur uit. Buiten gekomen, kijkt ze mij grimmig aan: “Zullen we het dan nu even over jouw daadkrachtige geouwehoer hebben?”

Categorieën: VC-Kees Schilder

14 reacties

sally · 1 juli 2004 op 00:18

Helemaal waar en schitterend verhaal
Maar er kleven ook voordelen aan de meerwaarde van al die shit
Ons huis is ook drie keer zoveel waard als vijf jaar geleden.
En de jouwe ook, als het tenminste van je zelf is

🙂 🙂 🙂 🙂
Daarnaast ben je toch ook gek op dieren?!

viking · 1 juli 2004 op 08:44

Ik hoop nog steeds ‘mijn’ makelaar eens in een donker steegje tegen het lijf te lopen. Ik moest meteen aan hem denken toen je over die oorwurm begon…

R@@F · 1 juli 2004 op 08:50

Makelaar of Hakkelaar, weinig verschil tussen het zijn beiden criminelen!

Leuke weer Kees
R@@F

Martijn · 1 juli 2004 op 09:27

Leest erg lekker, en snel weg Kees. Ik had alleen de natte cel slash badkamer als wapenfeit erin gegooid.
Lag er geen haar in het putje? Resten van Jomanda’s tampon?, Kukident kleefpastaresten? Het had de prijs omlaag kunnen halen. :-P.

Maar….wat is de uitkomst geworden?

Groet Martijn 😀

pepe · 1 juli 2004 op 09:45

Een woonwagen? Misschien een beter idee? Scheelt ook weer belasting betalen.

Hij is weer klasse Kees 🙂

Ma3anne · 1 juli 2004 op 10:15

Makelaars zijn alleen handig als je een huis in de verkoop hebt en ze er een fantastische verkoopsom uit weten te slepen, die je nooit had verwacht.

Geweldig verhaal weer! 😀

Shitonya · 1 juli 2004 op 13:02

Als het huis een dierentuin was, had de makelaar er beter zelf in kunnen blijven wonen, een oorwurm is weer eens wat anders dan al die lamaas en zebraas 😛
Geweldige Column weer 😀

Bakema_NL · 1 juli 2004 op 18:54

Een huis kopen? Doe maar niet, als ik genaaid wil worden dan wil ik het wel op lichamelijke wijze voelen.
En je huis is na verloop van tijd 3 x zoveel waard…….toch handig dat andere huizen net zo goed meegaan in prijs, heb je er tenminste wat aan……..maar niet heus. En zo rekenen mensen zich geweldig rijk zonder rijk te worden. En waarvoor? De oude dag? Hopelijk word je oud dan, heb je er heel misschien nog wat aan, al geef ik zelf de voorkeur van genieten als ik nog lekker jong ben, op oudere leeftijd moet je zoveel dingen laten.
De makelaar heb je treffend beschreven.

Louise · 1 juli 2004 op 21:01

Dit is genieten!!

De ene gevatte opmerking na de andere. Waar haal je het vandaan?!
Is dit alleen maar in een geschreven versie of babbel jij je echt zo door de dag heen? 😀

Li · 2 juli 2004 op 19:01

Geweldig 😛
Deze column staat weer als een huis!
Ik zie het helemaal voor me!

Li

Mosje · 2 juli 2004 op 21:33

[quote]Ik bied honderdduizend Euros[/quote]Voor dat bedrag kocht je 20 jaar geleden zo ongeveer een kasteel.
Ach, was ik maar in onroerend goed gegaan vroeger. Makelaar geworden of zo….

Dees · 2 juli 2004 op 21:56

Er zitten echt parels van zinnen in deze column… Leuk!

Anneroos · 4 juli 2004 op 21:11

Vooral als er in de beschrijving staat: het huis is in orginele staat, kun je een bouwval verwachten! 😀

Mup · 14 juli 2004 op 16:23

Las net wat advertenties met huizen, zag zefs een beschrijving van een tweede telefoonaansluiting, hup weer 3000 euri meer waard dat huis,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder