Discussiëren met gelovigen over het bestaan van God doe ik niet meer. Het kost ontzettend veel tijd en het levert niets op. Ze blijven toch wel volhouden dat ze gelijk hebben. Aan de andere kant doe ik natuurlijk exact hetzelfde en geloofsdiscussies draaien dus altijd uit op hetzelfde resultaat: iedereen blijft bij z’n punt en de discussie was in het beste geval een leuke vorm van tijdverdrijf. Toch kan ik het maar moeilijk hebben als mensen in dingen geloven die niet bestaan. Misschien komt het door mijn onweerstaanbare overtuigingsdrang. Misschien ben ik gewoon veel te nuchter om zoiets als religie te kunnen begrijpen. Misschien komt het doordat ik zo ontzettend overtuigd ben van mijn eigen gelijk. Waarschijnlijk dat laatste.

Jammer genoeg voor mij lijken er de laatste jaren steeds meer onbewijsbare theorieën serieus te worden genomen. Alternatieve geneeskunde heeft dan nog een eeuwenoude traditie, maar de afgelopen dertig jaar zijn er ook op andere vlakken nieuwe stromingen ontstaan. Het nare is dat die stromingen regelmatig invloed weten uit te oefenen op het dagelijks leven van heel veel mensen. Ook op dat van mij dus. En da’s irritant.

De alternatieve geneeskunde heeft zelfs een soort heiligenstatus verworven. Ooit vertelde een collega van me dat ze zwanger was geworden met behulp van acupunctuur. Ik schoot in de lach, wat me direct op een uitbrander van een andere collega kwam te staan. Daarna volgde er een verhaal van nog een andere collega over het met acupunctuur behandelen van een peesontsteking. Het heeft wel even geduurd voordat ik besefte dat ik niet in de maling werd genomen. Nog een verband met echte religies: kritiek erop leidt tot zeer verontwaardigde reacties.

Als de buurman in God wil geloven moet ik erg mijn best doen om daar last van te hebben. Maar als mijn kinderen op school lastig worden gevallen met het allerlei knip- en plakopdrachten omdat dat hun zogenaamde andere intelligenties zou helpen te ontwikkelen… Tsja, dan komt het allemaal wel heel dichtbij. Als de ziektekostenverzekeringen ineens kwakzalverspraktijken als acupunctuur en homeopathie in hun standaardpakket opnemen, dan betaal ik er dus aan mee.

Het lijkt erop dat mensen ergens in moeten geloven. Is het niet in God, dan is het wel in iets anders. Als het maar vaag is. Ik ga er er vanuit dat als er van acupunctuur of homeopathie op een gegeven moment toch bewezen wordt dat het werkt, het grootste gedeelte van de populariteit ervan direct verdwenen is.

Een nieuw probleem dus. De oerknal uitleggen aan een gelovige lukt net zomin als het bij een volgeling van een moderne vaagheid erkenning krijgen voor het nut van wetenschappelijk bewijs bij nieuwe methoden in de geneeskunde, het onderwijs of de pedagogie. Op de een of andere manier hebben ze een afkeer van wetenschap. Logisch, want het zou de ondergang van hun geloof betekenen. Er lijkt dus niets anders op te zitten dan maar gewoon te hopen dat de vage stromingen die ons nu overspoelen van tijdelijke aard blijken te zijn. Succes ermee.

Categorieën: Maatschappij

10 reacties

kiehen · 26 mei 2008 op 17:53

De kern van het verhaal ontgaat mij een beetje. Een hoop gezwets maar het leest niet echt lekker weg vind ik…..

PaulJansen · 26 mei 2008 op 18:00

Ik denk dat ik wel begrijp wat je bedoelt. Ik denk dat het komt doordat ik er te lang over gedaan heb. Normaal kalk ik een verhaal in een minuut of tien neer. Deze is in een paar dagen in kleine etappes geschreven. Blijkt niet mijn sterkste punt.

Bock · 26 mei 2008 op 18:42

Had misschien wel wat scherper gekund, maar zo slecht vind ik het niet hoor.

arta · 26 mei 2008 op 18:54

In jouw stukje scheer je wel erg veel dingen overéén kam.
Religies, acupunctuur, homeopathie en de plakwerkjes van je kinderen, allemaal vaag gelul, volgens jou. Maar het bewijs dat homeopathische middelen werken is toch echt wetenschappelijk aangetoond, sterker nog, veel van onze chemische moderne medicijnen zijn er van afgeleid. Ook die belachelijke knip- en plakwerkjes van jouw kinderen hebben wetenschappelijk aangetoond hun fijne motoriek te verbeteren (makkelijk als ze chirurg willen worden) en is ook goed voor hun concentratievermogen. (toch wel handig als je jezelf als volwassene ergens op kunt concentreren) Verder vind je het heel normaal dat jij mensen overtuigt van een oerknal, die niemand van ons heeft meegemaakt… Over vaag gesproken.(Dat grote gat daar in Zuid Amerika: Daar is die meteoriet terechtgekomen…Echt waar, ik kan het bewijzen!!!)
Overigens ben ik zelf overtuigd atheïst, maar heb wel respect voor gelovigen en andersdenkenden.
Je begrijpt em al: Ik ben het niet met jouw inhoud eens…:-)

PaulJansen · 26 mei 2008 op 19:22

Ik denk dat je (zoals veel mensen) homeopathie verwart met kruidengeneeskunde. Kruidengeneeskunde werkt in veel gevallen wel, waar homeopathie uitsluitend als placebo werkt. Zie ook [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Homeopathie]Wikipedia[/url].

Ik vind het een goede zaak als mijn kinderen moeten knippen en plakken op de basisschool om hun fijne motoriek te ontwikkelen, maar als ze op de middelbare school dit bij Nederlands moeten doen (dat gebeurt echt!) in het kader van het ontwikkelen van meerdere intelligenties, dan gaat er het een en ander mis.

Wat betreft het veel over een kam scheren heb je gelijk. Dat doe ik ook. Ik heb overigens ook respect voor gelovigen en andersdenkenden, maar niet vanwege hun overtuiging.

arta · 26 mei 2008 op 20:12

Homeopathie en fytotherapie(kruidengeneeskunde) hebben erg veel met elkaar te maken, de grondbeginselen zijn hetzelfde, alleen de manier van verwerking van het medicijn verschilt… (zie oa Wiki)

😆 Knippen en plakken op de Middelbare school…Dat had je er niet bij geschreven. Tja… dat maakt het knip-en plakverhaal nét even anders, hahaha.

Ondanks dat ik het niet eens ben met jouw stelling, ging ik er niet vanuit dat jij niet respectvol was, hoor! Het was ook absoluut niet mijn bedoeling dat zo over te brengen…

Dees · 26 mei 2008 op 20:31

Jaah, ik ben het dus wel met je eens. Zelfs in je over een kam scheren. Hoewel ik nog steeds niet begrijp hoe het nou echt zit met de knap en plikwerkjes (ik was daar altijd slecht in, knippen en plakken, mis ik nu andere intelligentie?).

Anne · 26 mei 2008 op 23:52

Dubbel! Enerzijds hoor ik de stem van de typische geen-gelul-doemaargewoonenz.-stem van de typische Hollander in je stukje en anderzijds wijs je haarscherp aan waar er iets fout gaat in ook iets typisch Nederlands: het overdrijven, het gebrek aan gevoel voor wat passend en correct is, het doorschieten. In ieder geval voer voor nadenken.

lisa-marie · 27 mei 2008 op 12:42

Ik snap je punt helemaal en dat komt ook goed naar voren.

Van de nieuwe stromingen heb jij ergenis maar van hun uit gezien ervaren zij hetzelfde maar dan de andere kant op.

Ieder zijn eigen ding,ieder zijn eigen waarde.
Zeg ik altijd maar. 🙂

Neuskleuter · 30 mei 2008 op 16:25

Geloven is iets dat de mens van nature al eeuwenlang doet. Anders waren er niet zoveel variaties te vinden van godenverhalen, voor de nu verklaarbare verschijnselen als regen, donder en muizen bij de graan die buiten blijft liggen. Het is een stok om op te leunen. Iets dat de mens niet gek maakt als iets niet te begrijpen is.

De alternatieve geneeskunde wordt vaak ook pas ingeschakeld als het reguliere pad niet meer werkt. Het geeft soms weer valse hoop, maar valse hoop is beter dan geen hoop. Hoewel ik daar toch niet voor zou kiezen, zeker niet in het geval van geneeskunde.

Ik denk wel dat jouw ‘vage stromingen’ tijdelijk zijn, maar daar komen wel weer nieuwe vage stromingen voor in de plaats 😉 Ik zie de aard van het beestje niet zo snel veranderen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder