Op zoek naar verlichting in de donkere dagen wil ik ’s avonds lekker op de bank ploffen om televisie te kijken maar ik kan mijn afstandsbediening nergens vinden. Nadat ik deze bij de stereo vandaan haal, schep ik het licht. Slaafs volgt het toestel mijn aanwijzingen. Als gevolg van de horizontale programmering wijs ik goddeloos reclame na reclame af. Maar wie heeft wie nu werkelijk in de hand? Informatie van een beter niveau verwacht ik momenteel niet, dus ik kan maar beter even naar mijn eigen gezeik luisteren. Het beeld van de geliefde kijkdoos mag dan wel steeds breder worden, een overgroot deel van het programma-aanbod lijkt mijn ideeën alleen maar te vernauwen tot een beangstigend hokjesgeest. Wat valt er eigenlijk nog te zien? Vaak is het enkel banaal amusement.

Neem bijvoorbeeld een ‘lover’ die het lef heeft verloren zijn gevoel in de intimiteit te tonen, waardoor hij zijn vriendin laat nemen door big brother. Of pak een TBS’er en laat hem samen met andere Tokkies een villa uitwonen waarna hij, de rest van zijn leven, in een uitgeleefd hok kan verblijven. En de volgende dag kakelt iedereen erover.

Het slijpen van de geest is er ook niet echt bij. Als paddestoelen rijzen de spelletjesprogramma’s weliswaar uit mijn beeldscherm het najaarsseizoen, het niveau van de vragen geeft mij het idee dat de makers ervan zich richten op mensen die niet sporen, potentieloos dus. En naar de nationale balsport met zes letters kijk ik ook niet meer. Want daar ben ik, door de bank genomen, eenentwintig jaar te jong voor.

Toch moet er iets zijn waardoor ik door de tv geboeid ben. Ik verdenk de mediamagnaten er daarom ook van dat zij hypnotiserende straling met een verslavende werking uitzenden. Want vaker dan me lief is, zit ik toch aan de buis gekluisterd.

Categorieën: Media

16 reacties

Siebe · 26 oktober 2006 op 13:14

Bekende overweging. Net zo bekend als die zin uit dat liedje van Doe Maar. Dat laatste weerhoudt mij er over het algemeen in ieder geval van om teveel op tv af te geven. Net als misschien bij jou het geval is (bij deze column in ieder geval)?

Die gedachten blijven ondanks alles dubbel. Ik gebruik ‘die knop op mijn tv’ vaker liever voor uit dan voor aan. En toch, gisteravond: [i]Shameless, Extras, Jiskefet…..[/i] Soms is het echt allemaal zo gek nog niet maar wel een kwestie van afstemming.

Mag ik tenslotte zeggen dat ik je schrijfstijl meer ga waarderen. Kleine dingen, soms betekenisloos of de moeite van het opmerken niet waard maar toch, opgemerkt…. En je zit er korter op dan eerder. Dat maakt het pakkender, ook wanneer je ‘mooi’ schrijft zoals jij vaak poogt te doen.

Siebe

Estrella · 26 oktober 2006 op 13:29

Ik kan niet anders dan het met je eens zijn. De hokjesgeest oproepende programma’s nemen steeds meer plaats op de beeldbuis in. En ook ik roep al tijden geen tv meer te kijken, toch betrap ik me er telkens op het apparaat weer aan te hebben gezet… Godzijdank heb ik dan nog wel de tegenwoordigheid van geest om de mij niet bevallende programma’s door te zappen….Wat mij soms avonden zappend door laat brengen.
Hm, daar moet ik toch eens wat anders voor gaan verzinnen… 😉

arta · 26 oktober 2006 op 14:10

Je schrijft mooi, met subtiele woordspelingen!
Ik ben een aantal jaren geleden met televisie kijken gestopt, vooral om de redenen die jij noemt. Het enige waar ik niet onderuit kan, zijn de kinderprogramma’s, en het nieuws volg ik voornamelijk door af en toe te teleteksten. Zonder schokkende beelden en foto’s vind ik dat een stuk aangenamer!

pally · 26 oktober 2006 op 14:36

goede column

[quote]Maar wie heeft wie nu werkelijk in de hand?[/quote]
Leuk gevonden.

Het licht scheppen vond ik een wat hoogdravende uitdrukking in dit verband.

Ja, en tv kijken doe ik steeds minder, ik vermaak me reuze met columns op CX!

Eddy Kielema · 26 oktober 2006 op 15:26

Je column doet me denken aan ‘Amusing ourselves to death’, het boek van Neil Postman van (alweer) 20 jaar geleden (zie [url=http://www.vpro.nl/data/laat/materiaal/postman-amusing.shtml]hier[/url]). Overigens kun je natuurlijk hetzelfde zeggen van internet.

Ma3anne · 26 oktober 2006 op 16:20

Ja, jammer dat je nog te jong bent voor Lingo, want dát is pas leuk joh!

Eddy Kielema · 26 oktober 2006 op 17:06

Ik ben ’t trouwens met Siebe eens dat ’t op sommige dagen zo slecht nog niet is, zoals gisteravond. ‘De wereld draait door’ is leuk, net als ‘Pauw & Witteman’ en de comedyserie ‘Extra’s’ met Ricky Gervais is in 1 woord geniaal! Vergeet de commerciëlen, die zijn er voor domoren.

DriekOplopers · 26 oktober 2006 op 20:57

Commercielem voor domoren? Ik heb pas nog en heel intellectueel programma gezien. Een blonde mevrouw stelde een debiele vraag, en er werd voor duizenden euro’s door mensen opgebeld. Dom? Slim!

😮

Driek

KawaSutra · 26 oktober 2006 op 22:10

[quote]…de nationale balsport met zes letters …[/quote]
Help me even King, voetbal kan het niet zijn. 😕
En 21 jaar te jong?
Zal wel een hele diepzinnige gedachte achter zitten. Zoals de meeste van jouw columns. En daarom lees ik ze graag.

@Eddy: je hebt wat mij betreft helemaal gelijk. Alleen vind ik het jammer dat ze die publieke netten zo door elkaar gehusselt hebben. Mijn hele TV-ritme is naar de knoppen. Verder dan Ned. 3 kom ik meestal niet.

@Driek: Wel vóór domoren, maar niet dóór domoren. Klein nuanceverschil.

Prlwytskovsky · 26 oktober 2006 op 22:20

TV kijken doe ik elke avond, en soms zet ik hem aan. 😉

KingArthur · 27 oktober 2006 op 10:37

Iedereen dank voor de leuke reacties.

@ Siebe en Eddy: Ik kan niet anders dan jullie gelijk geven. De werkelijkheid is wat genuanceerder. Maar het gaat mij om een trend die steeds verder aan het doorschieten is waardoor een goede balans verloren dreigt te raken. M.b.t. deze tekst is het het welbekende verhaal van die soep…

@ Pally: Ik kan me het gevoel bij het scheppen van het licht voorstellen. Toch heb ik ervoor gekozen het zo te formuleren omdat ik dit leuk vond in combinatie met het zoeken naar verlichting en het goddeloos afwijzen van de reclame. Vandaar.

@ Ma3 en Kawa: Als je mijn leeftijd neemt plus 21 jaar kom je uit op de gemiddelde leeftijd van de (inderdaad) Lingo kijker. Dus Kawa, geen echt diepere betekenis. Ik hoop niet dat ik je hiermee teleurstel. En Ma3, volgens mij heb jij die leeftijd ook nog niet bereikt hoor…;-).

@ Prlwytskovsky: Slim, ik ga je idee eens opvolgen.

Nick · 27 oktober 2006 op 11:29

KawaSutra dat is bejart (zeg: bejáárd) en dan weet je gelijk die leeftijd.
Goed verhaal King Arthur.

Mosje · 27 oktober 2006 op 12:22

Mijn tv, daar ligt een dikke laag stof op. Wie of wat is Big Brother? Of is dat nou een hele domme vraag?
😉

KawaSutra · 27 oktober 2006 op 19:40

[quote]KawaSutra dat is bejart [/quote]
Ah Nick, wel zes letters met jouw schrijfwijze maar sinds wanneer is biljart de nationale balsport. Ik ben nog steeds nieuwsgierig King. 😛

Ma3anne · 27 oktober 2006 op 23:33

Darten doe je toch niet met een bal, King?

pepe · 28 oktober 2006 op 19:15

Heerlijke column heb je geschreven King, zet die tv maar wat vaker uit en schrijf hier maar voor ons lezers.

Wat ben ik blij dat er pen en papier bestaat, kan ik heerlijk schrijven. Ook boeken zijn leuker dan tv, ik kan tenminste stoppen wanneer ik wil en hoef niks te zappen omdat er reclame is. 😛

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder