U moet ze vast kennen! Toch kan het best dat u ze onbewust aan u voorbij laat fietsen,als een archetypisch beeld waar het brein op onverklaarbare wijze aan gewend is geraakt. Hun eigen plek in de straat verworven in het voorbij gaan der jaren. Ze hebben zich gedurende diverse subculturen en stromingen dercennialang weten te handhaven, soms “bubbling under” soms bovengronds, fier en blakend van zelfvertrouwen. Het zijn de mannen die in de jaren 70 geheid hun PABO opleiding cum laude hebben afgerond, in de jaren 80 de Sociale Academie met verve hebben doorlopen en in de jaren 90 wetenschappelijk sociaal pedagogisch gestudeerd hebben. Zeker, ze kunnen soms haast iets androgeen hebben, de zachte sector op zijn hardst. Voor mijzelf geldt overigens dat ze tot vorige week duidelijk in hun “bubbling under” fase gezeten moeten hebben of in ieder geval niet op hun conjuncturele hoogtepunt. Tot er een exemplarisch voorbeeld vorige week mijn pad kruiste. Hier was duidelijk sprake van een nieuwe “coming out”.

Wie anders kom je vandaag de dag nog tegen in een……. hoveniersjasje terwijl je er zeker van bent dat de drager ervan op dat moment zeker niet in functie is temeer door het ontbreken van een gifgroene pick up truck op loopafstand, waar uit beide zijkanten een arsenaal aan harken, bezems en schoppen steekt ? laat ik dit trachten te verduidelijken: Het is een zwart kort jasje van rib-cord met aan de zijkanten van die aansnoer gespjes van zwart leer. Eigenlijk een jackie dus maar wel 1 van een soort die de afgelopen 30 jaar op geen enkel punt een verbetering of verandering heeft ondergaan. Daar waar mode en trend anders zo vreselijk huishouden is aan dit jackie werkelijk niets verandert. Dit jackie is overigens voor mijzelf wel HET herkenningsattribuut van het type man wat ik in deze column probeer te kenschetsen. Niets kan aan dit uitgelezen relikwie tippen en ik vind dan ook, indien een type denkt aan mijn beschrijving te voldoen en toch niet over dit jackie beschikt een wezenlijke misser in zijn aankleding moet erkennen.

U weet misschien nog steeds niet over welk type man ik nu spreek?! wel nu hier, sinds kort bestaat er een bedrijfje onder de naam De Fietsfabriek, vanzelfsprekend ontstaan in de Pijp in Amsterdam met nu al diverse vestigingen in de rest van het land. Ze fabriceren fietsen in allerlei soorten en maten maar met 1 gemeenschappelijke factor: vervoer van ouder en kinderen, met de nadruk op kinderEN. Bakfietsen met kinderzitjes op de voorkant, achterkant , zijkant , boven elkaar, onder elkaar, achter elkaar, voor elkaar, naast elkaar. 3 kinderen, er is een fiets voor, 4, 5 of zelfs 6 kinderen? De Fietsfabriek heeft vast een passende oplossing!

Dit zijn de vaders die ik na vorige week door de stad zie fietsen , helaas niet allemaal met een zwart ribcord hoveniers jasje maar ze komen er wel eng bij in de buurt!


6 reacties

Louise · 11 april 2005 op 13:34

Ik heb ook een rib-jasje, eigenlijk zelfs wel drie. Moet ik me nu zorgen gaan maken 😉

Li · 11 april 2005 op 18:32

O, ik ken ze niet. 😕
Maar ik zal eens opletten. 🙂

Ik had vroeger een legerjasje en ook een jas met koperen ankerknopen. Maar ik heb nooit in het leger of op een schip gewerkt. 😛

Mosje · 11 april 2005 op 20:15

Zeg yaahh, weet jij wat een klittenkletser is? Zit dat ook aan een fiets?

melady · 11 april 2005 op 23:58

Een klittenkletser zit op een ligfiets, onder een zwart ribcord zadel, denk ik.
😀 😀

Ma3anne · 12 april 2005 op 08:37

Blij dat ik het vroeger met gewone kinderzitjes afkon op de fiets.
Ik hou altijd mijn hart vast als ik die ‘ingenieuze constructies’ zie rijden. Kindjes zo vreselijk kwetsbaar in zo’n karretje of op zo’n aanhangfietsje met enkel een achterwiel en trappers. Vooral als mams zomaar een rotonde opdendert, midden op de weg fietst, of plotseling onverwacht remt, zonder zicht te hebben op de gevaren waar haar kroost aan blootstaat.

Die jasjes heb ik nog nooit gezien overigens. Geen idee waar je het over hebt wat dat betreft.

yaahh · 20 april 2005 op 11:28

Zeg Mosje, nee ik weet niet wat een klittenkletser is, misschien de vrouwelijke variant van een roedeloper….?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder