De Halsema Heldenspeld Kwestie *

De Bulgaarse man die in februari jl. urenlang gegijzeld werd in de Apple Store in Amsterdam heeft samen met vier andere betrokkenen een heldenspeld gekregen van burgemeester Halsema. Dat maakte de burgemeester bekend op Instagram.

Dat die Bulgaarse man een speld kreeg begrijp ik. Hij wist zich vrij te rennen waarna de gijzelnemer in zijn poging de Bulgaar te achterhalen, een auto over het hoofd zag waarna er aan zijn ‘finest hours’ een abrupt einde kwam.
Dat vier anderen ook een speld kregen, vind ik minder te begrijpen. Ze krijgen die omdat ze verstopt zaten in een kast.

Fascinerend. Je gaat dan toch nadenken. Voor hetzelfde geld kun je dan een gouden Olympische medaille uitreiken aan een schaatser die vooraf getipt werd als winnaar maar helaas ontbrak aan de start. En dat alleen omdat hij acuut werd overvallen door een heftige darmkrampaanval waardoor hij zich, vlak voor de start naar het toilet spoedde en daarna de klemmende deur niet meer open kreeg en hij de start op een haar na miste.

Of als een dronken cafébezoeker een bon kreeg toen hij wild plassend tegen een boom werd aangetroffen en die bon wist om te zetten naar een heldenspeldje. Gewoon omdat hij overtuigend en met succes wist aan te tonen dat hij helemaal niet wild had staan plassen maar juist heel bewust en rustig.

Of de ‘grensarbeider’ zoals de Belastingdienst deze grensoverschrijder uit Epe en ontslagen directeur voetbalzaken, heeft gekwalificeerd. Leuker kunnen ze het niet maken, toch. Deze grensoverschrijder die de lengte van zijn mobiele telefoon liet aanpassen aan de lengte van zijn geslachtsdeel en per toeval ontdekte dat hij de foto digitaal kon vergroten naar een reuze formaat.

Dat leg ik voor aan de medeoprichter van het AV en Prof. dr. mr. ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoek Instituut Leijdecker . Ik vraag hem hoe hij daar in staat.

Hij leest het bericht van burgemeester Halsema op Instagram, luistert naar mijn overwegingen en doet dan net of hij nadenkt. Dat wil zeggen: vingertoppen tegen elkaar, gefronste wenkbrauwen en zijn mondje, standje Hoekstra zuinig, in een arrogante spagaat: ‘Tja, het is evident dat in dit geval ook de gijzelnemer een speldje verdient’. Postuum! Al was het alleen omdat de term serieuze verslaggeving nu een geheel andere betekenis krijg omdat het wel héél erg veel op een Real Life Show gaat lijken. En omdat het met dodelijke afloop was, ook nog eens de slechtste real life show ever.

Verbijsterend kijk ik hem aan.

‘Ik zie dat je onder de indruk bent van mijn messcherpe analyse?, vraagt hij minzaam.
Nou, antwoord ik. Geef mij even de tijd om de tranen van ontroering uit mijn ogen te vegen…’


*Uit het gespreksverslag tussen de oprichters van het Absurdistisch Verbond (opgericht 1998) over Heldenspeldjes. Het Absurdistisch Verbond, 2 april 2022


Nummer 22

Verwarde, inmiddels (na alle jaren hiervoor) Anno 2022- Juli 3 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de Eigenheimer onder de eigenheimers, maar dat alles geheel terzijde.

1 reactie

Kees Schilder · 11 april 2022 op 11:36

Ik neem aan dat u dit verslag gearchiveerd heeft?

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder