Een rechtstreekse vlucht van Thailand in het tweede weekend van januari; dertien uur vliegen, zes uur tijdverschil. Een vertrek uit Bangkok om 13.00 uur ’s middags betekent een aankomst om 20.00 uur in Amsterdam. Je bent twintig uur wakker maar kan daarna lekker je bed in dus geen probleem toch? Geen probleem, maar de vermoeidheid de daaropvolgende vijf dagen om 21.00 uur ’s avonds en het ontwaken iedere ochtend om 06.00 uur zijn een feit. Op dag drie na aankomst gaat zelfs voor dag en dauw de deurbel; een medereizende vriendin staat voor de deur en heeft wel zin in een ontbijtje. Daar zitten we dan, nog voor het ontbijtnieuws van start gaat, aan de yoghurt met cruesli.

Een jetlag, hij bestaat dus daadwerkelijk. De vraag is dan wat ik, en velen van mijn generatie, onszelf ieder weekend aandoen. Vrijdag, met een enkele uitzondering donderdag en zeker ‘s zaterdags is het tijd om te dansen. Met een vaste kern, soms hier en daar een aanhangsel of introducé trekken we erop uit. Aankomst rond een uurtje of twaalf, vertrek rond zes, daadwerkelijk de ogen toe als het al licht is.

Van maandag tot en met vrijdag heb je gewerkt; je bent elke dag vroeg opgestaan en redelijk op tijd naar bed gegaan. Die vrijdagochtend nog, stuurde de wekker je vroeg uit je bed. De komende 24 uur zal je deze plek echter niet weerzien. Je slaapt wat van zaterdagochtend tot zaterdagmiddag en wacht tot het weer tijd is voor een herhaling van het schema van de dag ervoor. Resultaat: twintig uur op waarvan zeker de helft met danspassen in de benen. Maar het is weekend dus geen probleem toch?

Geen probleem? Geen probleem totdat op maandagmorgen de wekker gaat en je ritme niet 180 maar 360 graden draait, de week gaat weer van start.

Wat nou, een jetlag?

Categorieën: Overig

4 reacties

SIMBA · 3 februari 2011 op 17:15

Denk je echt dat het iets is van jullie generatie….nee hoor in de vorige eeuw deden we het ook al 😀

Boukje · 3 februari 2011 op 18:22

Leuk stukje, leest lekker makkelijk weg.

Welkom op cx. 😀

arta · 3 februari 2011 op 19:41

Leest lekker vlot, maarre… Net zo goed als je de keuze hebt om dit schema wél te volgen, kun je toch ook besluiten om het niet te doen? Ik vind dit een beetje een luxeprobleem…

lisa-marie · 4 februari 2011 op 08:33

het leest lekker weg.
en ach ik geloof dat er een tijd komt waarop je je lachend op deze jetlags terug kijkt. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder