Levenslang schorsen! Dat is de straf die wielerlegende Eddy Merckx voor de 19-jarige Femke Van Den Driessche in petto heeft. Dit omdat op één van haar fietsen tijdens het afgelopen WK veldrijden een motortje voor trapondersteuning is ontdekt. En dat is vals spelen en vals spelen is verboden. Femke huilde krokodillentranen en beweerd bij hoog en laag dat de fiets niet van haar was, maar van een wielervriend. Ik denk dat die fiets wel gewoon van Femke was, maar dat Pa Van Den Driessche, met of zonder haar medeweten, door het simpel plaatsen van een motortje een tweede Marianne Vos wilde creëren.

Dat zijn dochter nu door de hele wielerwereld gefileerd wordt, doet voor vaderlief niet ter zake. Deze man, die eerst zijn zoon door doping heeft zien mislukken en later zelf betrapt werd op het stelen van enkele peperdure vogels, gooit het nu over een andere boeg. Motortje erin en als we gesnapt worden vertellen we gewoon een of ander lulverhaal. Feit is dat de door Merckx zo gewenste levenslange schorsing nu vanzelf gerealiseerd gaat worden. De carrière van Femke is al voorbij voordat die goed en wel van start is gegaan.

Eddy Merckx, ‘De Kannibaal’ was zijn bijnaam. De grootste wielrenner ooit, als je onze zuiderburen moet geloven. Een wielrenner echter die, volgens de huidige normen, nooit, maar dan ook echt nooit meer op een fiets zou hebben gezeten. Die met pek en veren het Belgenland zou zijn uitgejaagd. Vandaag de dag heb je bij dopinggebruik namelijk meteen twee jaar schorsing aan je wielerbroek hangen. En wordt je een tweede keer betrapt, is de door Eddy zo gewenste levenslange schorsing meteen een feit. Eddy Merckx, zelf betrapt op doping in de Giro van 1969 en De Ronde van Lombardije in 1973 en compleet stoned tijdens de Waalse Pijl van 1977.

Deze dopingzondaar wil, als het aan hem ligt, een 19-jarig meisje, die tot nu toe slechts verdacht is, levenslang schorsen. Een meisje, die al voor er recht gesproken is, uitgekotst wordt door de complete wielerwereld. Uitgekotst door anderen die op dat moment misschien zelf net even hun motortje aan het afstellen waren. Of aan een bloedtransfusie lagen. Of beide. Persoonlijk snap ik niet wat hypocriete Merckx nog in de wielerwereld doet. Dat zo’n man, die maar liefst 3 keer bewezen betrapt is op doping, überhaupt het lef heeft om zijn mening te geven. De bijnaam ‘De Kannibaal’ krijgt voor mij ineens een heel andere betekenis.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl


Jan van Oranje

Onder het kopje 'In naam van Oranje...' publiceert columnist Jan van Oranje al enige tijd zijn goed gelezen columns. De columns zijn te lezen in Viva! Magazine maar ook op: www.janvanoranje.nl, facebook.com/jan.v.oranje, janvanoranje.blogspot.com en op twitter.com/janvoranje. Oh ja, Jan heeft extreem dyslectische vingers, dus vergeef hem zijn kleine schrijffoutjes.

6 reacties

troubadour · 6 februari 2016 op 13:11

Prachtig verwoorde verontwaardiging.
Voor de NS blunders zouden hele tourincars met directieleden en ministers van verkeer kunnen worden weggestuurd en wie wordt opgeofferd? die lieve Mansveld..
Eddy Merckx! Als ik een ‘m’ en/of een ‘x’ zie in een naam, dan krijg ik al rigor mortis.

Meralixe · 6 februari 2016 op 15:05

Inderdaad, wie zonder zonde is werpe de eerste steen…
Maar toch, zelfs eeuwige schorsing moet ook kunnen. In een verder verloop riskeert Femke ook nog een gigantische geldboete zodat het meisje naast het sportieve ook nog alle kansen op een normaal sociaal leven de mist ziet ingaan. Dat vind ik dan ook een brug te ver. Er zijn mensen die een moord begaan en minder ‘gestraft’ worden.

trawant · 6 februari 2016 op 15:50

Prima ontwikkeling, Femke is een pionier..;-)
Vader is trouwens de aanstichter dat zag ik zo al.
De hele wielersport is vergeven van de doping en dus niet meer om aan te zien.
Laat het beste bloed en de sterkste motor winnen..:-((((

LouisP · 6 februari 2016 op 17:22

Sterk stukje. Met aandacht gelezen. Raar, dat de doping van merckx zou rap werd vergeten. Maar altijd spelen er die grijze gebieden in mee en dat is bij een ‘duidelijk’ motortje in een fiets niet het geval. Alsof daar niet aan te tornen is.

Eddy Merckx! Als ik een ‘m’ en/of een ‘x’ zie in een naam, dan krijg ik al rigor mortis

dat heb ik ook!

    troubadour · 6 februari 2016 op 18:28

    Haha Louis, nu moest ik toch echt hardop lachen. Ook het commentaar van trawant is niet te versmaden. Natuurlijk was het haar fiets! Haar vader zei nog zo; ‘als ze je pakken moet je zeggen dat..’ De lieve schat, negentien jaar nog maar, ze slaapt nog met een beer, en natuurlijk is haar vader haar held! Een machine bankwerker die alles kan wat zijn ogen zien, haar held, zijn succes is haar opdracht!
    De hele incrowd valt over haar heen. Massaal schudden de manipulators der publieke opinie het boter van hun hoofd, meedogenloos en niets ontziend en ja hoor, zie daar het gepeupel treedt alweer in hun voetsporen, als die zich maar kunnen warmen aan de common opinion, lekker veilig meezeiken..
    Wat een dijk van een column! Eye opener pur sang!

Mien · 6 februari 2016 op 19:24

Ben eigenlijk wel benieuwd wat Ocañja er van gevonde had. Met dat meiske komt het wel goed. Goede column Rood geel zwart.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder