De laatste dag van de vakantie ben ik heel vroeg opgestaan. Ik zit buiten te staren naar de berg. In alle rust en stilte. Daarna komt iedereen langzaam, maar met teveel lawaai, beneden. “We gaan eerst gewoon ontbijten” zeg ik, “want dat hoort zo”. Niet dat iemand luistert, maar ik ga door: “daarna gaan we pas aan de slag” en ik vraag mijn vriend: “neem jij de kinderen even mee dan begin ik straks”. Op de rode tafel knoei ik met het kunstmatige oranje van het Franse sinasappelsap. Vervolgens met de gitzwarte koffie. Glazig kijkt hij voor zich uit. Blijkbaar mijn vraag niet gehoord. Even later gaat hij wandelen. De lucht is hoog, strak blauw en ik ga naar binnen.

Goed. Of eigenlijk niet goed. Ik moet het grote huis boenen en ik wil niet weg, denk ik, terwijl ik driftig dweil. Dan staat mijn dochter met haar kleine grote teen, roze gelakt, op de marmeren vloer. En ik word té kwaad.

Opeens zie ik mijzelf jaren eerder schrikken van mijn moeder met haar vernietigende blik. Nu voel ik ook wat zij voelde. Ze was dus bang dat ik zou kunnen vallen. En het ging niet alleen om die vieze voetjes op de natte net gedweilde vloer. Of het niet luisteren naar een verbod. Je moest buiten blijven wachten totdat het droog was. En dat duurde altijd zo lang. Misschien moesten wij wel buiten wachten zodat je haar niet kon zien. Mijn moeder ging tekeer alsof we nooit meer terug zouden komen. Elk jaar weer.

Enfin. Zo boen ik nou ook. Kwaad. Ongelukkig. Dag lief huis. We sluiten jouw luiken en je sloten klinken we moeizaam vast in dikke muren. Ik kijk niet meer achterom. Maar voel het huis. Het ligt gesloten tegen haar berg. Dan zucht ik even diep. Mijn kinderen mogen het niet zien. Mijn vriend relativeert lachend. Dus slik ik ook wat tranen weg. Het duurde dagen totdat mijn moeder weer normaal deed. Dan riep mijn vader ook nog iets van thuis is het toch ook wel fijn. Dan draaide ze haar hoofd weg. Net als ik nu.

Categorieën: Diversen

11 reacties

WritersBlocq · 4 mei 2009 op 11:38

Hoi Nana,
een ondermaatse titel boven een mooi getoond stukje herhaling van generaties.

Groetje, Pauline.

Dees · 4 mei 2009 op 11:57

Mijmernana, je hebt zo’n mooie eigen manier om door actuele gebeurtenissen te reflecteren op eerder of op andere gebeurtenissen die eraan zijn gelieerd. Ik vind overigens niets mis met de titel, hij past bij je kleine grootse manier van schrijven. Niets overbodigs. Past precies.

Mien · 4 mei 2009 op 12:05

Mooi ritueel de vloer aangeveegd.
Het sop, wie zit er niet in gevangen?
Generatie op generatie.

Mien

arta · 4 mei 2009 op 13:14

Erg mooi en herkenbaar…
🙂

LouisP · 4 mei 2009 op 20:38

Nana,
het decor, het onderwerp lijkt zo ‘normaal’
Door het juiste ‘kleine’ zinnespel krijgt het geheel iets speciaal. Zoals ‘haar kleine grote teen’
Op een of andere manier vind ik de ‘gesproken’ gedeeltes in de eerste alinea iets minder bij het geheel passen. Is verder minder belangrijk in dit speciale ‘niet zo ‘normale’ verhaal.
gr.
Louis

lisa-marie · 4 mei 2009 op 21:52

Het afscheid nemen blijft moeilijk en dat heb je precies goed beschreven.
Met heel veel plezier gelezen 😀

KawaSutra · 5 mei 2009 op 00:25

Heel subtiel geschreven, die kleine gebeurtenissen die toch een enorme indruk achterlaten.

Nana · 5 mei 2009 op 12:38

De dialoog is inderdaad geen “echte” dialoog. Ik had denk ik geen aanhalingstekens mogen zetten. Maar die zet ik sowieso nooit goed.

Nana · 5 mei 2009 op 12:40

Dank je Dees voor het meemijmeren en meedenken.
Ondermaatse titel snap ik zelf ook niet, het past volgens mij prima.

Anne · 7 mei 2009 op 21:46

Voor mij is het stukje een beetje teveel geperst in een korte vorm, terwijl het eigenlijk veel meer verdieping en uitgebreidheid vraagt. Dat doet die parallel met je moeder, het lonkt naar meer. Naar langer. Naar meer beschrijving, maar meer verduidelijking, ach ik weet niet. Te prikkelend om zo kort te zijn gewoon.

Nana · 11 mei 2009 op 11:34

Dag Anne, ik denk dat ik snap wat je wilt zeggen. Maar dat kon ik niet in dit stukje. De zinnen worden geloof ik wel te kort en er zit teveel in of tussen. Toch vond ik het wel goed zo en wie weet in een ander verhaal misschien weer meer.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder