Mijn eerste column is een tragische dood gestorven. Ik heb hem niet eens zelf door de papiervernietiger geramd, uit frustratie over mijn overschatte schrijfkunsten. Nee, mijn eerste column, mijn eerste poging tot, is gedeletet, met t-e-t. Ik had hem getypt, nog eens doorgelezen en had besloten hem nog een nachtje op mijn computer te laten rijpen. Een dag later open ik Word en het bestand is van de aardbodem verdwenen. Verdwenen in het grote brein van de computer, om er nooit meer iets van te vernemen.
Heb ik hem dan niet opgeslagen? Natuurlijk wel. Word vraagt namelijk nog een paar keer of je het wel zeker weet dat je dit zo bloedig geschreven kunstwerkje écht niet wilt opslaan. Nog persoonlijker wordt het, als niet het programma zelf, maar een vrolijk lachende paperclip de vraag stelt. Tik, tik, klopt hij tegen het scherm. “Weet u het zeker?” Hij knippert nog eens verleidelijk met zijn veel te grote ogen en hij glimlacht. Wat er ook gebeurt, hij blijft altijd lachen. “Map ‘zeer belangrijk’ gewist,” deelt hij mede. Smile!
Die vriendelijkheid, die eeuwige lach op die smoel, dat is het ‘m juist. Die grote ogen die naar links kijken, alsof hij de tekst die je typt voortdurend zit mee te lezen. En denk maar niet dat ie weg is als je klikt op ‘assistent verbergen’. Nee, hij verbergt zich, tot ie een moment vindt om zich weer even te bemoeien met wat je aan het doen bent. “Ik zie dat u een brief aan het schrijven bent. Zal ik u helpen?” NEE! Ik heb geen hulp nodig van een leipe paperclip, die verandert in een fiets als je op ‘animatie!’ klikt.
Negeer hem, houd ik mezelf voor. Het is maar een computerfiguur, hij is niet echt. Langzaam maakt de irritatie weer plaats voor inspiratie en kan ik verder typen. Dan verschijnt er onder mijn laatste zin een groen kringeltje. Ik lees hem terug, kan geen fout ontdekken. Ik klik met mijn rechtermuisknop op de zin. ‘Vaag taalgebruik’ staat er. Vaag taalgebruik! “Bemoei je er niet mee!” typ ik in de zoekbalk in. “Ik weet niet wat u bedoelt. Formuleer uw vraag anders,” antwoordt hij schijnheilig. De lafaard. “Houd je kop,” typ ik in. “Verschillen tussen tekstvlakken en frames,” is zijn suggestie. Alsof hij geen idee heeft waarover ik het heb.
“Lafaard,” typ ik.
“Ik weet niet wat u bedoelt. Formuleer uw vraag anders.”
“LAFAARD.”
“Ik weet niet wat u bedoelt. Formuleer uw vraag anders.”
“^&%#!&*&%&*&&%^&%^$%!!!!!!”
“Ik weet niet wat u bedoelt. Formuleer uw vraag anders.”
…..
Hij heeft het voor elkaar. Ik heb ruzie met een paperclip. Nog erger: het is niet eens echt een paperclip. Ik sta op het punt een computeranimatie neer te slaan. Misschien is het maar beter om de computer uit te doen. Even tot rust komen..? Ik klik op afsluiten. Wijzigingen opslaan? En in de nog nauwelijks bekoelde woede, klik ik ‘nee’. Bestand weg. Kan weer opnieuw beginnen…


14 reacties

Louise · 23 april 2005 op 08:43

Ik herken het wel, dat geruzie met apparaten. Vreselijk. Vooral omdat er geen winnen aan is met een tegenstander die eindeloos geduldig en vriendelijk blijft 😉

archangel · 23 april 2005 op 09:14

Heel erg leuk geschreven 🙂

Michaël

WritersBlocq · 23 april 2005 op 09:40

Aan je ogen in je profiel te zien, lijk je sprekend op iemand uit Almere!!! Ik ben wel HEEL benieuwd naar het gewiste bestand, waag nog eens een poging. Als het op deze lijkt, dan smaakt het naar meer :hammer: dus ram er nog wat uit, I’ll be watching you. Welkom hier op CX, groetje Pauline.

champagne · 23 april 2005 op 09:57

Leuke column! 😀

Dees · 23 april 2005 op 10:12

:laugh:
Superb!

Ma3anne · 23 april 2005 op 10:29

[quote]Wijzigingen opslaan? En in de nog nauwelijks bekoelde woede, klik ik ‘nee’. [/quote]

En dan doet ie ineens wel braaf wat je zegt! :laugh:

Hartstikke leuk geschreven!

Kees Schilder · 23 april 2005 op 17:47

Heerlijk, deze column.Met veel humor geschreven.

pepe · 23 april 2005 op 18:45

Geweldig!!
Welkom hier 😀

viking · 23 april 2005 op 18:53

😀 😀 😀

sally · 23 april 2005 op 22:53

Heel erg leuk.

Groet
Sally

Bakema_NL · 23 april 2005 op 23:01

Tja…en toch is het vrijwel altijd een menselijke fout dat zo’n bestandje toch weg is, dat apparaat blijft echt maar een dom apparaat bediend door een mens………en dan laten we in het midded dat daar zowel slimme als domme mensen aan zitten.
Die paperclip druk ik altijd meteen weg, die heb ik niet nodig. De “help” functies in windows en andere zaken hebben me nooit wat te bieden eigenlijk, ik kom er zelf wel achter.
Pc’s en mensen…..blijft leuk.

Mup · 24 april 2005 op 17:52

[quote]Hij heeft het voor elkaar. Ik heb ruzie met een paperclip[/quote]

Typisch dat we ‘het’ als een man betitelen. Heerlijke column,

Groet Mup.

kareltje · 25 april 2005 op 11:05

zeer leuk
:laugh:

xxxsies
kareltje

lychee · 26 april 2005 op 18:07

Dank voor de hartelijke verwelkomingen 😀 en de positieve reacties 🙂 ik zal zeker eens vaker wat proberen te schrijven

Geef een reactie

Avatar plaatshouder