Vrouwen met kinderen willen het liefste de perfecte moeder zijn. En social media worden steeds meer gebruikt om te laten zien hoe goed je het allemaal voor elkaar hebt. Koppel deze twee ontwikkelingen aan elkaar en je krijgt een moeder die op het internet vrolijke berichten over haar mama-kunsten plaatst en iedereen laat weten hoe lief háár kinderen zijn. Dat dit soort vrolijkheid lang niet altijd echt is, daar zijn de meeste mensen inmiddels achter. Daarom is er sinds enige tijd een nieuw fenomeen: de loedermoeder.

De loedermoeder – beste mama’s en papa’s – is een moeder die openlijk laat zien dat het in huis, op school en op verjaardagspartijtjes lang niet perfect hoeft te gaan. Berichten die loedermoeders op social media posten gaan bijvoorbeeld over kinderen die door mama’s schuld te laat op school komen, verprutste handwerkjes die moederlief voor de meester of de juffrouw maakt en mama’s kleren die ruiken naar een combinatie van kinderkots en Black Opium.

Het idee achter dit soort berichten is dat je niet bang moet zijn dat je het als mama niet zo goed doet wanneer je op het internet de zoveelste foto tegenkomt van andere vrouwen met een schijnbaar happy family, terwijl jij vooral te kampen hebt met de dagelijkse ongemakjes van het moeder zijn.

Maar vrouwen houden niet van half werk, dus welke vormen kunnen de grillen van de loedermoeder aannemen? Blijft het niet bij onschuldige Snapchats van overvolle wasmanden of een stoffige vloer in de woonkamer? Wordt het nieuwe credo ‘Hoe slechter hoe beter’? Moeten we straks serieus gaan vrezen voor berichten met 140 tekens van mama’s die hun nageslacht zonder eten naar bed sturen? Wordt het internet straks overspoeld met foto’s van kleuters met een tand door hun lip nadat ze in de speeltuin van de glijbaan zijn gevallen omdat ze niet begrepen hebben dat je niet naar boven, maar naar beneden moet glijden? Krijgen we op You Tube in een mum van tijd zelfgemaakte filmpjes met smartphone te zien van buurtkinderen die elkaar de hersens in slaan, omdat ze het niet eens kunnen worden over de vraag of Sinterklaas wel of niet bestaat?

Of neemt deze hype een heel andere wending en krijgen we straks allemaal afgeleide soorten moeders? In dat geval zal ik iedereen de wind uit de zeilen nemen, want hier komen ze dan.

 • De poedermoeder, dat is een moeder die verslaafd is aan cocaïne en het liefst selfies maakt op momenten dat ze aan het snuiven is.
 • De voedermoerder, een mama die zweert bij borstvoeding en bij wijze van protest filmpjes laat zien hoe haar kinderen zich aan haar natuurlijke melkbussen laven.
 • De broedermoeder, een mama van de verkeerde kant. Denk aan Paul de Leeuw, Claudia de Breij etc.

Welke kant het ook opgaat, we zitten op het topje van de ijsberg. En het is nergens voor nodig. Je kunt veel beter naar vrolijke dingen kijken, ook als ze in jouw ogen surrealistisch lijken. Van positiviteit hoor je je beter te voelen. Gun een ander het geluk van een goed leven met lieve kinderen, maar ga niet zitten kniezen dat het gras groener lijkt bij de buren.

Eén voorbeeld van een loedermoeder zal ik je niet onthouden, omdat hiermee alle overige posts, foto’s en filmpjes over mama’s met ongemakken in één klap overbodig zijn. Kort geleden zat ik op Facebook en trof ik op mijn timeline een foto van een moeder in tranen met daarboven de tekst “Zie je wel? Ik ben ook niet altijd gelukkig!” Vul dit plaatje zelf in als je per se een zielige ouder wilt zijn en naar lotgenoten zoekt maar laat mij verder met rust met je zelfmedelijden, stelletje loeders.


Menno

Schrijven is naar het toilet gaan. Als je moet dan ga je en als je niet moet dan ga je niet.

22 reacties

Nummer 22 · 24 januari 2017 op 14:11

Tsja, Menno… en dan vergeet je het belangrijkste: de baar moeder!

  Menno · 24 januari 2017 op 22:16

  Knap gevonden, nummer 22. Heel benieuwd hoe de baarmoeder zich op social media gedraagt.

NicoleS · 24 januari 2017 op 14:30

Moederschap is niet altijd makkelijk Menno, waarvan akte.

  Menno · 24 januari 2017 op 22:17

  Klopt, NicoleS en alle moeders willen het beter doen dan hun moeder vroeger deed.

Karen.2.0 · 24 januari 2017 op 19:06

Alle Facebook-extremisten zijn een ergernis. Of het nou de katten-filmpjes spammers zijn of de tegeltjeswijsheden-goeroes, de übermoeders en de loedermoeders vallen in de dezelfde categorie, nl ‘Te’ is zelden goed. En voor de volledigheid: je bent nooit alleen maar übermoeder of loedermoeder maar vaak in afgezwakte vorm een beetje van beiden 😉
Leuk deze Menno, well done!

  Menno · 24 januari 2017 op 22:18

  Groot gelijk, Karen.2.0. Zolang je maar moedert met liefde kun je het eigenlijk nooit echt verkeerd doen.

Esther Suzanna · 24 januari 2017 op 19:29

Je moet begrijpen Menno, dat vrouwen nou eenmaal de neiging hebben om te levellen. (of zoiets)
Niks is ergerlijker dan een moeder die bijvoorbeeld een uit het hoofd en op gevoel spelende puber heeft, met talent, en dat ook constant laat zien.
Of die stukjes schrijft die over het algemeen wel erg geinig of zelfs goed zijn. Vreselijk!
Om dat uit te balanceren posten we wat foto’s waarop alles misgaat.
Of selfies van ontploft haar en luie kinderen die bullshit eten en overal vieze sokken rondstrooien.
We leven nog steeds in een calvinistisch land tenslotte. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!

Ik doe daar niet aan mee. Ik post wat ik wil, wanneer ik wil, zoveel ik wil en wat ik wil. Worst!

Leuk stuk. Maar wat mij betreft mis je de boot een beetje… 🙂

  Menno · 24 januari 2017 op 22:21

  Esther Suzanna, dat vrouwen levellen klopt, maar dat is geen vast gegeven. Dat is wat mij betreft één van de vele verbeterpunten. Verder mag je schrijven en vinden wat je wilt, want we leven weliswaar in een calvinistisch maar ook in een vrij land. Maar als je mijn moeder gaat beledigen, dan heb je een probleem. 😉

Mien · 24 januari 2017 op 21:06

Van mij mag het allemaal, zolang er maar een goede bronvermelding bij staat. Liefst twee. Om te kunnen checken. Leuk stukje Menno. ?

Dees · 25 januari 2017 op 07:46

Leuk stukje!

Ik heb de onhebbelijke gewoonte daar dan ook meteen mannelijke equivalenten voor te willen. Maar verder dan de verradervader en kadervader kom ik niet. En daar kan je niks mee

Esther Suzanna · 25 januari 2017 op 11:19

Zin om die even te schrijven trouwens. De vaderversie..

Bruun · 25 januari 2017 op 13:15

Leuk stukje Menno.
@Esther: leef je uit 😉

Nummer 22 · 25 januari 2017 op 18:07

Darth Vader?

Nummer 22 · 26 januari 2017 op 02:36

Kijk..als heilige vader zonder kinderen da moet je wel een Hostie van tevredenheid eten in AllahhhSnackbarrr. Dat zijn van die vaderlijke gevoelens dat je niet kan wegstoppen onder de mantel van liefde. Sta je als heilige vader je eigen broek op te houden en sokken te wassen moet je ineens naar het toilet door heftige aandrang. Dan laat je als heilige vader wel even een poepje ruiken. Ook daar helpt geen enkele vaderlief. Tsja, je bent vader of je bent het niet. Zaken waar de vaders geen touw meer aan vast kunnen knopen. Neem de 4e leg vaders. Met een bakfiets je eigen doodskist mee naar de buitenschoolse opvang met daarin Spijkertje van 4 ophalen op zondag omdat je even de weg kwijt bent. Ach ‘so what?’ zegt de partner van 22 jaar dan opeens.” Vader lust je nog een beetje rijstepap?” En jij 88 jaar zegt dan ‘ da’s goed schat en ook een schone luier’ Daar ben je vader voor, toch. Een heilige vader met de wilde frisheid van de geurvreters. En hoor je op straat’hey ouwe ‘ en zie je een klasgenoot van Vader Jacob slaapt gij nog school. Je lacht en laat een wind van zelfvertrouwen en boer met kiespijn. Ouwe taaie jippie jeetje jeetje jeetje. Je sterft in het harnas tijdens het nuttigen van een broodje met jam.

Geef een antwoord