Een week geleden kwam er een kink in de kabel. Carla en ik waren van plan om op onze oude dag het huis te verkopen en een stil leven te beginnen, maar op een avond kwamen we al pratend tot de slotsom dat we het hier veel te leuk vinden. Ons besluit staat vast. We blijven. Oke, nu moeten we op een andere manier voor onze ouwe dag zorgen. Al internettend kom ik bij een website van de maffia terecht. U weet wel het ministerie van sociale zaken. (De overheid in zijn algemeen) Ik heb het altijd al gezegd, als ik straks vijfenzestig ben is het geld op. Dan krijg je gewoon een brug aangewezen waar je onder mag zitten.
Het klopt, want wat lees ik. De AOW uitkering komt voor mij tegen die tijd op een bedrag van 477,43 euro per maand. Als ik vijfenzestig ben is Carla dat nog lang niet, dus moet ik het met genoemd bedrag doen. Ik moet dus van een krappe 120 euro per week gaan leven. Jawel, daar moet ik echt alles van betalen. Laten we er nu eens vanuit gaan dat ik al in een huurhuis woonde.
Ik ga alvast het budget samenstellen. Even kijken. Huisje huren voor 345 euro in de maand. Ik zou zo gauw niet weten wat voor huis, maar ik vind er vast wel eentje. Gas water en electrisch laat ik afsluiten. Ik drink wel water uit de sloot, licht hoef ik tegen die tijd niet meer te hebben en als we het warm willen hebben ga ik wel hout hakken voor de openhaard. Hou ik over 132,43 euro.
Per dag heb ik dan 4,14 euro voor ons beide. Nou daar moeten we wel een boterham van kunnen kopen en wees nou eerlijk, je hoeft toch ook niet iedere dag je mond vol te proppen met voedsel.
Het valt mij toch reuze mee, die ouwedagsvoorziening. Nu rook ik twee pakjes sigaretten op een dag. Dat is al de halve uitkering die ik op mijn ouwe dag krijg. O, maar wacht eens even. Vroeger heb ik wel poetskatoen gerookt en dat beviel ook. Weet je wat, dat kan ik nu alvast gaan sparen. Of nee, toch niet. Ik ga nog meer roken, dan haal ik het misschien niet. Carla heeft een insulinepompje. Als ik daar nu eens een spruitstukje voor bestel, dan kunnen we misschien met een paar drukken op de knop het probleem gezamelijk oplossen.
Misschien zijn er nu lezers die denken dat ik een beetje losgeslagen ben, maar de bedragen kloppen echt hoor.
Je kunt het je toch niet voorstellen. Wat zullen er een hoop mensen tussen wal en schip terecht komen.
Het is nu al erg, maar het wordt nog veel erger. Weet je wat ik zo krankzinnig vind? De overheid wil ons maar doen geloven dat we op ons spaargeld zitten. Nou, ik kan u verzekeren, dat de meeste mensen daar echt niet op zitten. Het geld is op. Heel veel mensen staan aan de rand van de afgrond en ik heb er zelf ook menigmaal gestaan, maar ik kan u verzekeren dat dat de hele dag door je kop gonst. Dan al die gekken in den Haag. Het valt me nu al op dat als er een minister op televisie verschijnt het al een hele verademing is als ik hem niet meteen op zijn weke kop wil timmeren. De uitstraling van de meeste politici in den Haag is erbarmelijk. Vanochtend hoor ik op de radio het zotte idee om kinderen maar op school op te gaan vangen. Moet u eens indenken hoe erg dat voor onze jeugd is. Stel je voor dat ik op mijn werk moet blijven tot Carla mij ‘savonds komt ophalen. Ik zou zelfmoord plegen. En dan die AOW. Ze schepen je af met VIERHONDERDZEVENENZEVENTIG euro DRIEëNVEERTIG. Nu hoeft u met mij geen medelijden te hebben hoor, want ik verzin ze waar je bij zit, maar er zijn ook mensen die niks kunnen verzinnen of gewoonweg niks hebben te verzinnen. En dan? Ik voel de behoefte om een ouwe lullen club te beginnen die tegengas gaat geven. Geen zoetsappig clubje, want daar hebben we er in den Haag al genoeg van. Het clubje moet ook niet het profiel hebben van een stelletje behoeftige zakken, maar strijdbare veteranen, die je op je smoel slaan als het ze niet bevalt. Met de Borgward Isabella, honderdvijftig kilometer per uur naar den Haag rossen om te protesteren tegen het zotte plan om ONZE jeugd te verpesten met opsluiting in scholen. Ouwe mensen, die een gigantische blaffer achter de deur vandaan halen en terwijl zij een knaldemper op de loop schroeven, vragen of hij het nog een keertje wil herhalen, die ambtenaar die zojuist de WOZ waarde van zijn zuur verdiende stulpje heeft vastgesteld. De voorzitter van de club moet minimaal de uitstraling hebben van El Capone. Hij zal in een fort moeten wonen en een bewaking van jewelste moeten hebben, want hij gaat gewoon dingen zeggen die we met z’n allen al dachten, maar niet durfden op te noemen. Niet bang voor zijn achterban. Nee, deze man moet gewoon een mening hebben die staat als een huis.
He wat draaf ik weer door. Ik ga de poes zijn smikkeltjes geven, want hij kijkt zo boos.

Categorieën: Algemeen

14 reacties

Shitonya · 13 oktober 2005 op 08:47

alinea’s, alinea’s alsjeblieft

wendy77 · 13 oktober 2005 op 09:34

Sorry, maar ik heb hem niet uitgelezen. Leest niet lekker zonder alinea’s.

Dees · 13 oktober 2005 op 10:01

En anders kun je nog altijd poes opsmikkelen…. 😉

Kees Schilder · 13 oktober 2005 op 10:54

Cynisch tot en met!Klasse dus in mijn ogen.Erg goed geschreven.Blijft natuurlijk het feit dat je gewoon gelijk hebt.het is klote van de bok.Tel mij maar in voor je partij

Trukie · 13 oktober 2005 op 11:42

Prachtige column, goed geschreven met een prachtige slotzin.

Het stuk was zo boeiend, dat ik de alinea´s niet heb gemist. Al die witregels zouden in dit geval misschien wel storend zijn geweest.

wendy77 · 13 oktober 2005 op 11:47

De reacties hebben me toch nieuwsgierig gemaakt naar de rest van het verhaal, hahaha.
En ik moet zeggen, heel leuk geschreven, maar ik mis nog steeds een paar alinea’s 😉

pepe · 13 oktober 2005 op 20:30

Zeker het lezen waard, maar ook ik had moeite met al die regels achter elkaar door. Het is ook een behoorlijke lap. Met een beetje witregels wordt het lekkerder lezen.

Troy · 13 oktober 2005 op 22:56

Gewoon erg goed geschreven deze column. Zwarte humor als remedie tegen de bittere waarheid. Zo wil ik er graag meer van je lezen. Met of zonder witregels 😉

Ennuh als een lezer een column niet uitleest vanwege een gebrek aan witregels zegt dat heel veel over de lezer en niets over de column….

Troy

Raindog · 14 oktober 2005 op 00:25

Een column als deze sterkt me in het vermoeden dat ik reeds had dat de vergrijzing eigenlijk helemaal niet bestaat. Ook het CBS verzint ze waar je bij zit, zo zal het dan wel zijn. En nu moeten die arme kinderen van al die ellendige werkende ouders ook nog in de school opgevangen worden…. ’t Is me wat. Niks geen koekjes bij de thee bij het thuiskomen uit school zoals mij vroeger gegund was. ’t Is de schuld van Balkenende vind ik.

[i][size=xx-small]Elders hoorde men klokken luiden maar over waar de klepel hing maakte niemand zich druk….[/size][/i]

Hannah · 14 oktober 2005 op 04:06

Heerlijk stukje. Lekker he, even spuien.
Eerst poes eten geven, dán schrijven is betere volgorde. Als ik te lang achter de pc zit hangen ze hier ook in mijn benen en over het toetsenbord heen.

Ik had geen last van de niet aanwezige alinea’s.
Ze zijn fijn, maar ik kan best zonder. het is in ieder geval geen verplichting bij een column, volgens de professoren… ik vind ook dat het niet moet bij dit stukje. je bent kwaad, je bent gefrustreerd, je rookt een peuk na de andere en typt van je af. je denkt niet aan alinea’s maar alleen aan die klote maffia. de format van je stuk past bij je bui op dat moment!

wendy77 · 14 oktober 2005 op 08:47

@Troy, gaan we lullig doen? 😉

melady · 14 oktober 2005 op 11:28

geweldig leuk geschreven, en dan eindigen met een ontnuchterende zin.

Eh.. Poes is toch vrouwelijk en kater mannelijk?

Troy · 14 oktober 2005 op 12:15

@Wendy77: welnee, don’t take it too personal. Maar lees eerst voor je een reactie geeft. Zoiets kan me inderdaad lichtelijk irriteren. Iemand doet zijn best om een column te schrijven en z’n hart te luchten en de “luie” lezer (nu niet boos worden) haakt af vanwege een gebrek aan witregels. Als je iets niet uitleest omdat de inhoud je niet aanpreekt is dat prima, maar in alle andere gevallen vind ik zo’n eerste reactie als de jouwe een beetje “lullig” 😉

Troy

wendy77 · 14 oktober 2005 op 12:44

@Troy, ja je hebt helemaal gelijk hoor. Het ligt ook meer aan de lezer in dit geval dan aan de schrijver. Het onderwerp interesseerde me in eerste instantie niet, maar dan kan ik beter ook geen reactie geven. Toch denk ik dat er veel mensen goed wegkomen met opmerkingen die nog veel ‘lulliger’ zijn dan de mijne. Bij de reacties op mijn columns ‘een wijze les’ en ‘rijp voor de psychiater’ staan een paar rake en wat ik verder deze week al allemaal voorbij heb zien komen…!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder