Iedereen kent het wel: je loopt door de supermarkt en bent geneigd om alleen die producten te kopen die direct in het oog vallen – behalve dan natuurlijk aan het eind van de maand, dan kijk je nog wel eens in het onderste schap. Helaas weten bedrijven maar al te goed op deze eigenschap in te spelen en vind je in de supermarkt vaak ongezonde producten bij de kassa. Maar wat nou als we juist van de gezonde producten de makkelijke keuze maken. Wat als we alleen de Sonja-verantwoorde keuze bij de kassa leggen. Wat als we snoepautomaten door fruitautomaten zouden vervangen. Zou dat onze terugkerende worsteling met ons gewicht niet veel makkelijker maken? Want als je niet wordt verleid om toch weer die zak chips open te trekken of toch weer dat pak roze koeken open te maken, dan hoeven we onszelf ook minder vaak de deur uit te schoppen om te gaan hardlopen. Vooral op de winterdagen lijkt me dat een mooie winst.

Mooie dromen, maar het wordt natuurlijk niet zomaar realiteit. Er is een lange weg te gaan, voordat zoiets is gerealiseerd en de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt. Ik zal er voor strijden. Maar tot die tijd: maak soms de moeilijke keuze. Laat die hartige snacks eens staan en neem in plaats daarvan snacktomaatjes mee!


3 reacties

Chris · 27 september 2014 op 12:54

Goede kernboodschap en lekker kort en bondig. Misschien wat inhoudeliujke toevoegingen: Sonja-verantwoorde producten (als je tenminste op Sonja Bakker doelt) vallen onder de meest ongezonde producten. En snacktomaatjes zijn prima, zolang ze maar biologisch zijn.

Suiker (en zout) dien je eigenlijk volledig te mijden. En natuurlijk E621, het monosodiumglutomaat. Maar dat is natuurlijk ook niet nieuw. Om de store-inrichters de schuld te geven van je eigen keuzes gaat misschien net iets te ver. beter is om de dubieuze rol van bijvoorbeeld het Voedingscentrum (je kent ze wel, die lobbyistenclub van de voedingsindustrie die ondermeer de “schijf van vijf” heeft bedacht) aan de kaak te stellen.

En misschien eens de Voedselzandloper van Kris Verburgh te lezen.

evil-ine · 27 september 2014 op 12:56

Laat ik beginnen met de positieve dingen.

Je titel is goed gekozen. Je schrijfstijl goed navolgbaar zonder haperingen. Je punt aan het eind maakt je column ‘waterdicht’, duidelijk standpunt die ook weer terugkomt in je titel. Een onderwerp als dit zal veel herkenning oproepen.

Verder wat opbouwende kritiek (zo bedoeld). Het is bovenal bedoeld als tip en niet als alwetend en absoluut waar.

De eerste zin vind ik erg cliche. Ik als lezer word er niet enthousiast van om te gaan lezen. Persoonlijk (denk door de hype rondom) vind ik de associatie met Sonja jammer. Misschien bedoel ik makkelijk. Ik zoek in jouw duidelijk sterke standpunt naar een sterke manier van dit standpunt te verdedigen. Het is een goed standpunt, dat je een beetje flauwtjes afsluit.

troubadour · 27 september 2014 op 18:36

Symptoombestrijding. Sorry, ik moet het kort houden, de frituurpan is warm.

Geef een antwoord