Een illusionist gebruikt licht en geluid in zijn show om acts aan te kleden en mist om in rook op te gaan. Opzwepende beats, rookmachines, stroboscopen, lasers en licht-erotische danspasjes van goedgevormde dames, zorgen niet alleen voor de nodige spanning en sensatie, maar dienen op de eerste plaats als afleiding. Een illusionist wekt de illusie over magische krachten te bezitten. Hij is een meester-manipulator. Dat is zijn charme, maar ik wil uw aandacht vestigen op een veel minder onschuldig fenomeen. In het dagelijkse leven worden we blootgesteld aan allerlei gevaren, verleidingen en manipulaties. Ik spreek niet over undercover marketing, subliminale perceptie in bioscopen of domme sms- en belspelletjes met nog dommere ‘belsletjes’, maar over verraderlijke eufemismen, die steeds vaker geruisloos de Nederandse huiskamers weten binnen te dringen. Manipulatief en suggestief taalgebruik uit de monden van politici en in de journalistieke berichtgeving in kranten, radio en televisie.

Wij worden niets vermoedend deelgenoot gemaakt van leugens en propaganda van politici, die nooit het achterste van hun tong laten zien, maar altijd ‘goede’ bedoelingen schijnen te hebben. Wanneer gaan wij die goede bedoelingen nu eens toetsen aan de waarheid? Wanneer laat de Vox Populi van zich horen? De kracht van reclame is herhaling. De kracht van de leugen is de frequentie van herhaling en de omvang. “Als je een leugen vaak genoeg herhaalt, wordt deze vanzelf de waarheid “ , Het zijn de bekende woorden van dr. Joseph Goebbels, de Virtuoos van de Leugen.

“Hoe groter de leugen, hoe groter de geloofwaardigheid, hoe minder het opvalt bij het grote publiek“. Goebbels was Minister van Propaganda onder Hitler. Zijn gevaarlijke manier van denken, is de huidige strategie van president Bush en zijn neocons om illegale aanvalsoorlogen aan de man te brengen. De Amerikaans-Indiase goeroe Deepak Chopra praat over de psychologie van angst als hij praat over de politiek van Bush. De psychologie van angst maakt het onmogelijke mogelijk. Bange mensen kan men alles wijsmaken en alle kanten op sturen.

Bush liegt het Amerikaanse volk nog altijd voor, dat hij de man, uitverkoren door God, zal zorgen voor vrede op aarde en in de mensen een welbehagen. Een dag na de aanslagen op de Twin Towers maakt Bush de connectie met Irak hoewel hij wist dat er geen enkele connectie was. Het was één van zijn grotere leugens om steun te krijgen voor de inval in Irak. De neocons waaronder de peetvader van de Irak-oorlog Paul Wolfowitz ( ongelofelijk maar waar is nu president van de Wereldbank) hebben systhematisch gelogen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak.

Drie jaar later staat het land aan de rand van een rampzalige burgeroorlog. Dagelijks vallen er tientallen doden maar die halen niet meer de voorpagina.De oorlog in Irak is geen nieuws meer. Inmiddels openen de kranten dat de VS een militaire aanval op Iran zouden overwegen. Om te voorkomen dat Iran in het bezit komt van één atoombom. Ik lees met verbijstering en woede, dat de VS kleine kernwapens willen inzetten. Amerika heeft als enige land in de geschiedenis van de mensheid atoombommen gebruikt tegen Japan.

Israël beschikt al 20 jaar, want zolang heeft Mordechai Vanunu de klokkenluider van het geheime Israëlisch kernwapenprogramma denk ik vastgezeten, over atoombommen. Geen enkele politici in dit land durft zich uit te laten over de 200 atoombommen van Israël, die een heel continent kunnen wegvagen. Israël zou zich bedreigd voelen, omdat de Iraanse president zich vijandig opstelt, de Holocaust regelmatig ontkent en Israël van de kaart wil vegen. Geef de Iraanse president een bezem en een wereldatlas voor zijn verjaardag om Israël symbolisch van de kaart te vegen, want blaffende honden bijten eenmaal niet.

Nog voordat de omstreden Iraanse president Ahmadinejad zei de zionistische staat te willen vernietigen, waren Amerika en Israël al jaren geleden bezig de ene preventieve oorlog na de ander voor te bereiden. Eerst de oorlog tegen Irak en nu de aanstaande oorlog tegen Iran. Amerika’s volgende oorlog is op papier al een feit, de voorbereidingen zijn maanden geleden getroffen, de plannen liggen op tafel. Het oorlogsscenario tegen Iran is tot in de fijnste details besproken. Het is alleen zaak de wereld ervan te overtuigen dat een militaire interventie in Iran noodzakelijk is.

Wat we niet moeten vergeten, is dat de aanvalsplannen tegen Irak dateren van eind jaren ’90. De mogelijkheid van een militaire aanval tegen Iran dateert van 2003. We worden met andere worden met zoveel leugens een nieuwe oorlog ingesleurd een met opnieuw veel leed en ellende. De marketing van oorlog kent drie fasen. De eerste fase, de fase van de voorbereidingen, vindt in het diepste geheim plaats. De tweede fase is de druk opvoeren in de media. De derde fase is de publieke opinie ervan te overtuigen dat er echt iets moet gaan gebeuren.

Zowel Amerika en Israël voeren nu de druk op in de media op Iran via uitgekiende marketing-en communicatie-strategiën. De VS zeggen dat Iran een atoombom aan het ontwikkelen is, maar dat is (nog) niet bevestigd door het Internationale Atoomagentschap. Israël gebruikt de weinig verhullende woorden van de Iraanse president tegen Iran om het Westen zover te krijgen, dat militair ingrijpen in Iran noodzakelijk en zelfs onvermijdelijk is. Wat de gevestigde media echter verzwijgen of niet met zoveel woorden (willen) vertellen , is dat juist Iran zich bedreigd voelt omdat, het land is ingekapseld door VS-bases en weet dat joodse haviken in Israël nauw samenwerken met (o.a. joodse) haviken in het Witte Huis.

Ik refereer naar het Project New American Century (PNAC) naar Paul Wolfowitz, Richard Perle, Douglas Feith, Lewis (Scooter) Libby, Dick Cheney en Donald Rumsfeld die nu onder vuur ligt van zijn eigen en oud-generaals. De oorlog tegen Irak en de aanstaande preventieve aanval tegen Iran worden verkocht als ‘goedkope’ leningen van Frisia. Het is helaas, slechts een kwestie van tijd dat de goedgelovigen onder ons zich opnieuw laten verleiden en wederom bedrogen uitkomen, maar dan is het te laat en staat na Irak, Iran in brand.


13 reacties

Martijn · 26 april 2006 op 07:49

De feitelijkheden heb je goed en duidelijk op een rij. Het vergelijk met de illusionist is goed gevonden. De opbouw naar Bush is (inmiddels) voorspelbaar, maar m.i. ook prima. En ook je boodschap is duidelijk en helder. Daar valt wmb niets op aan te merken.

Wat ik wel vind is dat naargelang je deze boodschap uitdraagt en uit wilt blijven dragen, ik de introspectie mis. Het is een beschrijving van een afstand, een feature op een dvd. Een regisseur die commentaar geeft op zijn eigen film. Dat maakt uiteindelijk – voor mij – het een zoveelste aflevering van… Ik denk dat wanneer je jezelf als mens eens als ingrediënt wilt toevoegen, je kunt voorkomen dat het een serie wordt. Dat doet geen afbreuk aan je kwaliteit, misschien wel je de houdbaarheid.

Succes.

Outsider · 26 april 2006 op 08:37

[quote]“Hoe groter de leugen, hoe groter de geloofwaardigheid, hoe minder het opvalt bij het grote publiek“. [/quote]

Niks van waar, halve waarheden en halve leugens zijn veel erger. Grote leugens doorzien de mensen wel, maar halve waarheden en halve leugens gaan ze als de eeuwige waarheid zien. Doordat jij alles van één kant beziet en de andere kant buiten beschouwing laat, zijn jouw stukken ook halve waarheden. Altijd weer geef jij Bush en Amerika van alles de schuld, maar dat het uiteindelijk de rebellen en terroristen zijn die nu in Irak voor een burgeroorlog zorgen, daar hoor ik jou niet over.

Maar ik heb je lied nu al zo vaak gehoord, zet eens een andere plaat op.

Kees Schilder · 26 april 2006 op 18:07

Ik moet erkennen dat ik het volledig eens ben met dit heldere betoog.Valt niets op af te dingen.

KawaSutra · 26 april 2006 op 23:16

Dit vind ik een van je betere columns. Mooie intro. Ik ben het ook grotendeels wel met je eens. Echter de kracht van de herhaling is jou ook niet vreemd waarmee ik niet wil zeggen dat je leugens schrijft.

Raindog · 27 april 2006 op 01:00

Ik ben het in zoverre met je eens dat de volgende oorlog – Iran – niet zozeer een kwestie van ‘of’ maar enkel nog een kwestie van ‘wanneer’ is. Over de ware toedracht daarvan verschil ik, weinig verrassend, van mening met je. Natuurlijk is in jouw lezing Amerika de agressor, hierin bijgestaan door Israël of andersom maar in feite maakt dat niet uit aangezien je in eerdere columns op jouw manier al hebt ‘aangetoond’ dat dit weinig verschil maakt.

Al meer dan een jaar geleden [url=http://www.guardian.co.uk/iran/story/0,12858,1677542,00.html]werd bekend[/url] dat Iran wel degelijk met de bouw van een kernwapen bezg is, dit onder het valse voorwendsel van energievoorziening. Grappig detail is dat belangrijke onderdelen van die technologie gewoon (o.a.) in Duitsland zijn betrokken. Jawel, datzelfde Duitsland dat als lid van de Europese troika maandenlang met Iran hierover heeft onderhandeld. Onderhandelingen die overigens niet echt lekker verlopen, of moet ik zeggen: [url=http://iranactua.info/index.php/content/view/870/2/]verliepen.[/url] In die zin is er echt wel iets meer aan de hand dan alleen en uitsluitend marketingstrategiën van Amerika en Israël.

Overigens kan Iran, mede in de persoon van de huidige president, er zelf ook wat van wat marketing- en communicatiestrategiën betreft. Dat is misschien ook wel de kracht van hun beleid. Al pratende houdt men de hele wereld bezig terwijl de technische ontwikkelingen gewoon doorgaan en het klokje dus rustig doortikt. En voor Iran is die tijd erg kostbare tijd. Door nu alleen nog maar meer met EU-landen afzonderlijk te willen praten voert men een strategie die er dan ook volledig op gericht is om die tijd te bemachtigen. Tijd die nodig is tot de wapens gereed zijn en de wereldomspannende chantage aan kan vangen. Iran wéét dat de verlichte en verpolderde Europeanen wel zullen blijven praten, lacht erom en gebruikt dat. Met hun agenda zou je ze eigenlijk nog geen ongelijk kunnen geven ook. Want hoe ziet die er eigenlijk uit dan, die Iraanse agenda?

Welnu, dat is niet moeilijk. Hoewel de discussie over kernwapens gaat, is olie [url=http://www.elsevier.nl/nieuws/buitenland/nieuwsbericht/asp/artnr/89358/index.html]het werkelijke wapen[/url] waar het in het conflict over gaat. [url=http://www.stopusa.be/scripts/texte.php?section=&langue=2&id=24470]Dit artikel[/url] geeft wel mooie feitelijke informatie wat dat betreft. Voor de achtergronden zullen we maar zeggen. Let bij dit artikel ook even op de politieke opmerkingen.

Natuurlijk stellen Amerika en Europa veel belang in olie om nog maar te zwijgen over landen als China en Japan die ook in laatst artikel werden genoemd. Zo bezien is het een begrijpelijke gedachte wanneer Amerika (wederom: al dan niet samen met Israel of andersom) als agressor in het conflict wordt gezien. Immers, Amerika heeft veel te verliezen wanneer de kraan dichtgaat. Europa ook trouwens en Europa praat ook wel graag maar liever niet daarover, immers, we moeten er toch vooral samen zien uit te komen nietwaar? Met dat laatste is als idee natuurlijk helemaal niets mis maar de werkelijke vraag is of Iran er eigenlijk wel belang in stelt om er samen uit te komen. Er zijn namelijk hele duidelijke tekenen dat Iran dat geenszins van plan is en dat begint al bij de communicatie van het land. Ik vraag me af of men in Iran het spreekwoord dat blaffende honden niet bijten eigenlijk wel kent. Wat als deze hond gewoon net zo bijt als hij blaft? Het is iets dat in ons idioom zo onvoorstelbaar is dat we het simpelweg niet eens kunnen geloven. Laten we daarom eerst alleen eens kijken naar hoe deze spreekwoordelijke hond blaft.

“We moeten Israel van de kaart vegen” – Ahmadinejad oktober 2005
‘Iran laat zich niet intimideren door het internationale ‘gedoe’ rond zijn nucleaire programma, en zal het onderzoek naar kernenergie onverminderd voortzetten.´ – Ahmadinejad januari 2006
´Als Iran sancties van de Veiligheidsraad krijgt opgelegd, zal de regering de vrijwillige samenwerking stopzetten,’ – Manouchehr Mottaki januari 2006
´Tijdens de viering van de islamitische revolutie van 1979 heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zaterdag gedreigd uit het non-proliferatieverdrag te stappen. (….) Ahmadinejad herhaalde weer eens dat de Holocaust een mythe is.´ – februari 2006
´De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei dat zijn land ‘geen jota’ zal toegeven in het conflict met de internationale gemeenschap´ – april 2006
‘Iran is klaar voor een militaire strijd met de Verenigde Staten’ – oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani april 2006

Iets verder terug in de tijd:

“Dankzij het bloed van de martelaren is een nieuwe islamitische revolutie geboren. De golf van de revolutie zal spoedig de hele wereld bereiken. Het tijdperk van onderdrukking, hegemoniale regimes en tirannie is aan zijn einde gekomen” – Ahmadinejad juni 2005
‘Zoals de imam zei, Israël moet van de kaart worden geveegd,’ Ahmadinejad, verwijzend naar Ayatollah Khomeini oktober 2005
‘Als jullie ze hebben onderdrukt, geef het zionistische regime dan een stuk Europese grond en wij zullen dit ondersteunen,’ vindt de Iraanse president. Eigenlijk vindt Ahmadinejad dat Duitsland en Oostenrijk een ‘paar van hun provincies moeten afstaan. Dan is het probleem helemaal geregeld.’ Ahmadinejad december 2005.

In een schets op de site van RTL na zijn uitverkiezing: ´Ahmadinejad belooft ‘een nieuw tijdperk in het politieke leven van Iran’. Hij haalt zijn inspiratie uit de periode dat imam Khomeini, de stichter van de islamitische republiek, het land nog regeerde. Toen ging het er nog zuiver aan toe in de politiek. En naar deze revolutionaire normen en waarden wil Ahmadinejad terugkeren. Hij ziet niets in de emancipatie van vrouwen en meer sociale en politieke vrijheid. “Wij hebben geen revolutie gehad om een democratie te stichten”, stelde hij tijdens de verkiezingscampagne.´

Waar waren we ook alweer? Oh ja! Blaft of bijt deze spreekwoordelijke hond? Goed, de vraag is denk ik vooral wie eerst bijt. Men constateert in ieder geval een gestage opbouw in de ontwikkelingen en de uitspraken danwel het blaffen. Wat ons terugvoert naar de vraag naar wat de strategie van Iran kan zijn ingeval het geen zomaar blaffen is. Iran en Ahmadinejad roepen het op zijn zachtst gezegd tenminste in enige mate over zich af. Waarom toch? Als de bedoelingen werkelijk vredelievend zijn, waarom dat dan niet gewoon uit te spreken? Hebben de mensen die het onder deze column met je eens zijn daar over nagedacht?

Voor mij is het nu te laat om daar nog heel lang over door te gaan. Ik laat u daarom achter met het laatste weblog van [url=http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/weblogId/4/knooppunt/1103/index.html]Leon de Winter[/url] op de site van Elsevier. Denkt u er nog eens over voordat u er al te heilig in gaat of blijft geloven dat blaffende honden niet bijten. Laat u zich niet te gemakkelijk zand in de ogen strooien en vooral geen woestijnzand. Goedgelovigheid is niet uitsluitend voorbehouden aan één kant van de medaille. Stel nu eens dat het als volgt zit: niet Iran maar de wereld in brand? Is dat een aantrekkelijke optie?

Ahmadinejad laat zich inspireren door Khomeini. Let wel, dat is de Khomeini die in één van zijn toespraken (nr. 17) het volgende gezegd heeft:
‘Wealth lies in the hands of the East. Oil, this important resource, is in the hands of the East, in the hands of the Muslims – that which lies in Islamic lands. The world has progressed because of these important reserves of oil. Others need this oil. Every country which has progressed has done so through these reserves, every country which has won a war has done so because of oil. These oil reserves are in your hands. Thanks be to God, Iraq has oil. Thanks be to God, Iran has oil, Kuwait has oil, Hijaz has oil. This is one of the astounding things, the oil is in the hands of the Muslims so others should come and bow down before you, they should kiss your hands, kiss your feet and buy these reserves at the highest price; you shouldn’t bow to them. God willing you don’t. The wealth lies in your hands, they should be the ones who flatter you, but unfortunately we see that this is not the case.’

Het gaat Ahmadinejad om de olie en hij heeft kernwapens nodig om het daar achterliggende doel te realiseren. En dat doel is: ´so others should come and bow down before you, they should kiss your hands, kiss your feet and buy these reserves at the highest price.´ Er staat de wereld een enorme, ongekende chantage te wachten tenzij…..

Woef!

Raindog

Scepsis · 27 april 2006 op 02:00

Dankzij mensen zoals Leon de Winter (ik snap werkelijk niet dat je deze prominente Nederlandse spreekbuis van de Israëlische lobby, let wel niet de Joodse, serieus neemt). Dankzij de inspanningen van mensen zoals Leon de Winter denkt driekwart van de Nederlanders dat de jodenvervolging de oorzaak is van WO II. Leon de Winter schuif ik direct ter zijde. Geef mij een andere joodse man Hajo Meyer van een Ander Joods Geluid en Harry de Winter.

De uitspraken en de politieke context die jij aanhaalt in je reactie op mijn stuk dateren uit het recente verleden en geen van die uitspraken dateren uit 2003. Irak had geen massavernietingswapens (zelfs bevestigt door iemand van de CIA) en Iran heeft ook geen kernwapens. Israël bespeelt de publieke opinie willens en wetens omdat diezelfde onwetende Nederlander zelfs het Palestijns-Israëlische conflict weet te koppelen en als rechtvaardigingsgrond ziet om Palestina te bezetten. Zo als het onderzoek uitwijst wordt alles opgehangen aan de jodenvervolging. Ik zal eerdaags een column schrijven dat het taboe van antisemitisme doorbroken zal moeten worden om een eerlijke en evenwichtige discussie mogelijk te maken. De media en politici durven zich niet openlijk en kritisch uit te spreken over de politiek van Israël, omdat het nog altijd in de taboesfeer ligt. Een groot deel van de puzzel ontbreekt bij veel Nederlanders omdat ze de lijn uit verleden hebben doorgetrokken naar het heden en daar aan blijven vasthouden. Dat maakt een rationele discussie onmogelijk en het geeft Israël alle vrijheid om de bezettingspolitiek jegens de Palestijnen voort te zetten. Leon de Winter verdedigt die bezettingspolitiek. Die man neem ik niet serieus als hij over Iran schrijft of over Occidentalisme.

Interessante video over de ‘waarheid’ achter 9/11. Oordeel zelf!

http://video.google.com/videoplay?docid=7763546943852727250&q=loose+change&pl=true

Raindog · 27 april 2006 op 11:51

Ik wìst dat je af zou haken bij de naam van Leon de Winter. Zet maar gewoon achteloos aan de kant en vergeet de argumenten. Je bent voorspelbaar en zoals ik het zie, heel wel mogelijk zelf de grootste illusionist. Ik ben niet onder de indruk van je trucage; je marketing- en communicatiestrategie. Ik ben dat nimmer geweest en ben dat nu wéér niet.

Ik weet dat discussieren met jou veelal verspilde moeite is. Mìjn moeite vind ik meer, veel meer dan dat waard en dus zal ik me er dan ook niet mee vermoeien. Jou ook niet trouwens, geen dank. Wel heb ik je lang geleden al gezegd steeds iets tegenover jouw illusies te zullen stellen. Je kunt namelijk té goed woordgoochelen, ook wel genoemd: schrijven, om dat nìet te doen.

Mijn taak zit er weer op. Laat een ieder het hare of het zijne er van vinden.

Scepsis · 27 april 2006 op 13:16

De argumenten van Leon de Winter deugen niet, maar als jij met een Harry de Winter of een Hajo Meyer zou komen bij mij, ook gerespecteerde joodse burgers maar die een veel minder pro-Israëlisch geluid laten horen, dan ben je tenminste nog geloofwaardig. Ik verdiep me al jaren in het Palestijns-Israëlisch conflict. Leon de Winter is een eerste klas manipulator net als Ronny Naftaniel van het CIDI. Sinds de tweede intifada zijn er 4000 doden aan Palestijnse zijde gevallen 1000 aan Israëlische zijde maar toch slaagt Israël en aanhang erin om de publieke opinie te bespelen en Israel neer te zetten als slachtoffer van terreur. Leon de Winter relativeert Israëlische misdaden en vergroot de dreiging vanuit radicaal islamitische zijde en van Iran omdat het, beste naieve man, direct ten goede komt aan de politiek van Israël. Ik heb mij uitermate goed verdiept in de materie dat ik immuun ben geworden voor leugens en verdaaiingen van Israëlische zijde.

Ik ben geen grote fan van Anja Meulenbelt maar wat ze hier zegt op haar weblog geeft precies de verhoudingen aan waarin ik het wil plaatsen, hebben.

“De mensen van Een Ander Joods Geluid, die zich nou juist hebben opgericht omdat ze zich er aan ergerden dat bij de debatten over Israël altijd het kritiekloze pro-Israël Cidi werd uitgenodigd, terwijl er toch echt ook joden zijn die behoorlijk kritisch zijn over Israël, krijgen ook van alles naar hun hoofd. Zo maakt Leon de Winter, extreem pro-Israël en anti-Arabieren Hajo Meijer, die nota bene Auschwitz heeft overleefd, uit voor ‘hofjood’, ‘zieke jood’ en nog zo het een en ander. Hij suggereert dat Meijer alleen maar kritisch is over Israël om bij de ‘goyim’(niet-joden) in het gevlei te komen. Een uiting van hetzelfde verschijnsel.”

Dus ga toch een eind fietsen met je Leon de Winter.

😛

Speciaal voor Raindog eat you heart out! 😮

[b]Israel controle over amerika blijkt Feit. [/b]

Volgens twee Amerikaanse onderzoekers manipuleert de pro-Israëllobby in de Verenigde Staten de Amerikaanse Midden-Oostenpolitiek op ongekende wijze. De twee, John Mearsheimer van de Universiteit van Chicago en Stephen Walt van de Harvard Universiteit, stellen dat de pro-Israëllobby de Amerikaanse regering ”zover gekregen heeft dat de VS oorlog voeren, manschappen verliezen en wederopbouw financieren terwijl Israël er de vruchten van plukt.” De resultaten van hun onderzoek zijn gebundeld in het rapport ‘The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy’.

Volgens de onderzoekers zou intimidatie van de pers, denktanks en academici door de lobby geleid hebben tot bedrieglijke beeldvorming over Israël: ”Beweren dat Israël en de VS naar elkaar toegroeien door de strijd tegen een gezamenlijke vijand, is de zaak omdraaien. Het is eerder zo dat het terrorismeprobleem van de VS grotendeels veroorzaakt is door de nauwe banden met Israël.” Naar mening van beide onderzoekers is de pro-Israëllobby extra krachtig door de steun van Amerikaanse ”christelijke fundamentalisten”.

Het onderzoek van de twee heeft inmiddels geleid tot een debat in academische kringen en tot woede bij pro-Israëlgroepen. De studie is door verschillende pro-Israëlgroepen dan ook met vernietigende kritiek ontvangen. ”Als een student een dergelijk werkstuk zou indienen, zou hij ongetwijfeld zakken” en ”dit is weer het bekende antisemitische en antizionistische gewauwel”, waren reacties uit vooraanstaande kringen.

zie ook dit bericht inclusief reacties waaronder interresante info gepost door lezers.

http://frontpage.fok.nl/nieuws/63317

archangel · 27 april 2006 op 22:31

Blijf schrijven Scepsis, en blijf reageren Raindog! Ik lees deze stukken altijd met plezier & instemming, en ik ben onder de indruk van jullie kennis van zaken. Ik neig over het algemeen naar de visie van Scepsis, maar het is fijn dat op deze manier de zaak van twee kanten belicht blijft 🙂

Scepsis · 29 april 2006 op 00:08

Datum: 21/04/2006 om 08:32pm

De Iraanse president Ahmadinejad heeft nóóit gezegd dat Iran Israël van de kaart wil vegen, noch heeft hij de Holocaust ontkend. Dat zou blijken uit een nadere analyse van de beruchte toespraak van Ahmadinejad, in oktober vorig jaar, verricht door twee Duitse onderzoeksjournalisten.

Volgens de analyse van de letterlijke tekst heeft de Iraanse leider wèl opgeroepen tot “regime-change” in zowel Israël als de Verenigde Staten. Óók heeft Ahmadinejad niet de Holocaust op zich ontkend, maar het “Zionistische misbruik van de Holocaust ” aan de kaak willen stellen, daaraan toevoegend dat Iran niks heeft tegen het Judaisme en het joodse volk. Door steeds naar de holocaust te verwijzen worden critici van “westerse imperialistische machten” de mond gesnoerd.

Georg Meggle, hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Leipzig, stelt dat de verdraaiing van Ahmadinejad’s woorden, in met name westerse media, gezien moet worden als een schoolvoorbeeld van het belangrijkste hoofdstuk van een campagne in de aanloop naar een oorlog: de propaganda-fase.

Volgens de journalisten, Anneliese Fikentscher en Andreas Neumann, zal de volgende stap in de propaganda-oorlog zijn dat Ahmadinejad vergeleken wordt met Hitler. “Iemand die met Hitler wordt vergeleken kan honderd maal bezweren dat hij kernenergie voor vreedzame doeleinden wil gebruiken, niemand zal hem ooit geloven.” En:
“Wat Westerse mogendheden voor het gemak vergeten is dat uraniumverrijking volstrekt legaal is, sterker nog, volgens het non-profileratieverdrag hebben zij zelfs de verplichting om Iran hierbij te assisteren, dit zolang Iran de atoombom afwijst. Uiteraard geldt dit niet meer zodra iemand eenmaal het stempel van Hitler heeft gekregen.”

http://www.nieuwszicht.com/nieuws/21/04/2006/woorden-ahmadinejad-compleet-verdraaid-in-westerse-pers

Vandaag 28 april 2006 maakt NOVA zich schuldig aan tendentieuze berichtgeving over Iran en doet mee aan de Amerikaans-Israëlische poppenkast om hardnekkige leugens de huiskamers in te stralen.
Een oud-directeur van de Mossad wordt als betrouwbare bron voor de camera’s gehaald. Hoe haal je het in je hoofd? Deze meneer beweert dat er een Derde Wereldoorlog aan de gang is. Agenten van de Mossad zijn nooit te vertrouwen geweest, omdat zij altijd loyaal zijn gebleven aan het land, dat zij hebben gediend. Israël ziet Iran als aartsrivaal. Die man opvoeren als deskundige is schandelijke en schadelijke vertoning, omdat hij in de gelegenheid wordt gesteld de Nederlandse kijker de hersens te spoelen. In een woord walgelijk dat NOVA angstpolitiek mee bedrijft. Dit is rioolistiek geen objectieve, evenwichtige en eerlijke journalistiek. Er is geen enkele wederhoor toegepast. In het kader van ‘hoor en wederhoor’ is het gebruikelijk en gepast dat ook de Iraanse kant van het verhaal wordt uitgelegd. Bush en Israël hebben zoals de onderzoekers in het bovenstaande stuk de gevreesde vergelijking met Hitler gemaakt om het sein op groen te krijgen. Vanaf nu is het slechts een kwestie van tijd om de publieke opinie klaar te stomen voor oorlog. Schandalig!! De Iraanse president is gevaarlijk maar de vergelijking met Hitler loopt mank en het
is een lelijke manipulatie om de burger de indruk te geven dat geweld geoorlooft is om een nieuwe Hitler te bestrijden. Het is een levensechte thriller.

Raindog · 29 april 2006 op 01:36

Ah well, nieuws van de dag…. Kan ik [url=http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/04/iaea-report-on-iran-and-analysis.html]ook.[/url]

En die [url=http://www.volkskrant.nl/binnenland/article298083.ece/AIVD_Iran_spioneerde_in_Nederland]Van Hulst[/url], had die niet een neefje in Amerika? Of was zijn vrouw niet een dochter van ene Moos nog wat of zo?

Volgens mij dwaal je een beetje af Scepsis. Vreemde fixatie leg je toch aan de dag. Steeds vaker ook. Het sein komt inderdaad op groen denk ik met jou maar ik denk dat het door de plutonium in Iraanse handen komt. Of ik moet teveel Simpsons kijken. Is wel Amerikaans natuurlijk dus….

[img]http://www.simpsonspark.com/images/caracters/homer_nuclear.jpg[/img]

Oh enne, wat betreft je reactie. Je kunt wel een mooi verhaal ophangen over vertalingen enzo, maar beelden zeggen soms meer dan genoeg. De affiche die bij de conferentie vergezeld ging waar de weledele president zijn gewraakte toespraak gaf zegt meer dan duizend woorden. Werd overigens afgeknipt in de media getoond met alleen het torso van een Ahmadinejad die zijn inspirerende woorden sprak. Waarom de onderkant niet getoond? Geen idee. Over manipulaties gesproken…. Voor wie details op prijs stelt- let ook even op de globe: Iran on top.

[img]http://i32.photobucket.com/albums/d3/doctorzin/wozion2.jpg[/img]
[img align=right]http://conservativerevolution.com/wp-content/zion1.jpg[/img]

KawaSutra · 29 april 2006 op 04:41

[quote]Leon de Winter relativeert Israëlische misdaden en vergroot de dreiging vanuit radicaal islamitische zijde en van Iran omdat het, beste naieve man, direct ten goede komt aan de politiek van Israël. Ik heb mij uitermate goed verdiept in de materie dat ik immuun ben geworden voor leugens en verdaaiingen van Israëlische zijde.[/quote]
Met dit soort uitspraken ondergraaf je je eigen geloofwaardigheid. ‘Jij weet niks en ik ben geweldig’, dat zeg je in feite. Dat is ongetwijfeld ook waar het om draait in de wereldpolitiek: overheersen en onderdrukken. Als we daar nu eens van af zouden stappen en leren om samen te werken zou de wereld er een stuk beter voor staan. En als er dan een religie is die stelt dat wij allen zondig zijn, dan is het hek van de dam. In mijn ogen is dat ook wel gechargeerd maar er zit toch best een kern van waarheid in. Het domineren zit simpelweg in de aard van de mens gebakken, blijkbaar. Zodra het gevoel ontstaat onderdrukt te worden gaan alle stekels overeind en is het vechten naar de bovenliggende positie. Rationeel gezien is de oplossing heel eenvoudig maar door afgunst en minderwaardigheidsgevoelens tegenover machtswellust en superioriteit wordt samenwerking en wederzijds respect totaal onmogelijk gemaakt. Blijf vooral de vinger wijzen naar de ander dan zal dit conflict en alle conflicten daaropvolgend voortduren tot in het einde der tijden.
Wanneer zal er weer eens iemand opstaan die zegt: heb uw vijand lief gelijk uzelf, en: als iemand u slaat keer hem dan de andere wang toe.

De geschiedenis van de mensheid kenmerkt zich door oorlogen, overheersing cq. onderdrukking en vervolging. Over de gehele tijdspanne gesproken is er af en toe een relatieve periode van rust dan wel berusting. We kunnen naar elkaar wijzen en onszelf daarmee verheffen tot de verstandigste partij maar m.i. is er maar een conclusie mogelijk: de mens is van nature incapabel om op een voor ieder aanvaardbare wijze samen te werken en de wereld en zijn schatten te delen. Kortom: de mens is onvolmaakt, zo je wilt: slecht.
Laat ieder die dit aangaat, iedereen dus, zich schamen!

Scepsis · 29 april 2006 op 08:56

Leon de Winter is een incognito Arabierenhater. Zijn haat tegen de Arabieren gaat zelfs zover dat meneer niet schroomt om andere gematigde joodse burgers zwart te maken en joodse zelfhaat te verwijten. Mijn geloofwaardigheid wordt getoetst aan de feiten niet aan leugens of verdraaiingen. Een affiche waar op staat dat de wereld beter af is zonder zionisme is minder onschuldig (en feitelijk juist zie VN resolutie 3379) dan de woorden van een Efraim Halevy, de ex-baas (1998-2002) van de Mossad (de Israëlische geheime dienst) die zendtijd krijgt van Nova om zijn boek te promoten. Deze man, onbetrouwbare autoriteit zaait angst en haat door te beweren dat er geen gevecht gaande is tussen moslims en christenen, maar tussen moslims en de wereldgemeenschap. Hij beweert dat WO III al begonnen is. Dit komt NOVA op een klacht te staan bij de onfhankelijke Raad voor de Journalistiek wat mij betreft. Het is bijzonder verontrustend dat NOVA zich leent als spreekbuis voor deze gevaarlijke zionist om de Nederlandse kijker bang te maken. De Iraanse president is een gevaar maar de dreiging wordt bewust vertienvoudigd door de man te vergelijken met Hitler.

NOVA schendt haar eigen code:

NOVA streeft ernaar het nieuws en de achtergronden van het nieuws te brengen met een zo grote mogelijke nauwkeurigheid en precisie. Daarbij staan onafhankelijkheid en onpartijdigheid voorop. Beide zijn cruciaal voor de geloofwaardigheid van en het vertrouwen in het programma. Voor de reputatie van NOVA is de overtuiging van het publiek dat het programma zich niet door druk van buitenaf heeft laten beïnvloeden, en zijn oren niet heeft laten hangen naar één kant van de zaak of één enkele visie op een onderwerp, essentieel.

Het hoort bij NOVA om gemaakte fouten en onzorgvuldigheden ruiterlijk te erkennen en ze op eigen initiatief naar buiten te brengen. Toetssteen daarbij zijn professionele journalistieke normen, zoals in deze code geformuleerd zijn.

De NOVA-code is de verzameling richtlijnen en afspraken waar de journalisten van NOVA zich aan moeten houden. De code is bedoeld om die, vaak onuitgesproken, regels en normen ook voor de buitenwereld zichtbaar te maken. Het biedt kijkers ook de mogelijkheid te beoordelen of de redactie van NOVA zich aan zijn eigen maatstaven houdt.

Het antwoordt is dus nee. Het zijn ‘dode’ , kunstmatig in leven gehouden letters.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder