De laatste weken, of liever maanden, zijn een marteling geweest voor mijn fragiele, politiek correct hartje.
In de politiek, in de media, overal werd met de term ‘Marokkaan’ gegooid alsof Nederland was verandert in een kolonie van Marokko, wat, al zou het sociologisch misschien interessant zijn, nog niet helemaal de waarheid is. Immers, een Nederlandse inwoner in Nederland, is een Nederlander. Een Marokaanse inwoner van Marokko is, u raadt het al, een marokkaan.

Ik, en met mij mijn kwetsbaar hartje, ben dan ook erg verbaasd over hoe incorrect de media en de politiek zijn geweest op dit gebied. Een marokkaan is een inwoner van Al Mamlakah al Maghribiyah, ofwel in Nederlands het Koninkrijk Marokko. Een marokkaan is geen Nederlander met Marokkaanse afkomst.

Echter, om het debat uit te lokken, laten we uitgaan dat een marokkaan, technisch gezien, volgens van Dale, wel een Nederlander met Marokkaanse achtergrond zou zijn, zou dat het politiek correct maken?

Ik geloof van niet. Nederlandse jongeren met een marokkaanse afkomst voelen zich gedeeltelijk Nederlander, gedeeltelijk Marokkaan. Iedere keer dat zij op straat worden nagekeken of worden bevooroordeelt als crimineel voelen zij zichzelf meer Marokkaan dan Nederlander.

Lost een Politiek correct Nederland dit conflict op? Neen. Maar, in een maatschappij waarin we tot debat moeten gaan volgens onze premier, acht ik het vanzelfsprekend dat de politiek en de media zich ten volste inzetten om de vervreemding van die groeperingen die we juist willen integreren in onze samenleving te bevorderen. Stereotyperingen, generalisaties, vooroordelen zie ik niet als een progressief multi-culturele samenlevings-beleid.

Laten we hopen dat met het aanbrengen van deze nuance de Nederlander met Marokkaanse afkomst zich weer werkelijk Nederlander gaat voelen en dat hij/zij gevoel eindelijk eens ophoudt.

HomoUniversalis


8 reacties

Ma3anne · 6 februari 2005 op 18:47

Hier in de regio wonen amper Nederlanders met Marokkaanse afkomst. Ik heb daardoor nauwelijks met deze bevolkingsgroep te maken. Weet nog steeds niet waar ik ze aan zou moeten herkennen. 😕

En toch lijkt het door de media of ik dagelijks last van ze zou hebben. Is dit niet met name problematiek van een paar grote steden in het land? Of horen wij daar intussen niet meer bij als Nederlanders van Provinciale afkomst?

Raindog · 6 februari 2005 op 22:28

[quote]Laten we hopen dat met het aanbrengen van deze nuance de Nederlander met Marokkaanse afkomst zich weer werkelijk Nederlander gaat voelen….[/quote]
Wat bedoel je met ‘weer’?

Laten we hier nog eens over praten wanneer de kwestie van die dubbele nationaliteit eens opgelost wordt en lijkkisten van overledenen niet meer naar de zandbak ’thuis’ gevlogen worden maar gewoon in Hollandse klei begraven worden. (Overigens kan dat laatste tegenwoordig gewoon. Als ik me niet vergis is er recentelijk in Amsterdam een islamitische begraafplaats gekomen.)

melady · 6 februari 2005 op 23:00

[quote]Hier in de regio wonen amper Nederlanders met Marokkaanse afkomst. [/quote]

Ik word steeds angstiger als ik de foto van Ma3anne zie…zou ze…

Melady 😀

Bakema_NL · 6 februari 2005 op 23:02

Je haalt het al een heel klein beetje aan in je stukje…….”ze” voelen zich meer Marokkaan wanneer het hen uitkomt. Er valt gewoon niet te ontkennen dat er problemen zijn met allochtonen en van de allochtonen springen de Marokkanen er helaas verreweg het meest negatief uit. Zij worden niet negatief in een daglicht gesteld omdat zij allochtoon zijn, niemand heeft het over allochtoon, er word inderdaad duidelijk Marokkaan gezegd……en dat is dus klaarblijkelijk niet zonder reden. Door het vertroetelen gaan zij zich echt niet Nederlander voelen…..zeer waarschijnlijk gaan zij zich nooit echt een Nederlander voelen, al zijn “ze” hier geboren. En natuurlijk zal dat allemaal aan de oerechte Nederlanders liggen, zeker niet aan “de Marokkaan” natuurlijk. Eerst naar jezelf kijken zal waarschijnlijk te moeilijk zijn…….wat ook keer op keer blijkt.

En ik ben geen Nederlander uit een streek waar amper tot geen Marokkanen wonen, ik heb “ze” als buren, als collega’s en als klant in de winkel waar ik werk en kom ze in grote getalen tegen als ik naar mijn werk ga. Ik weet waar ik over praat, alles uit eigen ervaring. Praat met een “normale” Marokkaan en die zal je zelfs zeggen dat ze kotsmisselijk worden van velen van hun eigen volk, met name de jeugd, omtrent het onderwerp allochtoon en de gedraging in Nederland.

Kees Schilder · 7 februari 2005 op 07:36

[quote]ik heb “ze” als buren, als collega’s en als klant in de winkel waar ik werk en kom ze in grote getalen tegen als ik naar mijn werk ga. Ik weet waar ik over praat, alles uit eigen ervaring. Praat met een “normale” Marokkaan en die zal je zelfs zeggen dat ze kotsmisselijk worden van velen van hun eigen volk, met name de jeugd, omtrent het onderwerp allochtoon en de gedraging in Nederland[/quote]

Ja, die ervaring heb ik ook.

HomoUniversalis · 7 februari 2005 op 14:40

Ik erken het probleem, echter, ik geloof dat vervreemding van een hele bevolkingsgroep door generalisatie geen uitkomst is. Het is niet mijn voorstel Nederlanders met Marokkaanse opkomst te vervreemden, maar eerder op een politieke correcte manier ermee om te gaan.

Hoe kunnen wij een oplossing bieden voor het probleem als we totaal geen draagvlak hebben, omdat mensen zich vervreemd voelen?

Natuurlijk ligt deze vervreemding niet volledig bij de Nederlandse staat, en maar een klein gedeelte zal zich ergeren aan het woord Marokkaan, zoals het momenteel gebruikt wordt, maar, zoals Lao-tzu al zei ‘de langste reis begint met een enkele stap’.

Raindog · 7 februari 2005 op 18:38

[i]Over hardnekkig idealisme dat meestal goed is in de bron doch vaak schadelijk in haar uitvloeiselen en over hoe moeilijk dat te geloven is voor die-hard idealisten…….[/i]

[quote]Het is niet mijn voorstel Nederlanders met Marokkaanse opkomst te vervreemden, maar eerder op een politieke correcte manier ermee om te gaan.[/quote]

Bedoel je hier toevallig dezelfde politieke correctheid mee die in belangrijkste mate verantwoordelijk gehouden kan worden voor het probleem an sich anno nu? Ik hou m’n hart al vast bij de gedachte alleen.

Bakema_NL · 7 februari 2005 op 20:26

[quote]Het is niet mijn voorstel Nederlanders met Marokkaanse opkomst te vervreemden, maar eerder op een politieke correcte manier ermee om te gaan.[/quote]

Ik weet niet hoe politiek correcter we nog kunnen worden met deze lieden. Sterker nog, we zijn er compleet in doorgeslagen en het is zelfs de basis geworden van alle problemen waar we nu mee te maken hebben.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder