De SP heeft de plank raak geslagen! Het spotje van een naakte zeventigjarige vrouw die zich op tv uitkleedt, laat de enige en naakte waarheid zien.
Er is geen andere sector in Nederland, die zo schandalig door opeenvolgende regeringen is uitgekleed als de gezondheidszorg. En het gebeurt telkens en telkens weer. De gezondheidszorg als melkkoe. Het is een oninteressante sector waar geen cent te verdienen valt, ergo, economisch niet interessant is. Erger nog; er moet geld bij. Dus, uitkleden die boel. Nu laat een zeventigjarige vrouw haar rimpelknietjes en haar oude, rimpelige lijf zien. Erg? Nee, het is wellicht de enige manier de waarheid aan de kaak te stellen en nog schoon aan de haak ook. Schijnheilig wordt nu geroepen dat dit te erg is. Net zoals Karin Spaink verguisd werd toen zij dapper, maar halfnaakt in de Opzij poseerde met maar één borst. De andere was nu eenmaal afgezet. Dat was even schrikken, maar wat een geweldig gebaar. Gewoon laten zien hoe dat is, één borstje aan je lijf. En nu wordt er hypocriet gezeurd over een oud lichaam. Of schrikken we van ons voorland?

We willen allemaal goed verzorgd en met de beste middelen behandeld en verpleegd worden als we ziek en ellendig in een ziekenhuis worden opgenomen, niet dan? En willen we niet de allerbeste zorg voor onze kinderen? Willen we niet het allerbeste voor onze ouders als ze eenmaal toe zijn aan een verzorgings-, bejaarden-, of nog erger, verpleegtehuis. Willen we bovendien niet goed verzorgd thuis kunnen wonen bij ziekte, als we verplicht thuis ziek moeten zijn. Want let wel, deze regering verplicht iedereen om zo lang mogelijk thuis te blijven bij ziek zijn. Het is nu al bekend dat dit grote vereenzaming oplevert, denk daar maar eens over na. En dat allemaal omdat de thuiszorg nu eenmaal het goedkoopst is.

Het begon al in de jaren zeventig van de vorige eeuw, maar ik schat dat het al eeuwen trammelant is als het om de financiën in de gezondheidszorg gaat. In de jaren zeventig werden er grote bezuinigingen ingevoerd in de ziekenhuizen. In m’n witte verpleegstersschortje stond ook ik te demonstreren op het Binnenhof. De bezuinigingen waren echt nodig en er zouden geen volgende volgen, zo beloofde de toenmalige regering. Elke nieuwe regering kreeg het echter voor elkaar deze belofte razendsnel te breken.

De thuiszorg is echt het laatste waar op bezuinigd mag worden. Steeds weer kwamen er beloften. De laatste bezuinigingsronden in de ziekenhuizen werden afgewenteld op de thuiszorg. De thuiszorg moest het allemaal op gaan vangen en daarom zou er meer geld en meer personeel naar de thuiszorg gaan. Het gevolg was dat er zo snel mogelijk, toen ze dat eenmaal voor elkaar hadden, geld weggehaald werd bij de thuiszorg. Er werd bezuinigd zoals er nooit bezuinigd had mogen worden. Bovendien is met de invoering van de nieuwe wet WMO de kwaliteit van het personeel met sprongen omlaag gegaan, in alle sectoren van de gezondheidszorg. Laag opgeleide mensen hoef je immers niet zoveel te betalen!

Met de stopwatch in de hand wordt de mensen nu snel een steunkousje aangedaan, wordt er snel een boterhammetje gesmeerd en snel opeten hoor meneer. En nu heel snel naar bed en heel snel gaan plassen en heel snel gaan slapen en misschien kunt u eigenlijk maar het beste heel snel doodgaan, is dat niet de beste bezuiniging? Eureka: meteen doodgaan. Niet ziek worden; het is de beste bezuinigingsronde ooit. Ja, als ik alle feiten op een rijtje zet staat het buiten kijf, dit is de beste manier om te besparen op de gezondheidszorg. Ik heb het gevonden! Ga maar snel en meteen dood. Het is voortaan verboden ziek te worden!


11 reacties

Mosje · 8 februari 2008 op 14:49

Ik geloof warempel dat je een vrouw bent
😉

:offtopic:

Een goed stukje eigenlijk wel. Jij wilt wellicht bemerkingen – zo liet je eens weten – maar soms kan een stukje er gewoon mee door hoor.

SIMBA · 8 februari 2008 op 14:54

[quote]en misschien kunt u eigenlijk maar het beste heel snel doodgaan, [/quote]
Ja, je slaat de spijker op z’n kop!
Deze column mag wat mij betreft wel ergens gepubliceerd worden, stuur hem eens naar een krant!
:duimop:

pally · 8 februari 2008 op 16:14

Helemaal goed, Adriaantje deze bevlogen column, waar ik het zeker mee eens kan zijn!

Dat de naakte actrice al 83 is, geef ik je nog even mee, maar is verder voor de inhoud niet van belang.

groet van Pally :klappen:

Neuskleuter · 8 februari 2008 op 16:53

He, brr, eerdere columns ging het al over lillend vet en andere enge rimpelknietjes, maar toen deze reclame er ook nog eens overheen viel wist ik het: de SP maakt hier een anti-vergrijzingsreclame. Ik ben vandaag gelukkig wel in de trein zelf gestapt in plaats van ervoor, maar voor een jong, jeugdig rimpelloos iemand als ik, was die reclame heel.. heel… eng. Ik ben geen voorstander van de plastische chirurgie, maar ik zie zo’n oud lichaam liever geleidelijk bij mijzelf ontstaan dan dat ik het tijdens etenstijd voorbij zie komen. Hè, brr..

Dan maar even een berichtje aan de schrijver zelf 😉 Ik lees je passie, je woede, je zorgen. Je hebt goede argumenten en goede voorbeelden en een lekkere uitsmijter.

Anne · 8 februari 2008 op 18:21

Bevlogen en mooi geschreven. Als je nou dat witte schortje niet aan had gehad, was je nog steeds een man geweest 😉

Troy · 8 februari 2008 op 19:05

Goede speech!

Amen :wave:

ANekdote · 8 februari 2008 op 21:24

Mee eens! En goed geschreven!

Groetjes An. :duimop:

adriaantje · 8 februari 2008 op 22:18

Bedankt allemaal voor jullie commentaar. Ik knap er elke keer weer van op als ik jullie humoristiche en/of goed onderbouwde commentaren lees. Ik heb er wat aan!

Maar zal ik voor Mosje en die geschrokken Neuskleuter dan maar uit de kast komen?
Onder het motto ‘Try before you die’ heb ik als 85 jarige opa Adriaan de stoute schoenen aangetrokken en ben voor het eerst van mijn leven columns gaan schrijven.

Waar of niet waar? :eh:
groet van Adriaantje :hammer:

KawaSutra · 9 februari 2008 op 02:11

Haha Adriaantje, leuke reactie.
De column stevig neergezet en zo hoort het ook. Met angst en een licht begin van beven zie ik mijn toekomst tegemoet. Te duur, te duur, te duur. Misschien moeten we maar weer aan gezinnen met meer dan 10 kinderen denken als zekerheid voor de oude dag. Nou, dan zit ik bijna goed. Ik tel er nu 9. 😀

Siebe · 9 februari 2008 op 08:46

Zeau, aan alle reacties te zien bevind ik me in een SP-nest…. Grinn…

Ik weet wel dat in de zorg niet alles okee is. Soms zelfs verre van. Ik denk echter wel dat marktwerking wel degelijk iets toevoegt aan de zorg, in ieder geval voor wat betreft betaalbaarheid want like it or not: de verzorgingsstaat zoals we die tot nu toe kennen (of tot voor kort zo je wilt) is op termijn domweg niet in stand te houden. Het positieve van alle tegenwoordige regelingen (WWB, WMO) is dat het bestuurders uitdaagt om de problematiek die in hun gebied speel integraal aan te pakken, of het nou vestzak of broekzak is.

Ik waardeer de betrokkenheid van de column, ik denk ook dat die op zich goed geschreven is. Blijft over het beeld dat de SP in haar spot neerzet: dat is een beeld dat vooral doet denken aan het voormalig Oostblok. Nu weet ik wel dat wens de vader van de gedachte is en dat dat voor de SP ook zo zal zijn, het is too much.

Gr.
s

adriaantje · 9 februari 2008 op 11:30

Nou Siebe, marktwerking op zich kan geen kwaad. Maar het gaat zo over de ruggen van zieke mensen én over de ruggen van verplegend personeel. En dat is zo tragisch!
Mensen komen uit het ziekenhuis en kunnen geen thuiszorg krijgen vanwege wachtlijsten want het geld is op. Is tragisch in dit rijke land. Dan kun je dus zelf zorg inkopen op eigen kosten en dat loopt behoorlijk op. Weet ik toevallig uit eigen ervaring.
Wat denk je van dementerenden in verpleeghuizen die niet zelf meer kunnen eten en het personeel heeft geen tijd, omdat er vanwege bezuinigingen niet zijn, om je moeder eten te geven en je ziet haar wekelijks vermageren?
Wat denk je van verplegend personeel op bijvoorbeeld een afdeling crisisopvang in de psychiatrie, die vanwege de bezuinigingen allemaal overspannen dreigen te raken of uit ellende hun baan opzeggen?
En wat denk je van een gehandicapte vrouw die in haar rolstoel door de taxbus drie kwartier te vroeg wordt opgehaald en door de chauffeur doodleuk een half uur in de regen wordt gezet? Gebeurd na invoering wet Wmo, er is goedkoper vervoer en slecht opgeleid personeel ingekocht. Dit zijn toch mensonterende toestanden!
Zo kan ik nog veel meer voorbeelden geven. Marktwerking is mooi, maar niet zo goed in de gezondheidszorg denk ik, want mensen zijn er op een hele nare manier de dupe van! Laat ze het daar echt maar op een andere manier proberen, maar niet zo. En als je met eerlijke politici spreekt, dan geven ze gewoon toe dat er geld genoeg is in dit landje. Echt waar!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder