Het Europese Kampioenschap voetbal is nog niet voorbij of bondscoach Dick A. is al weer vergeten. Hij wordt doodgezwegen alsof hij nooit bestaan heeft. Misschien krijgen we ooit nog eens spijt dat we hem zo uitgejouwd hebben. Maar goed, de man heeft nu even rust. Je moet toch wel een héle brede rug hebben om je niets aan te trekken van het commentaar van ongeveer 16 miljoen medebondscoaches. Dick heeft het even gehad met het gekanker op zijn persoon en heeft zijn baan aan de wilgen gehangen.

Als onbetaalde medebondscoaches moeten ‘we’ nu na gaan denken over wie ons mag representeren op het volgende toernooi: het WK. Haast is wel geboden, want in augustus beginnen we al.
Johan Cruijff heeft nogal wat in de melk te brokkelen bij de KNVB want directeur betaald voetbal Kesler schijnt hem gevraagd te hebben of hij het goedvond als ze Marco van Basten zouden vragen als nieuwe bondscoach. En Cruijff was positief!

Waarschijnlijk hebben de bobo’s wat op Internet gestruind om alle polls te bekijken. Er werd namelijk veel gevraagd in die polls: “wie wilt u als bondscoach?” Aangezien Grootgodheid Cruijff zelf niet op z’n bek wil gaan, is hij niet beschikbaar. Hij weet heel goed dat de beste stuurlui aan wal staan. En na de wedstrijd een wedstrijd analyseren is een stuk gemakkelijker als voor de wedstrijd bedenken wat er zou gaan kunnen gebeuren in een wedstrijd. We heten niet allemaal Jomanda. En zelfs die wist niet dat haar vriend zou omkomen tijdens een ongeval. Die analyseerde ook later: “ik voelde wel iets aankomen”.
Om zomaar voor van Basten te kiezen is een beetje voorbarig, vrees ik. Moeten ‘we’ niet eerst een profiel schetsen van de toekomstige bondscoach?

Voetbal is een spel waarbij tien spelers proberen de bal in een net aan de overkant proberen te frommelen. De elfde man probeert te voorkomen dat er bij hem een bal in het net komt.
Meer is het niet. Dat er een paar regeltjes bijkomen, is niet van belang. Een voetballer weet zelf wel of hij buiten spel staat en zo niet, dan laat de scheidsrechter hem dat wel weten. Daar heb je geen coach voor nodig.

Een bondscoach hoeft dus geen verstand van voetbal hebben. Liever zelfs helemaal niet. Wél iemand die het beste uit zijn spelers haalt.
Het lijkt me niet zo slim om iemand te nemen die tegen de voetballers op kijkt. Ze hebben al kapsones genoeg, nietwaar? Verder moet de bondscoach lachend tegen alle voetballers durven zeggen dat ze de komende wedstrijd(en) op de bank doorbrengen.
Daarnaast moet de bondscoach schijt hebben aan iedereen die commentaar heeft, standvastig zijn en zijn eigen zin doen. Als hij goed genoeg is, komt het vanzelf op zijn pootjes terecht.
Er zijn vast wel een aantal mensen met dit profiel in ons landje.
Misschien wil Rita Verdonk wel bondscoach worden, of Femke Halsema. Balkenende misschien? Wat dacht u van Theo van Gogh? U weet er vast nog wel veel meer te verzinnen!


4 reacties

gast · 22 juli 2004 op 08:46

Ik heb ooit een artikeltje gelezen van iemand die een racespelletje evalueerde. Hij kraakte het spel helemaal af, maar in zijn commentaar bleek duidelijk dat hij gewoon niet van racespelletjes hield. Daarmee werd zijn hele mening en argumenten in die evaluatie waardeloos.
Dit is net zo’n stukje….

pleuro · 22 juli 2004 op 10:36

Volgens mij is er maar één man daadwerkelijk geschikt voor de taak als bondscoach en dat is natuurlijk Foppe de Haan! 😀 😀 Overigens is hij op dit moment de hoogste bondscoach van Nederland. Wat een geweldige staat van dienst heeft die man toch!

Leuk om weer eens iets over het voetballen te lezen. Nog een paar weken dan kan ik ook weer aan de bak!

Mosje · 22 juli 2004 op 21:27

Ik weet er nog wel een te verzinnen ja. Ikzelf pas uitstekend binnen het door jou geschetste profiel.
Mosje for national coach!
En ik heb inderdaad schijt aan iedereen die commentaar heeft op mijn kandidatuur, en ik kom ook altijd op mijn pootjes terecht!

Ma3anne · 23 juli 2004 op 06:18

Ik heb geen idee in hoeverre een coach verstand van voetbal moet hebben, maar ik vond het een lekker weg te lezen voetbalverhaaltje. Theo van Gogh aan de zijlijn, lijkt me wel wat. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder