Vandaag werdt ik door een van mijn leerlingen op een site gewezen die gemaakt is door een veroordeeld moordenaar die immers door heel Nederland wel bekend is. Het gaat om de site van Martin K. Deze meneer houd een dagboekje bij over zijn leven in de cel, en (tegen betaling van 80ct per minuut) mag je kijken naar foto’s van wat hij heeft uitgespookt, en naar een 112 opname luisteren.

Met enige verbazing heb ik zijn dagboek gelezen, en sta totaal versteld over de ontzettende luxe die deze criminelen hebben achter de tralies. Het heeft mij nooit veel geintresseerd hoe zij erbij zitten, zolang ze maar niet bij mij in de buurt zijn. Maar dit is toch wel heel bizar. Als je op Amsterdam Centraal rondkijkt zie je genoeg mensen die na het lezen van zijn belevenissen in de gevangenis, toch echt het criminele pad op gaan.

Want wat is nu mooier, kom jongens we gaan even een paar kilo cocaine verkopen. Als het lukt allemaal koop je lekker een huisje aan de Spaanse kust, en wordt je gepakt, nou dat is zo ongeveer hetzelfde als de Staatsloterij winnen. Elke dag lekker eten, vermaak genoeg, spelletjes spelen, maar natuurlijk niet te lang want er begint zo een goede film op Canal+

Geen zorgen aan je hoofd, geen huur die op tijd betaald moet zijn, of vervelende spookfacturen van de Nuon. Nee lekker rustig en nog wat bijverdienen met een website.

En justitie? Die zal er na de feestdagen zich er even in verdiepen. Ben benieuwd.
Het zal me niets verbazen als wij na de feestdagen een banner op de pagina vinden waarop staat “Powered by Justitie Nederland”. Want om zomaar een site uit de lucht te halen… is dat niet censuur? En dat is verboden in Nederland.

Trouwens, weet iemand hoe ik aan een kilo’tje coke kan komen ?


15 reacties

Godspeed · 28 april 2004 op 14:15

Waar kan ik het goedje afleveren:-?

Mosje · 28 april 2004 op 15:59

Kan niet zo goed uit je verhaal afleiden of dat van die luxe in gevangenissen gemeend is of ironisch bedoeld.
Ooit bracht ik (voor mijn werk zeg ik er maar direct bij) een dag door in een gevangenis. Pfff, wat was ik blij dat ik er aan het einde van de dag weer uitkon. Canal+ of niet, het gaat erom dat je je vrijheid kwijt bent!
Je zult mij ook nooit horen klagen dat straffen te licht zijn.

Shitonya · 28 april 2004 op 17:43

Als zwervers dit zouden weten, zouden ze inderdaad meteen op roverstocht gaan en hopen dat ze gepakt worden. Want in de gevangenis heb je het nog altijd beter dan op straat.
Hmm…nu snap ik waarom al die gevangenissen zo vol zitten 🙂
Goede column, ben het helemaal met je eens!

Kees Schilder · 28 april 2004 op 18:13

Waar je coke kunt krijgen? Als ik nu mijn hoofd uit het raam steek en twee vingers opsteek naar iemand op de hoek, heb je binnen vijf minuten je bestelling binnen.
😕

Dees · 28 april 2004 op 18:23

In La Paz (Bolivia) Ben ik in een gevangenis geweest waar het er iets anders aan toe ging. De gevangenis is namelijk een ommuurd dorp middenin de stad. Bewaking is alleen aanwezig buiten de muren. Binnen de muren is het survival of the fittest. Gevangenen zitten daar veelal met het hele gezin; het leven buiten kan niet betaald worden, dus dan maar iedereen naar binnen. het maffe is, je kan er alles krijgen aan drugs, vrouwen, luxe, etc. Als je maar aanzien hebt en op de 1 of andere manier aan geld weet te komen. Zoniet, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment met de vuilnis buiten wordt gezet, 1 keer in de zoveel tijd worden de lijken geruimd.

Tsja, dat kan ook natuurlijk.

Hoe dan ook, een kooi is een kooi. Of ie nou van goud is en 4 vierkante kilometer groot, of een klein betralied hok, dat maakt uiteindelijk denk ik niet zo heel veel uit. Voor mij geldt dat je mij na een week opsluiting ws in een dwangbuis moet stoppen, alle canal+ ten spijt. En ik denk dat je niet moet onderschatten wat vrijheidsberoving met een mens doet. Maar goed, ik zal me een beetje inhouden, want als ik niet uitkijk wordt mijn reactie langer dan jouw column 😉

Irma · 28 april 2004 op 19:57

Dat het een soort Golden Tulip zou zijn, waar je kunt internetten, films kijken, spelletjes doen is (hopelijk) overtrokken. Wel is het zo dat de gevangenissen er tegenwoordig wat anders uit zien dan de cellen op Alcatraz, denk ik.

Maar dat er zo’n site actief is waar jij het over hebt dat gaat voor mij alle perken te buiten. Tegelijkertijd verbaas ik me vandaag de dag nog maar over weinig; we zijn van god los, Godspeed

Irma · 28 april 2004 op 19:59

Reveal dus! God en Godspeed (eh..het ging toch over coke?!) wekten even verwarring samen 😉

Farfalla · 28 april 2004 op 20:29

Super goede column, en klopt natuurlijk als een bus. Ik vind dat misdadigers gewoon goed hard aangepakt moeten worden. Dus zeker geen t.v. op hun kamer. Laat ze maar een nadenken over hun daden, dat moeten misdadigers in andere landen ook.

Li · 28 april 2004 op 20:42

[quote]Deze meneer houd een dagboekje bij over zijn leven in de cel, en (tegen betaling van 80ct per minuut) mag je kijken naar foto’s van wat hij heeft uitgespookt, en naar een 112 opname luisteren[/quote]

Waar is de tijd gebleven dat gevangenen nog gewoon wasknijpers maakten. 😕

Bakema_NL · 28 april 2004 op 22:06

Trouwens, weet iemand hoe ik aan een kilo’tje coke kan komen ?

Ja hoor, geen probleem……heroïne kan ook, wat schiettuig? Geen punt.

Het is triest.

pepe · 28 april 2004 op 22:45

goeie column,
en helaas is hier in ons kikkerlandje de dader beter af, dan het slachtoffer.

Ma3anne · 29 april 2004 op 02:26

Beetje kort door de bocht, deze column.

Gevangen zitten en je vrijheid totaal kwijt zijn. Ik denk dat je je niet realiseert hoe ingrijpend dat is…

Maestro · 29 april 2004 op 16:33

[quote]Trouwens, weet iemand hoe ik aan een kilo’tje coke kan komen ? [/quote]

Je kan het ook proberen bij de jeugd van 14 tot 17 jaar (zie column kids 😛 )

Bakema_NL · 30 april 2004 op 01:22

[quote]Geschreven door: Ma3anne Datum: 29/4/2004 2:26 Beetje kort door de bocht, deze column.

Gevangen zitten en je vrijheid totaal kwijt zijn. Ik denk dat je je niet realiseert hoe ingrijpend dat is…[/quote]

Sja…waarschijnlijk veel ingrijpender dan het leven van de nabestaanden (vrouw, kinderen etc) van degene die vermoord (om maar wat te noemen) is voor wat geld……laat staan het slachtoffer zelf die dood in zijn kistje ligt of al kringelend in rookvorm de schoorsteen heeft verlaten.

Arme, arme misdadigers………..laten we ze knuffelen……………….doodknuffelen als het even kan alstublieft. Oh nee, het is slechts een foutje wat de meesten begaan, ik ben weer wat te hard.

Ma3anne · 30 april 2004 op 03:55

Ik denk dat je me even verkeerd begrijpt, Bakema. maar dat geeft niet.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder