Even met het torentje gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. J.P. in de buurt?” De secretaresse deed dit keer maar geen moeite om mij af te poeieren. Zij wist inmiddels wel beter en met een diepe zucht zei ze: “Ik verbind u door, meneer Oplopers.” Even later had ik de premier aan de lijn. “Zo meneer Balkenende, die speeches die u voorleest, die zijn toch van een bedroevende kwaliteit? Zo meneer Balkenende, die speeches die u voorleest, die zijn toch van een bedroevende kwaliteit?” Onze hakkelende landsbestuurder ging direct in de verdediging: “Dat valt toch wel mee? Toch? Trouwens, waarom herhaalt u uw zin? Ik verstond de eerste keer ook wel wat u zei, hoor! Toch? Bovendien, ik vind dit negatief! Wanneer gaan we nou eens gezellig doen in dit land? Toch? We moeten terug naar die VOC-mentaliteit. Toch?” Hoofdschuddend hing ik op. Van deze wartaal valt echt geen muziek te maken.

Wetenschapper Jaap de Jong, die meehelpt met het organiseren van een conferentie over retorica aan de Universiteit in Leiden, vindt dat ook. Hij heeft toespraken van bekende personen met muziekstukken vergeleken, maar het is hem niet gelukt, het gebrabbel van Jan-Peter aan een muzieksoort te koppelen. Volgens deze zelfde wetenschapper heeft een speech van Wilders veel weg van een carnavalsschlager. Dat ben ik wel met hem eens. Ik zie de overeenkomsten zeer duidelijk: carnavalsschlagers worden ook gezongen door mensen die er genoegen in scheppen om er compleet belachelijk uit te zien, en ze gebruiken teksten die nergens op slaan, maar die voor de stomdronken mentaal getormenteerde luisteraar alleszins redelijk over komen. De toespraken van Rita Verdonk zou ik graag willen scharen onder de muzikale categorie die we ons ook nog weten te herinneren van de Zangeres zonder Naam: ouderwets gejammer. Bas van der Vlies vind ik erg lijken op de doodsaaie muziek die we in de hoedjeskerk kunnen horen: traag, doodsaai en alleen hele noten. En het geneuzel van Mariëtte Hamer? Doet me denken aan het repertoire van André Rieu: goede intenties, maar niet om aan te horen.

Ook niet om aan te horen is natuurlijk onze volkszanger Roel Driesvink. Sinds zijn huwelijk op de klippen is gelopen bezoekt hij elke avond een restaurant bij hem om de hoek, in de troosteloze wijk Buitenveldert. Daar laat ‘ie zich vollopen met wijn, om ladderzat weer huiswaarts te keren. Hij mocht in eerste instantie thuis blijven wonen van zijn ex, maar ja, hij blééf maar zingen onder de douche. Hij maakte daar potdorie meer herrie dan de laag overscherende vliegtuigen, die zonet van Schiphol waren opgestegen. De telefoon bij het Meldpunt Geluidshinder staat roodgloeiend. Dus neem het die arme vrouw van hem maar eens kwalijk: Driesvink moet verhuizen. Niet te doen, de hele dag die herrie aan je kop. Dus Roel Driesvink heeft nu het plan opgevat, om ergens anders in Amsterdam een woning te betrekken. Ik heb meteen de bewonersvereniging gebeld, want hier in Oud-Zuid willen we hem niet hebben. Dan zou de buurt er echt te erg op achteruitgaan. Patty Brard om de hoek is al erg genoeg.

Wat? Vindt u dat te drastisch? Dat ik stel, dat Roel Driesvink de buurt niet in komt als het aan mij ligt? Maar de PVV doet dat toch ook? Die wil de Amerikaanse moslimprediker Khalid Yasin de toegang tot Nederland ontzeggen. Want hij wil deze week naar Nederland komen om twee toespraken te houden. Yasin vindt dat moslims geen ongelovige vrienden mogen hebben. En daarom noemt de PVV hem een “terrorist” en “een kwaadaardige man.” Nou, ik doe het van angst in mijn broek. Dit is echt staatsvijand nummer 1! Dus niet, want ik ben voor geen enkele geschifte religieuze fanaat bang. En ik ben er fel op tegen dat iemand vooraf de mond wordt gesnoerd. Dat heet censuur. Laat die man vooral roepen wat ‘ie wil, en als hij over de schreef gaat, slaat een of andere bromsnor hem maar in de boeien, en kan de rechter zich over de zaak buigen. Grappig: kan de ene man in een jurk vonnis wijzen over de andere man in een jurk… Dus waar de PVV hem op de heenweg wil tegenhouden, ben ik er voor om die man zo nodig op de terugweg op Schiphol in de boeien te slaan. Kan ‘ie in de Bijlmerbajes zijn zonden overdenken, desnoods door een corrupte cipier voorzien van de nodige dope.

Yasin gaat zijn gang maar, met die bespottelijke toespraken van hem op de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Ach ja, Rotterdam. Rare stad. Erg rare stad. Met als absoluut dieptepunt natuurlijk Feyenoord. Daar zijn elf dikbetaalde voetballers te beroerd om te doen wat de trainer zegt. Met als verwoestend resultaat dat Feyenoord zich nu degradatiekandidaat mag noemen. Maar ontslaat het Feyenoord-bestuur dat stelletje eigenwijze, luie voetballers? Nee, de trainer moet het veld ruimen. Zie je wel? Ze zijn knettergek, daar bij Feyenoord. Om van het bestuur van de gelijknamige deelgemeente nog maar niet te spreken. Ik noem een Jan Teijn. Niet zomaar de eerste de beste. Hij kwam in 2001 in de Rotterdamse deelraad Feijenoord met de politieke partij NNP. Maar er kwam ruzie in de partij en ondanks de twee zetels besloot Jan Teijn verder te gaan met de Nationale Alliantie die vervolgens in 2007 werd opgeheven.
Ik weet wel waarom die werd opgedoekt hoor! De Nationale Alliantie keerde zich altijd fel tegen kinderporno, maar de politie heeft op de computer van zijn gemankeerde boegbeeld een flinke hoeveelheid plaatjes van blote kindjes gevonden. Daarom heeft ‘ie nu de bijnaam Jan-Teijn-ik-neuk-groot-en-klein. Bleek ‘ie het toch niet zo eens te zijn met het anti-pedobeleid van zijn eigen ‘volwassen’ partij. “Nee,” mompelde Mevrouw Oplopers, “Jan houdt meer van kinderpartijtjes.” Een terechte conclusie. Maar ik weet wel een fijne straf voor hem. Iets wat je echt je allerergste vijand niet gunt. Werkelijk een heel erg verschrikkelijke straf. Iets dat écht mensonterend is. Trainer bij Feyenoord. Toch?


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

4 reacties

Callar · 19 januari 2009 op 20:03

Altijd grappig, maar inhoudelijk schrijf je echt altijd hetzelfde. Steeds maar weer een tegenstelling en ook steeds bij een punt beginnen en dan bij iets anders eindigen. Knap hoor, maar het wordt op den duur erg voorspelbaar. Kun je ook wat anders?

Kotsveulen · 20 januari 2009 op 00:13

Nou heb pas columns van je gelezen sinds ik hier ben aangemeld, maar ik begin het idee te krijgen dat je een erg duidelijke blauwdruk hebt voor alles dat je schrijft. Het is sowieso geschreven vanuit een permanente verontwaardiging waarbij jij boven iedereen zweeft en naar beneden poept. Ook heeft het een erg groot Youp van ’t Hek-gehalte, maar dat zou ik in dezen niet meer zien als een compliment. Zowel in opbouw als in zinsbouw overigens.
Erg zonde, want het is duidelijk dat je meer kunt dan een paar zinnen achter elkaar zetten, zoals bijvoorbeeld die (erg mooie) “column” over je overleden beste vriend.

Waarom experimenteer je niet eens radicaal met je stijl? Schrijf iets over iets waar je normaal nooit over zou schrijven en zet het hier neer. Ik ben erg benieuwd naar!

Trouwens, ‘ie behoort eigenlijk -ie te zijn, zeker op het eind kwam dat vaak terug. 😉

Mien · 20 januari 2009 op 11:53

Je zit weer op het goed spoor met deze column Driek.
Ik kon hem goed hebben.
Wel oppassen met generaliseren.

Even een correctie aldus:
Er zijn hele mooie carnavalschlagers geschreven in Venlo. Echte ballades en kleine liefdesliedjes (bijna niet voor te stellen met Wilders in je hoofd).
Maar jij bedoeld vast met carnavalsschlagers de liederlijke teksten van Andre van Duin.
Laat ik het voor eens en voor altijd zeggen. Die carnavalschlager staat niet model voor een echte carnavalschlager. Die worden namelijk alleen daar gemaakt waar het echte carnaval gevierd wordt.

En … een echte carnavalvierder wordt niet stomdronken maar alleen aangeschoten, want hij wil de hele carnaval beleven.

Dit even ter zijde en misschien wat ‘off the record’. Maar toch. Het moest even van mijn carnavalshart.

Voor de liefhebbers en nieuwsgierigen onder ons en niet schuw van dialect:
[url=http://www.jocusvenlo.nl/leedjes.asp]http://www.jocusvenlo.nl/leedjes.asp[/url]

Mien without Feestneus

Prlwytskovsky · 22 januari 2009 op 00:32

Trainer bij Feijenoord? Voor een ajaxied moet dat onderhand de doodstraf zijn? 😆

Geef een reactie

Avatar plaatshouder