Met een zucht en een onderdrukte gaap zet ik de televisie uit. De ene na de andere volksvertegenwoordiger weigert naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen te gaan. Dit statement is ontzettend oplossingsgericht. De enkeling durft te verkondigen dat het vanwege een politieke boycot is. Anderen hebben plotseling een afspraak, kunnen toch niet komen, hebben een zieke dochter of een begrafenis. Dat staat natuurlijk al maanden voor de Spelen vast. De enige die gewoon gaat, is Jan Peter Balkenende. Hij moet wel, omdat Willem-Alexander als lid van het IOC aanwezig zal zijn. Het zou een schande zijn als de Nederlandse regering iets afkeurt, waar de kroonprins wel aanwezig is. Jan Peter kiest dus eieren voor zijn geld. Hoewel hij niet om de meest nobele reden aanwezig is, is zijn besluit wel strategisch. Want als er een land is waar men veel over schande weet, dan is het China.

Chinezen zijn bijzondere mensen. Ze krijgen buikpijn als ze koud water drinken, rochelen en spugen op de grond en ze kopen van een product niet de aanbieding of het goedkoopste merk, omdat ze de kwaliteit dan niet vertrouwen. Ook geloven ze niet in massale reclames, omdat de overheid zo dol is op propaganda. Maar bovenal kennen de Chinezen schaamte en de vrees voor gezichtsverlies.

Er zijn veel beleefdheidsregels, zodat men weet hoe te reageren, in plaats van generen. Buig en glimlach bij een begroeting, bestudeer een gekregen visitekaartje nauwkeurig voor deze in een speciaal visitekaartjesetuitje gaat en pak een cadeau pas uit als je weer thuis bent. Mocht het geschenk niet bevallen, dan zal de gever dat nooit zien aan de gezichtsuitdrukking, zodat niemand in verlegenheid wordt gebracht. Stop gehandicapte kinderen weg in een tehuis, verberg de gokverslaving van een familielid, of beter nog, verberg het hele familielid en bezoek alleen de geijkte toeristische bestemmingen als je hoger in aanzien wil komen. Het is allemaal erg simpel.

De schaamtecultuur is typisch Aziatisch. Wie kent nog de beelden van een Zuid-Koreaanse wetenschapper die een doorbraak heeft gehaald in een onderzoek naar stamcellen uit gekloonde embryo’s? Toen bleek dat deze nationale held de embryo’s niet vrijwillig had gekregen, was het niet zozeer de onderzoeker die mijn aandacht trok. Het waren de landelijke journalisten. Zij schaamden zich zo voor de bedrieger, dat zij hem niet aankeken en hun gezichten afwenden. Hun nationale trots was gekrenkt.

Gezichtsverlies is niet zo goed voor de macht. De partij in China wil graag zijn communistische macht uit blijven oefenen. Censuur is daar een prima middel voor. Wat het volk niet weet, kan het volk ook niet deren. Daarom worden buitenlandse journalisten in een gecontroleerde polonaise door Tibet geleid, terwijl de Chinese journalist onder streng staatstoezicht staat. Maar steeds meer Chinezen weten wat er aan de hand is. Steeds meer Chinezen ervaren de harde hand van de overheid zodra zij een afwijkende mening hebben. En steeds meer Chinezen weten dat het buitenland druk zet op de partij.

Als China nu toegeeft aan deze druk, wordt dit vertaald naar een grotere macht voor het kapitalisme en de vrijheid. Hierdoor zal de partij gezichtsverlies lijden in eigen land. De enige manier om dit te voorkomen, is alle voorstellen van buitenlandse regeringsleiders te verwerpen. Een gezicht verlies je maar een keer. Een smet op de Spelen poets je weg met mooie parades. Een schoonmaker is immers goedkoper dan een plastisch chirurg.

China is net een klein kind. Je zegt dat ze geen mensenrechten mogen schenden en ze doen het toch. Je zegt dat ze met de Dalai Lama moeten praten en ze doen het niet. Dit kind, de puber van de wereldeconomie, kan alleen met zachte hand gestuurd worden. Zo zacht, dat China het zelf niet eens doorheeft. Het wordt tijd voor omgekeerde psychologie. Maar mondje dicht. Anders werkt het niet.

Categorieën: Politiek

7 reacties

lisa-marie · 16 april 2008 op 12:27

Gelukkig gaat jp naar de spelen. Die neemt gewoon een standpunt in.
Als iedereen nou eens eerder had nagedacht dan hadden ze de spelen niet aan china moeten geven.
Toen hoorden je vele mensen niet. Maar nee hoor achter af komen met bezwaren.

[quote]De schaamtecultuur is typisch Aziatisch.[/quote]
Nou niet alleen typisch aziatisch hoor, komt nog in vele andere delen van de wereld voor.

De laatste alinea had je van mij weg mogen laten . Niet alleen omdat ik daarover val want heleboel landen zijn net kleine kinderen zoals je china noemt.
Maar vooral omdat ik vind dat dat afbreuk doet aan je geheel.
Alles is al gezegd in vele betere bewoordingen.

arta · 16 april 2008 op 18:32

Een goed onderbouwde column, lekker actueel onderwerp…
Ik ben het met Lisa M eens, dat omstreden landen gewoon geweerd moeten worden qua organisatie en ga gewoon niet kijken! (niet uit principe, maar ik vind er gewoon geen bal aan:-D)

SIMBA · 17 april 2008 op 08:21

Prima column NK!
Ik vind het jammer dat sporters en de sport nu hebben te lijden van dit politiek spelletje.
De schendingen vinden daar al plaats sinds mensenheugnis en nu ineens gaat het westen “politiek correct” doen; schijnheilig gedoe!
De laatste alinea heeft weinig meerwaarde, verder vind ik hem toppie!

Mosje · 17 april 2008 op 10:54

Prima stukje Neus

pally · 17 april 2008 op 14:14

Mooi doortimmerd en actueel stuk, NP! Ben het wel eens met het weglaten van de laatste alinea,

groet van Pally

DriekOplopers · 17 april 2008 op 19:08

Goed betoog.

In tegenstelling tot anderen, vind ik dat de laatste alinea wel deglijk een functie heeft. China als klein kind is een prima metafoor.

Dees · 17 april 2008 op 21:58

Vandaag hoorde ik iemand praten over imaginaire superioriteit. Je laatste alinea doet me daaraan denken. Het geeft je column een tintje dat niet nodig is, daarvoor is het stukken krachtiger.

Ook ben ik het wel eens met anderen die reageren, maar ook weer niet; beter laat dan niet.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder