Een kleine drie jaar schrijf ik nu hier en dat is nu mooi geweest. Ik stop er mee met pijn in mijn hart dat wel maar ik kan niet anders. De laatste maanden zit ik al niet echt lekker in mijn vel en is de R@@F de R@@F niet meer. Ik heb het continue te druk, druk, druk en daarom moet de kogel maar door de kerk. Ik stop! En niet alleen met schrijven, maar ook met mijn werk. Ik doe mijn dagelijkse bezigheden over aan een kundige directeur en neem een jaar vrij en ga alle uithoeken van deze aardkloot opzoeken. Buiten dat ik het een eer vond om zo een lange tijd hier vaste columnist te zijn heb ik ook door deze site een hoop leuke dingen meegemaakt. Ik heb hier vrienden gemaakt en heftige discussies gehad maar bovenal een hele hoop geleerd, over de mens en wat hen bezighoud in het dagelijkse leven. Over hun irritaties en soms over hun echte Nederlandse bekrompenheid. Hoe dan ook het was een grote prachtige ervaring. Mede door deze site ben ik in contact gekomen met cabaretiers en productiemaatschappijen waarmee ik hele leuke projecten heb gedaan, die ik anders nooit had meegemaakt. En dat voor zo een erbarmelijke schrijver…betekent toch dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn.

Maar ik heb wel erg veel plezier gehad met het schrijven hier, natuurlijk zou ik er voor kunnen kiezen om op de rechterkant van deze site een vaste column te behouden, maar als ik stop dan stop ik. Of dit echt definitief is weet ik niet, misschien gaat het weer eens jeuken, of maak ik zoveel mee in mijn ‘sabbatical year’ dat ik weer een hoop te vertellen heb. Maar dat zal de tijd leren. Wat ik vooral geprobeerd heb met mijn columns is een lach op het gezicht van de lezer te krijgen en zonder al te arrogant te zijn denk ik dat mij dat soms wel eens is gelukt. Dat ze soms nogal seksistisch waren, dat klopt maar die stijl sprak mij nu eenmaal aan. Maar bovenal ging het mij om jullie lach.

Toch is deze ‘afscheid” column schrijven veel moeilijker dan ik gedacht had. Want wat moet je in hemelsnaam schrijven wat zo een indruk achterlaat dat men je niet vergeet. Ik denk dat ik daar niet naar moet streven en moet accepteren dat het stopt, of mijn frutsels nu herinnert worden of niet.

Ook wil ik even gebruik maken om Jeroen en Casper hartelijk te bedanken in het gestelde vertrouwen wat zij in mijn persoontje hadden de afgelopen jaren, want soms stuurde ik columns in die dermate grof waren dat je je bedenkingen er bij kon hebben of je dit wel werkelijk had kunnen plaatsen. Maar bovenal bedank ik hun voor de mogelijkheid om te ‘vlammen’ als vaste columnist, bedankt het was zonder al te klef te doen een eer!

Verder bedank ik hartelijk al die mensen die de moeite hebben genomen om de stukjes te lezen van deze taalverkrachtende kortzichtige, seksistische Haagse randgroep(ex)jongere. En sterker nog hierop een reactie te geven! Jullie waren altijd zeer mild in jullie oordeel over mijn frutsels. En jullie veelal positieve reacties heeft mijn verblijf op deze site dat extra gegeven om het drie jaar met plezier te doen.

Ook bedank ik mijn mede columnisten die zo vaak de moeite namen om een aardige of onderbouwde reactie te geven op mijn schrijfsels. En speciaal wil ik Kees Schilder bedanken die voor mij een soort mentor was en die ik als schrijver en mens erg hoog heb zitten. Zijn ongelofelijk fantasie en gegoochel met woorden, daarin is hij werkelijk ongenaakbaar!

Kortom het was super hier! En ik weet zeker dat de persoon die vanaf januari mijn plaats in zal nemen jullie ook zal beroeren op wat voor manier dan ook. Misschien kiest de redactie wel voor een wisselende VC‘er. Hoe dan ook er is zo godsgruwelijk veel talent hier dat mijn plek zonder eeeeeeeeeeeeeeeen enkele moeite opgevuld kan worden.

Rest mij te zeggen: Bedankt voor al het lezen en TOT ONZIN

R@@F

Categorieën: VC-RAAF

R@@F

Hagenees in hart en lever, ondernemer, bloedzuiger en in het bezit van een veterstrikdiploma. Neem vooral mijn onzin niet letterlijk want na een aantal gedwongen opnames ben ik er al lang uit dat ik geen vrouwenhater en/of bloedzuiger ben maar simpelweg een grote hork. Wilt u toch uw irritatie aan mij kwijt dan kan dat per flessenpost!

25 reacties

pleuro · 1 december 2004 op 21:16

Het zal nooit meer hetzelfde zijn.. snik snif snotter…

Lieve Lieve Raaf,

Bedankt voor al die tranen van het lachen, maar bovenal bedankt voor mijn nieuwe nickname “Pleurolicious!” De column waarmee jij je schuld inlostte hangt ingelijst boven mijn bed. We keep in touch!

Oh ja.. even over deze column nog even mijn reactie. Hij was weer zoals altijd waardeloos!!! 😀

pepe · 1 december 2004 op 21:59

Ik kan alleen maar zeggen dat ik het jammer vind, maar ook wel begrijpelijk. Ik zal jouw woorden missen, de tranen van vreugde ook.

Het ga je goed!!!

Je bent een klasse apart en blijft dat ook al zou je nooit meer hier schrijven! Vergeten zal ik je nooit.

Ook nu weet je het toch weer bijzonder te brengen…

gr pepe

Dees · 1 december 2004 op 22:09

Jammer! Ik zal het hardop lachen om het grofheidsgehalte missen…

Have fun 😉

Ma3anne · 1 december 2004 op 22:36

Het komt voor mij niet helemaal onverwacht… Je was al lange tijd stilletjes hier en de toon van je laatste columns was een draai van honderdtachtig graden.

Tijd voor bezinning en bij jezelf blijven, R@@f. Goed dat je daarvoor kiest.

Gewoon een dikke knuffel en verdorie, ik zal je missen, man!

Het ga je goed.

De Redactie · 1 december 2004 op 23:21

JIJ bedankt R@@F! Voor je eigen manier van het ‘vervuilen’ van Column X! En dat deed/doe je altijd leuk!

Wij, als redactie, hopen dat je blijft schrijven, al is het onregelmatig. Beter iets dan niets!

Meestal vond je je eigen schrijfsels bagger, maar je hebt de lachers op je hand. Aan elke situatie weet jij een gekke draai te geven en jij liet ons van jouw creativiteit meegenieten. Bedankt daarvoor…

Heel veel plezier in het aankomende jaar. We mogen hopen dat je zeer veel inspiratie op doet tijdens al je belevenissen in 2005. En dat we die dan ook regelmatig hier op Column X kunnen lezen.

Tot onzin R@@F! We zullen je zeker missen!

Kees Schilder · 2 december 2004 op 07:07

Raaf:
Vanaf het begin dat je hier schreef, heb ik me aan je opgetrokken.Je hebt humor, en dat is wat de wereld nodig heeft vandaag.
En die humor van jou maakte de mensen aan het lachen.En daar gaat/ging het bij jou om. Bij mij ook trouwens.
Ben stil van je woorden en je weet dat ook ik jou zowel als schrijver als mens zeer hoog heb zitten.
Ik vind het wel eeuwig zonde dat je je plekje hier verlaat maar dat moeten we respecteren.
Het ga je goed man en waag het niet helemaal niets meer te schrijven.
Geniet van je vrije jaar en kom weer helemaal tot jezelf.
Hou van je, man

Wright · 2 december 2004 op 08:05

Beste R@@F,
Groot respect heb ik voor mensen die dit soort beslissingen durven nemen.
Een goede baan opzeggen en afscheid nemen van column x is niet niks.
Daar is veel lef voor nodig!
En al hebben veel mensen er de mond van vol, slechts een enkeling durft afstand te doen van zijn ‘zekerheden’en de sprong in het diepe te wagen.
Groot respect, nogmaals.
Tot mijn grote vreugde zag ik dat je ongelooflijk veel columns achterlaat hier, ik zal ze gedoseerd tot mij nemen.
Goede vlucht R@@F, het ga je goed.

Groet, Wright

Eftee · 2 december 2004 op 08:50

Lieve [url=mailto:R@@F]R@@F[/url],

Heel veel succes, dit komende jaar. Neem het ervan en ik hoop tot lees’.
Ik zal je schrijfsels ook missen.
Het beste en tot gauw.

Groetjes van Eftee

Mosje · 2 december 2004 op 09:03

Beste Raaf,

Er zullen geen bloemen door je tuinhek worden gestoken. Jeroen Krabbé zal geen krokodilletranen huilen bij Barend en van Dorp. Maartje van Wegen zal niet op stemmige wijze mooie woorden spreken. Er zullen geen biografieen over je worden geschreven, net zo min als er gerept zal worden over de buitenechtelijke kinderen die je in het Haagse hebt verwekt.
Maar we zullen je wel missen. Dat wel.

Mosje

viking · 2 december 2004 op 09:35

Als je denkt dat er hier ook maar één iemand is die die platte uit-een-emmer-stront gemodeleerde humor zal missen, zit je er goed naast.

Niet één iemand zal die sexistische drek en bagger van je missen.

Niet één persoon zal er rouwig om zijn die arrogante haagse toon van jou niet meer te hoeven lezen.

Niet één!

Lul dat je daar zit!

Niet één…

…maar een heleboel!

R@@f, lelijke aap, het ga je goed!

Mar · 2 december 2004 op 10:12

Succes met alles!
Het ga je goed.

Mar

Mup · 2 december 2004 op 12:38

Maak er een topjaar van, nee, maak er een r@@f jaar van!

Zo af en toe in je leven kom je een mens tegen waarvan je meteen al weet vanaf het moment dat je hem of haar aankijkt dat je deze persoon nooit meer zult vergeten.

Bovenstaande schreef je in Broodje, ik maak er voor mij van: Zo af en toe lees je in je leven wat van een persoon, waarvan je meteen al weet, dat je deze persoon nooit meer zult vergeten,

Groet Mup.

KingArthur · 2 december 2004 op 13:55

Jammer, ik begon je net een beetje te leren kennen. Maar zolang jij schrijft over een sabbatical year verwacht ik je eigenlijk wel weer een keer terug 🙂

poppeduifje · 2 december 2004 op 15:57

Shit, wat flik je nu!!
Dankzij jouw stukjes werd ik regelmatig ietwat meewarig aangekeken door mijn collega’s ,als ik weer eens hardop in lachen uitbarstte. Dan had ik even genoeg van alle stress en hectiek en ontsnapte hier dan aan door een van jouw columns op te zoeken.

Ik hoop dat bij alle uithoeken van deze aardkloot ook Nederweert hoort.

We (ik heb het recht om in meervoud te spreken) zullen je missen.
Het ga je goed!! 🙁

sally · 2 december 2004 op 17:03

Hé Raaf, helaas heb ik je ook maar kort mogen meemaken.
Ik was altijd zeer vereerd als jij op mijn stukjes reageerde.
Deze laatste column raakt me.
Het geeft een gevoel van ruwe bolster, blanke pit.
Hoop je toch nog eens te ontmoeten op een meeting ofzo.
Veel liefs
Sally

Bakema_NL · 2 december 2004 op 19:30

Ik heb niet enorm veel van je columns gelezen, maar degenen die ik wel las lieten me meestal echt geweldig lachen.

Succes met wat je verder allemaal nog mag gaan ondernemen.

Li · 2 december 2004 op 19:45

Lieve Raaf,

Dat had de tampon van Jomanda niet voorspeld.:-o

Of heb jij al gependeld en weet jij wat wij niet weten.;-)

En inderdaad: ColumnX zal nooit meer hetzelfde zijn zonder jouw idiote, gekke, humoristische, pakkende en gevoelige schrijfsels.:-(

Het was heerlijk om maandelijks onder jouw veren te vertoeven.

En als het schrijfgevoel weer gaat kriebelen, dan lezen we dat graag 😉

Liefs van Li

Maurits · 2 december 2004 op 20:38

Je brengt ColumnX in grote problemen. Je “erbarmelijke frutsels” waren een onmisbare toetssteen van smakeloosheid en seksisme. Alleen iemand met een bord voor zijn kop waagde het een column in te sturen die jou naar de kroon stak. Want je suprematie op dit vlak was zo groot dat dit voor iedereen duidelijk was. Wat zullen de consequenties van jouw stoppen zijn voor CX? Zullen nu talloze R@@f imitators hun kans schoon zien? Die denken dat het genoeg is om met lelijke woorden te strooien om het niveau van R@@f te halen? Het is niet te hopen. Ook smakeloosheid en seksisme bestaan in soorten en maten. Jij hebt de lat heel hoog gelegd. Daar gaan R@@f na-apers hun tanden op stukbijten. Het is te hopen dat jij ze voldoende hebt ontmoedigd. Gelukkig blijven je nagelaten columns op CX staan. Zodat iedereen die die een halfslachtige poging waagt om jouw kunstje te imiteren direct kan zien dat het onbegonnen werk is.

P.S. Mag ik niet met je mee naar warme landen? Mag je af en toe mijn laptop lenen om een erbarmelijk frutsel te maken en naar Nederland te sturen.

Het ga je in ieder geval goed!

Fred · 2 december 2004 op 22:20

Een beslissing ten gunste van jezelf kan alleen de juiste zijn. En als je er achter staat is het goed. Eerst jezelf en dan de rest.
Succes en zwerf ze!

Mien · 6 december 2004 op 13:29

Hee maffe vogel …
Ben ik net weer terug op het nest …
Vlieg jij weer uit …
Nou het zij zo …
Neem je laptop mee en dans door de wereld …
… blijf schrijven en schrijf blijvend …

Het ga je goed …

Mien

Shitonya · 7 december 2004 op 23:03

Ongelovelijk veel talent?
Het enige talent dat ik kan bedenken, is zojuist gevlogen naar Honolulu of hoe heet het ook weer waar je heen vliegt?

Ik heb erg genoten van je columns, en dat zeg ik niet gauw, dus ik zal je missen ouwe rakk…raaf 🙁
En natuurlijk wens ik je veel plezier op je vakantie, hopelijke met vele gevleugelde gleufdiertjes.

Greetz,
Shit

WritersBlocq · 21 december 2004 op 23:15

Volgens mij vliegt R@@F naar HomoLulloe, wanneer hij aankomt is een R@@Fsel. Ik heb niet veel van je gelezen eerlijk gezegd, ik weet dus ook niet wat ik ga missen. Wel wens ik je onwijs veel plezier, geluk en suc6 toe in waar je ook gaat. Er is een columnist vanuit Indonisië, dat weet je, dus wanneer het kriebelt ken je de elektronische snelweg als geen ander om je “thuishonk” hier om CX te vinden. Thuishonk, voor mij ook al, met een paar columns die ik pas geschreven heb. Ik herken enorm in wat je schrijft over de opbouwende kritiek die gegeven wordt, vol respect. Ik hoop dat de wereld die je nu gaat ontdekken er ook zo uitziet. Veel liefs, Pauline

R@@F · 22 december 2004 op 13:26

Allemaal heel, heel hartelijk bedankt voor jullie aardige reacties. Ik zal zeker van me laten horen. Ben al druk aan het voorbereiden voor mijn lange reis, vandaar mijn nogal late reactie.
En jullie zullen zeker van me blijven horen.

Groet
R@@F

Tasz · 28 december 2004 op 17:26

Ik zal jouw schrijfsels heel erg missen Raaf. Laat af en toe toch wat van je horen, al is het alleen maar om mee te maken wat iemand als jij kan overkomen tijdens een sabbatical. 😀

Jammer dat je gaat, maar heel veel rust, plezier en nieuwe spannende dingen toegewenst voor 2005.

Cheers
Tasz
😉

Yannick · 16 februari 2005 op 21:19

Ook maar een woordje van mij dan voor je R@@f, In de periodes dat ik hier actief rondhing en schreef heb ik veel aan je gehad en veel van je geleerd. Wat Kees Schilder voor jou is was jij eigenlijk wel voor mij. Om het zo maar even te beschrijven.

Ik wens je succes toe in de toekomst, met wat je plannen ook zijn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder