[b][i]Eindelijk verlost! Mannen, we hoeven ons niet meer te schamen. We kunnen er niets aan doen dat we nooit iets kunnen vinden! Vrouwen mogen zich daarover opwinden, maar het mag ons niet meer worden aangerekend.[/b][/i] Wat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek? Mannen zien hun omgeving als geheel, zij zien de samenhang, de grote lijnen, terwijl vrouwen meer de details zien. Toen de mens uit een in bomen levende aapachtige soort ontstond door op de grond te gaan lopen, werden de mannen jagers en moesten dus het veld overzien om hun prooi te kunnen ontdekken. De beste jagers hadden de meeste kans op nakomelingen. De vrouwen verzamelden vruchten, baarden kinderen en runden het huishouden. Wie dat het beste kon had de meeste kans op nakomelingen.
Gedurende miljoenen jaren ontwikkelden zich deze eigenschappen, die we dus, ondanks supermarkt en hyves, nog steeds bezitten. Darwin, die 150 jaar geleden zijn wetenschappelijke bewijzen voor de evolutie publiceerde, was ook een man en overzag dus het grote geheel, hoewel details hem op de idee van evolutie brachten.

Ik sta écht soms minutenlang te turen en dan liggen mijn sokken er domweg niet. Komt mijn vrouw, dan hebben de kaboutertjes ze snel neergelegd, want zij ziet die krengen meteen. Zoiets heeft Charles Darwin vast ook meegemaakt. Ik wed dat ook hij moeite had zijn sokken te vinden en dat zijn vrouw een onmisbare missing link was. Wie weet heeft zij daarmee de evolutietheorie wel gered…

Ik vind dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met die neerbuigende opmerkingen van vrouwen dat wij mannen nooit iets kunnen vinden. Dat is weliswaar wellicht wezenlijk waar, maar het is níét onze schuld! Wij zijn het willoze slachtoffer van onze vooraanstaande plaats in de menselijke evolutie. Het zoekraken van onze sokken is de prijs die we daarvoor moeten betalen. Dat moet dan maar.

© Jan Bontje 2009


10 reacties

SIMBA · 6 maart 2009 op 13:43

Ik laat dit maar niet aan man en zoon lezen, een vrouw wil toch ook gewoon soms wat te mopperen hebben 😆
Hier in huis zijn de sokken wel vindbaar maar sleutels en mobieltjes verdwijnen ooit op mysterieuze wijze….

Dees · 6 maart 2009 op 15:33

Van al het zinloos geleuter en de zinloze onderzoeken vind ik onderzoeken en geleuter over de verschillen tussen mannen en vrouwen toch wel het meest zinloos. Nature and nurture. En bovendien, wat moeten we met die info, moet ik me vrouwelijker gaan gedragen als ik weet hoe het gros van de vrouwen zich gedraagt? Moet ik meer begrip opbrengen voor de andere sekse? Heb ik helemaal geen zin an.

Maar goed, bij deze heb ik er nog iets positiefs aan ontdekt, je kunt er een geinig, opportunistisch 😉 stukje over schrijven.

Prlwytskovsky · 6 maart 2009 op 16:30

Dus Dees is van de tegenpartij? 😆

[quote]De vrouwen verzamelden vruchten, baarden kinderen en runden het huishouden[/quote]

Laatst op een verjaardag gooide ik dit in de groep. Ik ben nog op de vlucht voor dames met handtasjes.

En die sokken? Jan, het is een kwestie van je sokken een paar dagen aanhouden, dan komt je vrouw als vanzelf met nieuwe sokken aan, et voila …. 😉

Neuskleuter · 6 maart 2009 op 16:43

Ik denk dat Dees vanmorgen haar sokken ook niet kon vinden.

Het gegeven was me al langer bekend. De manier waarop je het brengt heeft voor mij dan ook niets verrassends. Je schrijft soepel, vloeiend en kort, maar inhoudelijk brengt het me niets nieuws. Mijn fantasie slaat er niet van op hol, geen oh’s, ah’s… Alleen een instemmend knikje. Voor een column mag er van mij meer pit in.

Edit: twee kleinigheidjes, omdat je hier vaker publiceert 😉 Je inleiding hoeft niet vetgedrukt, het staat al netjes aangegeven op de hoofdpagina. Daarnaast is een copyrightteken nooit nodig onder een tekst. Volgens het auteursrecht mag geen van jouw teksten gereproduceerd worden zonder jouw toestemming, dus je zit daar al goed mee.

u-queen · 6 maart 2009 op 18:00

Ik blij dat er bij mij in huis alleen vrouwen wonen 😀 Maar alsnog raken de sokken alsmaar zoek 😉
Leuk stukje, leuk geschreven maar het onderwerp kan mij, op zijn zachtst gezegd, totaal niet boeien 😕

LouisP · 6 maart 2009 op 18:41

onderzoeksresultaten vind ik interessant, Darwin ook en het stukje is kort.

Goed en bondig,

L

maurick · 6 maart 2009 op 19:35

“Wetenschappelijk onderzoek”
:stom:

De mensen die aan zulke onderzoeken meedoen, moeten gewoon wat mankeren. Het zijn ook echt onderzoeken zonder wezenlijk belang, gewoon een soort tijdverdrijf voor die werkeloze wetenschappers.

Mosje · 6 maart 2009 op 21:10

Jan, je wordt een oude sok. Schrijf eens iets dat ons verrast.

lisa-marie · 7 maart 2009 op 22:57

[quote]Wie weet heeft zij daarmee de evolutietheorie wel gered…[/quote]
Zeker weten 😉

Mien · 9 maart 2009 op 09:25

Hoed u voor geitenwollen sokken.
Als man en als jager ben ik gewend om op geiten te schieten.
Maar met zo’n geit aan mijn voet raakte ik behoorlijk in de war.
Zeker toen ik met pijl en boog de geit van m’n voet probeerde te schieten.
Sinds dit voorval loop ik weer blootvoets en plukt mijn geit de vruchten!

Mien Ongeëvolueerd

Geef een reactie

Avatar plaatshouder