[url=http://www.lifeisabitch.nl]Ik[/url] dacht dat ik hem niet goed verstond. Maar hij zei het echt! Jaap Kroon, de burgemeester van Urk, wil de supermarkten gaan verbieden om bier te verkopen. Dus geen verkoopverbod gericht op de drinkende jeugd, maar een drooglegging voor het hele eiland. Toen ik de beste man op TV zag, kreeg ik meteen een beetje medelijden met hem. Burgervader zijn van Urk lijkt me zachtst gezegd al niet het leukste baantje, maar als je dan ook nog eens met zo’n voorstel als dit landelijke publiciteit scoort, is het wel heel droevig met je gesteld. Was er dan helemaal niemand die hem even kon vertellen dat zo’n mediaoptreden zijn imago en dat van het dorp, voor zover mogelijk, nòg zwaarder zou beschadigen? Sowieso loop ik niet warm voor een romantisch weekendje Urk, maar nu is die drang zeker tot nul gereduceerd. Redenen? Een bloeiende cocaïnehandel, een tienermoord en teveel onverstaanbare mensen. Daar komt nu wellicht nog een lullig verkoopverbod van bier bij. Heb gehoord dat Jaap nog gaat vertellen dat ook de aardappelkroketjes en de kipvingers verboden worden om overgewicht aan te pakken. En dan volgen natuurlijk ook gauw de sigaretten, die binnenkort alleen te krijgen zijn op doktersadvies. Over mayonaise en joppiesaus wordt nog druk vergaderd. [url=http://www.lifeisabitch.nl]Ik[/url] moet grinniken bij het idee. Stoere vissers komen van hun schuit af en kunnen na een dag zwoegen alleen kiezen uit Yogho Yogho en Taksi in de C1000 om hun vangst van de dag mee te vieren. Proost! Urkers staan niet bepaald bekend om de wil zich ergens buiten het vissersdorp te vestigen, maar als gevolg van een bierschaarste zie ik nu toch een flinke exodus opdoemen.
Goed, de jeugd zuipt teveel. En niet alleen in Urk. En eigenlijk ook niet alleen de jeugd. Keten lopen over van het gouden vocht, de AA heeft al tijden een ledenstop en er vallen steeds meer slachtoffers in het verkeer door drankmisbruik. Maar het omgaan met alcohol begint en eindigt in de allereerste plaats bij jezelf. Een kater went nooit, maar [url=http://www.lifeisabitch.nl]ik[/url] heb het nimmer in mijn hoofd gehaald om de drankleverancier daar de schuld van te geven. Wèl van het feit dat mijn portemonnee altijd zo snel leeg is trouwens. Wordt straks misschien de Urker buurtsuper aangeklaagd, omdat daar tòch een biertje werd verkocht, dat een ziekenhuisopname van een puisterige puber tot gevolg had? Of opent de burgemeester de jacht op busjes van Albert.nl als hij er eindelijk achter komt dat je je boodschappen ook gewoon op internet kunt bestellen en thuis kunt laten bezorgen? Ik pleit voor eigen verantwoordelijkheid, zowel voor jong als voor oud. Kun je die niet dragen, dan ook niet piepen dat je daar flink op aangesproken en indien nodig voor gestraft wordt. Kun je niet tegen drank en ga je rare dingen doen na een paar biertjes, dan volgt een hard lik-op-stukbeleid. Bij voorkeur in een koude cel, maar een maandje huisarrest bij burgemeester Jaap behoort wat [url=http://www.lifeisabitch.nl]mij[/url] betreft ook tot de mogelijkheden. Dan leer je het wel af!


6 reacties

DriekOplopers · 12 januari 2010 op 12:25

Goed betoog. Het wordt trouwens nog erger:

http://columnx.hyves.nl/blog/30410790/Goedemorgen/0Rki/

Dus de legale supermarkt raakt zijn omzet kwijt, en de clandestiene kroeg wordt een goudmijn…

😉

arta · 12 januari 2010 op 12:49

Je hebt het alleen over bier, dus dan gaan ze toch gewoon over op rum? Veel doeltreffender! (letterlijk en figuurlijk):-D

Chris · 12 januari 2010 op 14:10

Ja, goed verhaal. Vlot geschreven, grappige zinsnedes en een duidelijke en terechte boodschap.

brevin64 · 12 januari 2010 op 15:59

Dit is wat ik noem een colum. Kritisch en recht voor zijn raap. Goed verhaal.

Brevin64

Kwiezel · 12 januari 2010 op 22:41

Dank dank voor jullie leuke reacties, daar doe ik het voor!!

Mien · 13 januari 2010 op 07:57

Goede column.
Jammer dat [b][url=http://www.lifeisabitch.nl/]je[/url][/b] in [b][url=http://www.lifeisabitch.nl]reclame[/url][/b] nogal doorschiet.
Is helemaal niet nodig.

Af en toe een witregel of alinea definiëren is wenselijk.
Dat leest prettiger.
Klant is koning! 😉

[b][url=http://spiritualiteit.paginablog.nl/spiritualiteit/water2.jpg]Mien[/url][/b] (drinkt altijd rechtstreeks uit de bron)

Geef een antwoord