De kogel is dan al een tijdje door de kerk, maar de ravage ervan wordt straks pas gezien. Louis van Gaal legt na afloop van dit seizoen zijn functie neer. ‘Een verschil van opvatting over de strategie.’ In Beieren weten ze wel beter. Het Duitse volk raakte de ‘Tulpen-Generaal’ zat. De Duitse krant Bild verkocht de laatste maanden ineens 20% minder. Dat heeft een oorzaak, en die oorzaak heet Louis van Gaal.

Aan het begin van het seizoen is het smullen voor de Bild. Nieuw seizoen, nieuwe trainers, nieuwe kansen. Zo ook in de beginperiode van van Gaal. Oh, oh wat vonden ze hem leuk. Met dat onschuldige boxer gezicht van hem. Dat Duits van meneer van Gaal, lachen gieren brullen. Nog nooit hebben ze in Duitsland een volwassen meneer, Duits horen praten, als een gehandicapte met 6 whiskey achter zijn kiezen. In 2009 kreeg hij ‘Die Sprachwahrer des Jahres’ prijs ervoor. Een taalprijs.

Op een gegeven moment werd het teveel van het goede. Voor het Duitse volk althans. Als je overal waar je kijkt, Louis van Gaal ziet, een Nederlandse topcoach, dan raak je het vanzelf zat. Vooral dat ‘Nederlands’ nekte van Gaal. Mocht Louis een Duits paspoort hebben gehad, dan had hij nog wel een jaartje of 2 ermee doorgekund. Privé-verhalen over van Gaal werden ook minder, hij werd te ‘gewoontjes’. De lederhösen blijven dit seizoen ook in de kast hangen. Geen balkonscène voor Bayern dit jaar. Dat taalpuree van Louis werd men ineens allemaal teveel. Een beetje lollig Duits brallen, oké, maar zelf een eigen taal gaan verzinnen. Dan kan je inpakken.

En dus zette Bild operatie van Gaal in gang. De val van een legende. Ze wilden hem zelfs nog wel met blote handen en voeten het land uit dragen. Ineens zou de selectie van Bayern Munchen niet meer achter van Gaal staan. Dat zou ook de reeks nederlagen verklaren tegen onder andere Borussia Dortmund en Hannover ‘96. Maar wat men vergeet, is het overvolle programma van de Duitse ploeg. In een krappe twee weken tijd moest van Gaal ineens met Schalke (DFB pokal), Borussia Dortmund (Bundesliga) en twee maal Internationale (Champions League) afrekenen.

Als de media in Duitsland, in dit geval de Bild, je weg wilt hebben, dan ga je ook weg. Dat weet ook het bestuur van Bayern. Rummenige weet dat het niet aan de kwaliteit van van Gaal ligt, maar aan de kwaliteit van de media en het woord van het Duitse volk. In Spanje, bij Barcelona maakte Louis hetzelfde mee. In 2000 zette de Spaanse krant El Mundo de boobytrap klaar. Barcelona gaf zich over aan de media, ondanks alle prijzen en stuurde van Gaal de laan uit. De opvolger van van Gaal bakte er echter zo weinig van, dat Barça zich afzette tegen de media en Louis weer in de armen sloot.

Bij Bayern Munchen zal hetzelfde gebeuren. Ik geef Bayern minimaal 1 seizoen, en dan zullen de eerste berichten weer in de media verschijnen over een mogelijke terugkeer van de generaal. Het bestuur zal openlijk toegeven dat ze teveel naar de media hebben geluisterd. Het is een dure fout die Bayern begaat. Geschiedenis herhaalt zich altijd. Een legende als Louis van Gaal moet je nooit ontslaan, een legende als Louis van Gaal kan alleen zichzelf ontslaan.

Categorieën: Sport

5 reacties

trawant · 3 april 2011 op 13:29

Een degelijke binnenkomer,welkom Jonell.
We ontberen nog een voetbalanalyst.
Dat er nog maar veel stukjes mogen volgen.

sylvia1 · 3 april 2011 op 18:29

Welkom op cx! Ik ben zelf geen voetballiefhebber maar vind het wel erg goed hoe je de vluchtigheid en macht van de media(gekte) hier beschrijft.

Meralixe · 4 april 2011 op 14:35

Ook vanwege, de vermoedelijk enige Vlaming op Column X, van harte welkom.
Ik ken “den Louis” als oppervlakkige voetbalvolger ook.
Ik ben niet onder de indruk van die blaaskaak, wel van uw column en uw vroeger werk die ik eens opgespoord heb.

DACS1973 · 4 april 2011 op 19:13

Oh haha, ik dacht even dat je ‘onze eigen’ LouisP bedoelde. Die heb ik nou nooit op blaaskakerij kunnen betrappen. Maar je had het natuurlijk over Louis van G. Ja, die ziet zichzelf inderdaad soms als Louis XIV.

pally · 5 april 2011 op 13:07

niet zo mijn onderwerp , maar goed geschreven. Welkom hier,

groet van Pally

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder