Omdat het gemiddelde IQ van de Nederlander niet hoger komt dan de gemiddelde middagtemperatuur in Siberië, kon je wel verwachten dat de Nederlandse hitlijsten niet al te hoge kwaliteit waarborgen. Het idee al dat ‘Toppertje’ bij de 40 populairste nummers van dit moment hoort zegt genoeg… Nu las ik een half uur geleden de hitlijst en besefte dat we tot een werkelijk dieptepunt zijn gezakt. Al zes weken lang wordt de hitlijst aangevoerd door Jantje Smit die in de ogen van alle oma’s sinds zijn ‘oma-ballade’ niets meer fout kan doen. Hij is de troetelbeer, de ideale schoonzoon en josti’s vinden hem geweldig. Iedereen weet dat oma’s en josti’s over een beperkte hersenmassa beschikken, in luiers plassen en constant kwijlen.

Neeeeee, die meisjes van 14 (ook behoorlijk verstandelijk gehandicapt) stemmen op Jan Smit, want, hij ziet er toch zo schattig uit. Ja, hij brengt het goed, staat met een vrolijke kop te zingen dat hij een kater heeft gehad en dat schijnbaar een meisje hem dat heeft aangedaan, terwijl volgens de tekst het meisje enkel voorbij liep. Maar het maakt niet uit wat hij zingt, als HIJ het maar zingt. Jan Smit is namelijk de erotische fantasie van elke 14-jarige vrouwelijke puber. En dáár wordt op gestemd!

Ik durf er namelijk geld op te zetten dat als ik ga zingen over het feit dat ik gisteren straalbezopen was, een leuk meisje tegenkwam maar geen flauw idee meer heb wat er is gebeurd omdat ik zat was en ik haar vervolgens de schuld van alles geef, dat mij dat niet in dank wordt afgenomen.

Maar genoeg over Jan Smit, want hij is niet de reden dat ik deze column/wake-up-call schrijf. Ik schrok over het feit dat er zoveel onbenullige Nederlandstalige ‘muziek’ een hitnotering krijgen in de lijst. Ik noem een Chipz, Kus, Tropical Danny & Guillermo en Frans Bauer. En het ergste is dat ze ook nog een hoge notering krijgen. I.O.S., The Sheer, Ilse de Lange, Racoon en Van Velzen zijn ook aanwezig, maar die vechten in de onderste regionen om stemmen.

Het probleem vormt zich bij de ‘vertrossisering’ (steeds meer mensen kijken naar de TROS) van Nederland. Wekelijks worden er items uitgezonden vanaf de ‘Trosboot’, een cruiseschip waarop bekende Nederlandse artiesten optreden. Dus uiteraard komt Jan Smit, Marianne Weber, Lee Towers, Grad Damen, Dennie Christian en last but not least… Charlène! Kortom, alle Nederlandstalige muziek voor josti’s en oma’s. De ‘goede’ Nederlandse artiesten zoals Marco Borsato, Kane, Tiësto, Golden Earring en Anouk komen daar niet langs.

Ik stel voor dat die Trosboot uitvaart naar omroep MAX, want dat is een omroep speciaal voor bejaarden. Geef die ouwe vellen een echte MAX-kaart waarmee ze overal bejaardenkorting krijgen (korting op kaasballetjes, jonge jenever, de bloemkolen-coupe-kapper etc.) en verzin een waardeloze slogan in de trant van ‘Met MAX geen tax’. Daarbij mogen ze het tijdstip verplaatsen naar de tijdsregio 10.00-12.00 want dan zit de stemmende jeugd nog op school. En als ze echt een drastische verandering willen zend dan wekelijks een degelijk concert uit van artiesten die de kunst van muziek en performen eigen hebben gemaakt. Dus niet zoals André Rieu: “ja, en nu die handjes van links naar recht, jaaaalalalalalalaaaaa, inhaken maar!”


5 reacties

DriekOplopers · 15 oktober 2006 op 13:42

Vertrossisering? Daar bestaat al een jaar of 30 een woord voor. Gewoon vertrossing.

Ik gun iedereen zijn/haar muziek. Tuurlijk, het ís ook bagger. Maar dat geldt niet alleen voor Jan Smit en consorten, maar ook voor gehoorgestoorde gabberherrie of rappende Afro-Amerikanen, die knetterstoned vinden dat da bitch some motherfuckin’ slut is, ofzoiets…

Ieder zijn meug. Zolang ik in het Concertgebouw mijn uitzicht maar niet hoef te laten verpesten door met doublétroep volbehangen zonnebanksnollen met hun cellulitispoten in strakke roze leggings en bierbuiken met matjes en lawaaioverhemden… Dat dan weer wel…

😉

Driek

pally · 15 oktober 2006 op 17:11

Het is natuurlijk altijd leuk om in een column heftig te ageren tegen iets en dat dat flink aan te zetten.
Maar mij heb je niet meegekregen. Niet dat wat je noemt mijn muziek is, zeker niet. Maar laat ze en zap naar wat anders. Ik kijk nooit tros.
Maar minacht de mensen die dat wel doen niet! 😮 😮 😮

Eddy Kielema · 15 oktober 2006 op 18:19

Het is absoluut verontrustend dat Nederlandstalige muziek een enorme opmars maakt en dat zelfs jongeren er massaal voor vallen. De oorzaak daarvan lees ik niet in je column, maar heeft het misschien iets te maken met de ‘wij en zij’-cultuur? Nederlanders gaan steeds meer hangen aan ‘eigen’ cultuuruitingen en keuren muziek buiten de grens af. Kijk naar de weinige aandacht die R&B en soul op de Nederlandse radio krijgen. Overigens kun je ja afvragen of Jan Smit, Frans Bauer en Jannes wel typisch Nederlandse muziek maken. Die hoempa sound lijkt verdacht veel op de Duitse schlagers die ik nog geregeld op de Duitse tv voorbij zie komen. Niet voor niets is Jan Smit ook daar bijzonder populair. Het zou mooi zijn als hij daar naar toe zou emigreren, maar dat zit er helaas nog niet in…

Chantal · 15 oktober 2006 op 19:18

In de dorpskroeg draaien ze hier geregeld Jan Smit. Ik snap echt niet wat hem ineens zo “hip” maakt, maar ik denk niet dat het door de Tros komt.

Hoe dan ook, voor mij zal Jantje Smit altijd dat joch blijven wat zo’n snotterbel liedje maakte voor zijn oma. 😀

arta · 16 oktober 2006 op 11:16

Als ik dit zo lees, ben ik blij dat ik niet of nauwelijks tv kijk. Hou ik zo!!
🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder