De Ramadhan zal morgen beginnen.
Gelukkig heb ik daar geen hinder van omdat ik op het enige Indonesische eiland woon waar Hindoes in de absolute meerderheid zijn.
In mijn buurt geen schreeuwtenten die de onschuldige heiden om 3 uur in de morgen wekken met krachtige luidsprekers waaruit de volgende boodschap komt : Allah is groot ! Vrouwen ! Naar de keuken ! Begin het Sahur maal te koken voor je familie ! Ik heb gedurende tien jaar in de stad Bandung (eiland Java) gewoond, en daar werd ik gek van die Ramadhan. Er waren toen twee moskees in mijn straat. Gelukkig woon ik nu op het eiland Bali.

Nochtans ondervind ik wel hinder waneer ik naar de Indonesische TV kijk, dus dat doe ik niet tijdens deze Heilige Maand.
Alle modern en sexy uitziende TV sterren zullen zich vanaf morgen plots hullen in gewaden met lange mouwen en hoofddoeken want het is Ramadhan.
Na de Ramadhan zullen zij weer sexy verschijnen op TV zonder hoofddoekjes en gekleed in design Gucci.

In praatprogramma’s zal er eindeloos geluld worden over de Ramadhan, in de stijl van : en hoe brengt filmster Desi de Ramadhan door ? En TV ster Najwa, vindt zij het ook zo leuk om 4 uur in de morgen wanneer zij met haar gezin het sahur-maal neemt ?

Tussendoor komt er natuurlijk reklame op TV. Men ziet dan een jong ventje van een jaar of acht dat tegen zijn ouders zegt dat hij ook wil vasten. De vader haalt een tablet boven en zegt : dank zij deze pil zal je goed kunnen vasten, inch’allah.

Tijdens de Ramadhan zal er geen enkel glas water noch een snack geconsummeerd worden op TV. Alle kookprogramma’s worden geschrapt.

Dat doet mij de bedenking maken dat de moslims toch wel gemakkelijk te verleiden zijn. Men veronderstelt dat alleen al door het zien van een lekkere maaltijd op TV zij onmiddellijk het vasten opgeven.
Is dat ook de reden dat vrouwen hoofddoekjes – of zeer verhullende gewaden – moeten dragen, want dat moslim mannen zich niet kunnen beheersen ?

Zoals elk jaar zijn er ook vele betogingen van vrome studenten die naar het kantoor van de provinciegoeverneur trekken en eisen dat alle cafeetjes, bars en disco’s, kortom, alle gelegenheden voor amusement, gesloten worden tijdens de Heilige Maand.
Totaal overbodig, want de goeverneur heeft al een decreet klaar dat hun verzoek inwilligt. Hij wil namelijk voorkomen dat deze groepen het recht in eigen handen nemen en de horeca in brand steken. Dat is namelijk de vorige jaren al gebeurd en de politie heeft toen niet ingegrepen.
In sommige provincies worden ook restaurants gesloten ; enkel na zonsondergang mogen die eetgelegenheden weer open.

Op TV zijn tijdens de Ramadhan de religieuze uitzendingen niet te tellen. Hopen imams komen het volk indoctrineren.
Men zal ook de president zien die dan samen met de ministers op de grond zit met gekruiste benen en na zonsondergang begint te eten. Uiteraard wordt er eerst gebeden. Dit lijkt op de Amerikaanse president Bush die prayer breakfasts organiseert in het Witte Huis.
Waar is de scheiding tussen kerk en staat ?
Indonesie noemt zich een seculier land. Daar kan ik alleen maar mee lachen.

Er wordt helemaal geen aandacht besteed aan de Katholieken, de Protestanten, de Hindoes, en de Boeddhisten. Wanneer die een feestdag hebben komt er nauwelijks iets op TV. Over atheisten zal ik maar zwijgen want atheisme valt hier nog onder de strafwetgeving. Atheisme is strafbaar in Indonesie. Er zijn wel atheisten, maar die blijven ondergronds en zulen nooit hun stem verheffen dus niemand weet hoeveel er zijn.

Het gaat zelfs zover dat het als onbeschoft wordt beschouwd wanneer ik bezig ben mijn middagmaal te verorberen tijdens de Ramadhan en er plots een moslim op bezoek komt. Ik word dan verondersteld onmiddellijk de tafel af te ruimen en ook niet te drinken (geen water, niks).

Wanneer ik dan de lokale moslims vraag waarom het beleefd is dat ik niet toon dat ik overdag eet wanneer er een moslim op bezoek komt, zeggen zij dat dit elementaire beleefdheid is en een teken van tolerantie.

Tolerantie ? Is het niet eerder het opleggen van hun normen aan mij ?


8 reacties

Snoppe · 18 oktober 2004 op 15:31

Persoonlijk gesproken begrijp ik helemaal niets van godsdienst, dus ben ik kennelijk een atheist. En kennelijk ook verboden in Indonesie. Familie van mij is daar in het verleden al eens in de saté verwerkt die vervolgens na zonsondergang werd verorberd. Want ja, onze lieve heer ziet alles, zei de mevrouw van het asiel vroeger al terwijl ze de deur van de gaskamer dichtsmeet. Arme opa…

Wat ik van godsdienst weet, is dat het de gaarkeuken is van de hypocrisie. Ja, de Paus die bidt voor het leven en tegelijk voor de ondergang van de condoomfabrieken, de enige echte bescherming tegen AIDS. De Bisschoppen en priesters die hem allen nakwelen over de zegen van het celibaat, ondertussen waar ze maar kunnen kleine jongetjes en meisjes misbruikend. De Imams die brullen dat Allah liefde is en tegelijkertijd de kinderen oproepen om massamoorden en zelfmoordacties te plegen. De orthodoxe Rabbi’s die doorlopend haat prediken en angst zaaien om zodoende hun gore kolonietjes in bezet gebied te kunnen behouden, ongeacht alle dode en gewonde onschuldige slachtoffers. De protestantse dominee Paisley die nog altijd in Noord-Ierland schreeuwt om de strijd tegen de katholieken in de naam van God voort te zetten.

Nou, dan verbazen die hypocriete Moslims me niet echt. Eerlijk gezegd, kun je die nog beter hebben dan die fundamentalisten.

Mauw.

ignatius · 18 oktober 2004 op 17:53

Tsja, hieruit blijkt wederom dat godsdienst, helaas, in grote mate opium van (Marx) en/of voor (lenin) het volk is.

Ma3anne · 18 oktober 2004 op 18:42

Weer een mooi zicht op de achterkant van het gelijk in Indonesië, Wayan. Met interesse gelezen.

Bakema_NL · 18 oktober 2004 op 19:07

Ja, die ellende is weer begonnen. Net als de meeste religieuze gebruiken/feesten is dit ook weer een gebruik der schijnheiligen. Wat is de reden ook weer van de ramadhan? Lichaam reinigen en vasten uit sympathie met de armen? Echt van de zotte, ’s avonds proppen ze de pens helemaal vol met lekker vreten en de wekker word een uurtje eerder gezet dan de zon opkomt zodat de pens ook weer volgevreten kan worden, want anders komen die schijnheiligen de dag niet door……….lachwekkend. En aan het eind volgt een feest met zoveel vreten dat het lichaam nog smeriger is dan voorheen en waar de armen jaren van kunnen smullen.
Vanavond kon er om 18:42 gegeten worden, alles laten ze dan vallen om snel de maag vol te stouwen, een kwartiertje langer wachten tot ze pauze hebben is er niet bij, na een dag niet eten is dat teveel gevraagd…….lachwekkend.
Geilen ze overdag als beesten op al het lekkere blonde varkensvlees wat voorbij komt wandelen, nu wenden ze de ogen af, want het is ramadhan…………lachwekkend……zowiezo lachwekkend, ze eten geen varkensvlees, maar neuken het wel als ze de kans krijgen…..ach ja.
En ze vertellen je ook tot in den treure hoe zwaar het wel niet is, ik krijg er haast medelijden mee, maar door het lachen valt dat niet zo op.
Ramadhan is net zo schijnheilig als die Nederlanders die alleen met kerst de kerk bezoeken bijvoorbeeld…..zielig gedoe en totaal nutteloos, maar ja, we hebben het dan ook over geloof, de bron van zoveel ellende in de wereld……………dat komt door hoe de mensen het interpreteren hoor je dan…zal dan wel, maar als het er niet was viel er ook niks te interpreteren. Blij dat ik een atheïst ben.

Mup · 18 oktober 2004 op 19:57

[quote]Tussendoor komt er natuurlijk reklame op TV. Men ziet dan een jong ventje van een jaar of acht dat tegen zijn ouders zegt dat hij ook wil vasten.[/quote]

Dat is vast behoorlijk voorgezegd! Daar heb ik de meeste moeite mee, voor de jonge kinderen is het geen keuze, welk geloof dan ook.

Groet Mup.

Fred · 19 oktober 2004 op 00:03

Als het een column was zou ik reageren. Maar dit is een mening. Heeft dus geen nut.
Nou ja, eentje dan. Hoeveel mensen eten er nog vis op vrijdag? En wat is er op Tv op een christelijke feestdag? (twee dus)

WritersBlocq · 19 oktober 2004 op 17:06

Ja, we hebben er niet veel mee. Jammer dat overtuigingen zo nadrukkelijk aanwezig moeten zijn en opgedrongen worden, het maakt het vaak zoveel lastiger om respect en begrip te tonen hè. Voor ieder wat wil(d)s, tis nooit saai!
groetjes, Pauline

Raindog · 19 oktober 2004 op 21:50

Leuke column – want dat is het duidelijk wèl wat mij betreft – Wayan. Een interessant kijkje op tolerantie vanaf de andere kant van de wereld. Ik geniet erg van je stukjes moet ik zeggen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder