CoMa is een feit. Met dank aan Remco Campert, Jan Mulder en een techniek die men de woordspeling noemt. Het is mijn strategie de wereld genuanceerd ten gehore te brengen. En daarom vond ik het nodig met een spetterend debuut te komen. Maar men houdt ons voor dat je niet alles hebben kan. De Algemeen Beschaafde Nederlands taal vind ik belangrijk. Ik erger me mateloos aan het hun-hen-als-dan-vraagstuk. Of eigenlijk irriteert het vraagstuk mij niet, maar mensen die het nog steeds fout doen en weigeren het te leren, onder het motto van “Je begrijpt toch wat ik bedoel”. Natuurlijk begrijp ik wat er bedoeld wordt. Het doet er niet toe met welk wapen je iemand vermoord, ik begrijp dat er iemand dood is. Dan zeg ik nee, Gij Zult Niet Doden. Wellicht een iets wat overdreven karikatuur, maar Gij Zult De Taallessen Eren.

Ik snij mijzelf hiermee wellicht in de vinger, want ik ben slecht in spellen. Men noemt dat ook wel dyslexie. Het zou hypocriet zijn als ik de ‘als’ van een ander verbeter met ‘dan’, terwijl ik zelf niet eens weet of het synoniem voor billen reed of reet is. Maar toch houd ik voet bij stuk. Het is een principe kwestie.
Ik verbeter anderen en tegelijkertijd verwacht ik dat anderen mij ook verbeteren. Laat ik het type een en type twee noemen. Dit heb ik geplagieerd van de diabetici. Type een zijn de mensen die (verbeteren en) verbeterd willen worden. Type twee zijn de onwillende je-begrijpt-me-toch-mensen. Niet omdat ik vind dat zij, die tot type een behoren, beter zijn dan zij, die tot type twee behoren, maar omdat ik wil voorkomen dat de msntaal tot het ABN gaat behoren.

Ik maak onderscheid tussen spelling en grammatica. Zoals ik al zei, voor spelling hoef je niet bij mij aan te kloppen. Ik verbeter het gesproken woord, want spelfouten hoor je niet, grammaticale fouten wel.

De aanleiding voor mijn column was een uitspraak van Mart Smeets. Om een nuance aan te geven, op het moment dat de interviewer hem om een zwart-wit-Ja-achtig-antwoord, reageerde hij met de meesterlijke woorden: “Maar ik had nog een komma”.Geniaal, als je het mij vraagt.
Hiermee wilde ik mijn column beginnen: ‘Het scheelt maar een letter en je hebt een comma’

De link tussen coma en komma, klonk in mijn hoofd mooier dan deze er op papier uitzag. Mijn poging om aan te geven dat ik in mijn CoMa-columns nuances over de wereld wilde geven, viel met een bommetje in het water.

En zo is dit debuut toch nog een beetje spetterend. Niemand vertelt mij dat ik niet alles hebben kan. En als je het er niet mee eens bent, dan vraag ik je even te zwijgen, want:
Ik heb nòg een [url=http://coma.punt.nl]Co|Ma[/url].

[i]Cor Jan van Zwol[/i]

Categorieën: Diversen

11 reacties

Prlwytskovsky · 23 juni 2006 op 11:29

Blij dat ik dat niet heb hoeve te doen. 😉

Mug · 23 juni 2006 op 11:42

Hmm heb toch even een opmerking over je spetterende debuut, ik snap de link niet helemaal van de inleiding naar ABN en van daar naar de uitspraak van Mart Smeets…

Om even terug te komen op het ABN gedeelte: ik ben type drie, ik verbeter mensen wel eens, wil zelf ook verbeterd worden, maar besef ook goed dat taal een communicatiemiddel is en het belangrijkste daarvan is dat je elkaar begrijpt.
Ook verandert taal nu eenmaal, taal leeft en dat hou je niet tegen. Ons ABN nu zou volgens de regels van 60 jaar geleden ontzettend fout en ongrammaticaal zijn. Neem het woord ‘kade’. In bepaalde dialecten wordt het ‘kaai’. Volgens de spellingregels nu ontzettend fout, maar in de tijd dat het begrip ontstond, was het wel degelijk ‘kaai. Doordat mensen perfect ABN wilden spreken en het ook ‘chocolade’ was in plaats van ‘chocolaai’ gingen ze overcorrigeren en maakten er ‘kade’ van, wat uiteindelijk ingeburgerd raakte, maar dus eigenlijk fout is. De regel van als-of-dan is trouwens al helemaal onzin, het is ooit bedacht door iemand dat het ‘even groot als’ is en ‘groter dan’, deze regel heeft geen logica en is niet ontstaan, zoals de meeste taalregels, maar puur door iemand verzonnen. Maar ik geloof dat deze discussie al een keer eerder bij een andere column gehouden is.

Trouwens complimenten voor de lengte;-)

CJvZ · 23 juni 2006 op 13:05

Het debuut slaat op dezae column als debuut voor de CoMa-site, waar de link onderaan het verhaal te vinden is. De link met Mart Smeets en de CoMa heb ik aan het einde uitgelegd.
En vanuit dat feit, dat woorden anders klinken dan ze geschreven worden, heb ik de link gelegd naar het ABN.

En even over het fout spreken: fout is iets dat niet volgens de regels gebeurt. We hebben taalregels. Nu kunnen we discussieren over de rechtvaardigheid van de vorm waarin de regels nu zijn, maar het mij om het feit dat deze regels wel geleerd worden aan ons nederlanders. Het verschil tussen als en dan wordt ieder kins geleerd, en als men het vervolgens anders gaat doen, dan noem ik het fout. En dat je het niet begrijpt, is geen reden het gewoon anders te gaan doen. Dat is met andere lessen uit het onderwijs ook niet het geval. En ook op andere plaatsen. Als je het makkelijker vindt links op de weg te gaan rijden, dan wil dat niet zeggen dat het mag. En een argument dat ‘je-me-toch-begrijpt’ is dan te vergelijken met dat ‘mensen-toch-wel-aan-de-kant-gaan’.
Maar wat blijft is dat je het er natuurlijk mee oneens kan zijn.

Eddy Kielema · 23 juni 2006 op 13:56

Niet erg netjes om te verwijzen naar je eigen site. Maar erg goede reclame is deze column natuurlijk niet, want je verhaal raakt kant noch wal en zwabbert alle kanten op.

Mosje · 23 juni 2006 op 14:15

Goed dat je het taalgebruik aan de kaak voelt CvZ, maar ik heb een dubbelzijdig gevoel over je stukje.
Columnisten moeten foutloos schrijven, want daarin hebben wij een touwtrekkersrol, maar aan de andere zijde heb je columns waar bewust met taal wordt geknoeid en die er toch met kop en schotel bovenuit steken.
Hoe dan ook, taalregels zijn taalregels, daar ben ik nogal unaniem in.

Ma3anne · 23 juni 2006 op 14:29

@ Mosje: :laugh:
Ik vermoed dat je nu al aan het knutselen geslagen bent om een hele column in deze stijl te schrijven?

Mosje · 23 juni 2006 op 14:39

Dat heb ik al eens gedaan Ma3, dus ik ga geen oude vissen uit de sloot halen

Ma3anne · 23 juni 2006 op 20:06

Sorry Mosje, dat wist ik niet (meer).:oops:
Maar je hebt gelijk. Je kunt bij elke column beter met een schone luier beginnen en er voor de volle 50% tegenaan gaan.

😉 😛 😉 😛 😉 😛 😀

DreamOn · 24 juni 2006 op 11:40

Ik heb ook de neiging om mensen te verbeteren, maar ik doe het niet. Het is voor die ander heel irritant denk ik.
Veel mensen zeggen: “Het enigste is, dat…” dan denk ik: Enige.
Maar ik zeg het niet. Leuke column, hier en daar wel een beetje vaag.
Groetjes Trudy

Dees · 25 juni 2006 op 16:00

Leuk stukje. Naast MSN taal erger ik me nogal aan mensen die zich irriteren en mensen die altijd ‘zeg maar’ zeggen aan het einde van een zin. Dan is de komma beter.

Verder weten we nu heus dat je een site hebt 😉

Scepsis · 27 juni 2006 op 10:57

Prachtige titel: “De wereld klinkt mooier als deze fonetisch is.” Helaas dekt de titel de inhoud niet. Zonde dat je zo’n mooie titel heb verkwist aan een in mijn ogen minder relevante lading. Ik had veel meer diepgang verwacht en er zit zo veel meer diepgang in de titel. Dat heb je er niet uit gehaald. Jammer.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder