Emigreren? Weet je zeker dat je dat wilt? Ik ben juist altijd jaloers op jou. Heerlijk in de stad, alles bij de hand, altijd wel wat leuks te doen. En dan praat je over emigreren? Naar ons dorp nog wel? Nou lieverd, ik vind het niet slim, maar wil je er best bij helpen. Het vereist wat aanpassingen hoor, dat kan ik je vast vertellen. De inburgeringswetten van een dorp liegen er niet om, maar ik zal je vast een beetje op weg helpen. Zorg dat je direct gordijnen hebt zodra je je nieuwe huis betreedt. De buren vinden het heerlijk om binnen te kijken en vervolgens heel de straat te vertellen wat voor meubilair je hebt, dat het een rotzooi is in je keuken, hoe laat je gaat slapen en dat je dat zonder pyjama doet. Nodig ook vooral geen mannelijke vrienden uit als je man niet thuis is, want binnen twee weken ben je tot eersteklas stoephoer bestempeld.

Vreemdgaan is sowieso een graag besproken onderwerp bij de moeders voor school en bij de kerels in het stamcafé. De regels van het uitgaan zijn dan ook simpel. Een vrouw hoort niet uit te gaan, punt uit. Die hoort eten klaar te maken en bij de kinderen te blijven. Stappen is voor mannen. Mocht je toch gek willen doen en samen op stap willen gaan, dan moet je er rekening mee houden, dat je de volgende dag over straat gaat als de bezitterige, jaloerse vrouw die haar man niks gunt. Mocht je de goden écht willen verzoeken en alleen op stap willen gaan, dan word je bij voorbaat al in de gaten gehouden. Als je de schade nog een beetje wilt beperken, zorg dan dat je er zo lelijk mogelijk uitziet, niet drinkt en dat je zeker met niemand tegelijkertijd het café weer verlaat. Zeker niet als het om een buurman gaat. Not done!

Zorg dat ze op geen enkele manier ook maar kunnen denken dat er iets niet spoort aan je relatie. Mocht je bijvoorbeeld een blond kind hebben temidden van je donkerharige familie, kan dit voor de nodige ophef zorgen. Om dit te voorkomen, verven die handel.En snel! Want voor je het weet hebben ze al een andere vader voor je kind gevonden.

“Import” dient zich toch al wat meer te bewijzen dan de andere dorpsbewoners, dus zorg ervoor dat je zo snel mogelijk inburgert. Dat wil zeggen: word lid van de voetbalvereniging of de tennisclub en liefst nog van beiden. Als je je portemonnee maar vaak genoeg open doet, heb je de meeste kans nog enkele ‘vrienden’ op te doen.

Dan wilde ik het eigenlijk nog met je hebben over hoe je je hoort te gedragen in de supermarkt of aan school en wat je wel en niet kunt vertellen tegen de slager, maar de beste tip die ik je kan geven is: blijf zitten waar je zit en verroer je niet. De stad is zo slecht nog niet!

Categorieën: Diversen

18 reacties

DriekOplopers · 20 september 2006 op 07:56

Mevrouw Wendy!!! Heb je stiekem geoefend? Trainingskamp geweest? Met vlag en wimpel je beste column ooit! Heel erg goed gedaan!

Groeten vanuit de grote stad,

Driek

Ma3anne · 20 september 2006 op 08:07

Je hebt het zo goed beschreven, dat ik het er spaans benauwd van krijg.

Er zijn naast inburgeren nog meerdere opties natuurlijk: je er geen moer van aantrekken en je eigen gang gaan, of zorgen dat je niet weet wat de gewoontes zijn in het dorp en je dom houden.

Ik heb in de dorpse buitenwijk van een klein dorps stadje voor het laatste gekozen.:-D

arta · 20 september 2006 op 09:34

Ik heb je stukje breed lachend zitten lezen!
Als jong volwassene ben ik van mijn “jeugd”-dorp naar de grote stad verhuisd, en dat voelde, mede door wat jij schrijft, inderdaad als een enorme opluchting!!!

heel mooi omschreven!!!

Anne · 20 september 2006 op 09:51

Pot-jan-de-korrels-zout, is het echt zo erg? Nee toch? Goed overdrijven is ook een kunst en dat heb je hier uitstekend gedaan. Verder sluit ik me aan bij Ma3anne, dat doen alsof je dom bent en geheel en al je eigen gang gaan, daar is iets voor te zeggen.
Groet van Anne

champagne · 20 september 2006 op 10:35

Ik heb het nooit op die manier bekeken. Maar misschien ook wel omdat ik me er niets van aantrek, wat ‘men’zegt.Wel goed beschreven, ik geloof inderdaad dat het bestaat.

Trukie · 20 september 2006 op 11:41

Maar in de stad wonen ook heel veel mensen die op een dorp zijn opgegroeid………

BrokenHalo · 20 september 2006 op 12:54

o wat is dit allemaal waar! ik ben uit een stad naar een klein dorp verhuisd, en het is helaas allemaal waar. tot overmaat van ramp woont mijn ex aan de andere kant van het dorp en hij zit ook bij de bewuste voetbalvereninging, ik ben daarentegen de vrouw zonder gordijnen met het blonde kind hahahaha!
heel treffend beeld geschetst…

Dees · 20 september 2006 op 13:15

Heb nooit geweten dat het Zeeuwse dorpsleven als twee druppels water op het Groningse dorpsleven leek. Maar ja, gerefo’s he…

Ik ben ineens weer als een kind zo blij dat ik er weg ben, want ja, ook ik krijg het spaans benauwd in die herkenning. Brrrrr.

Nana · 20 september 2006 op 13:24

Goede column en ook herkenbaar! 😉

KawaSutra · 20 september 2006 op 14:55

Inderdaad, de stadse mensen die hier in ons dorp komen wonen bekijk ik precies zo! 😀

wendy77 · 20 september 2006 op 16:35

Driek: ik oefen intussen een jaar, geen trainingskamp 😉
Tis dat ik weet dat je het goed bedoelt, anders zou ik nog kunnen denken dat je al het vorige bagger vond 😀

Ma3: zelf ga ik voor optie 1 😉

BrokenHalo:[quote]ik ben daarentegen de vrouw zonder gordijnen met het blonde kind hahahaha![/quote]
Euhhh….ik ook 😛

Dees: ik woon in een katholiek dorp. De gerefo’s zitten twee dorpen verderop 😉

Alle andere: Bedankt voor jullie reacties :kiss:

DriekOplopers · 20 september 2006 op 16:57

[quote]Tis dat ik weet dat je het goed bedoelt, anders zou ik nog kunnen denken dat je al het vorige bagger vond [/quote]

Is dit een gevalletje “vissen naar complimentjes”? 😉

Nou vooruit dan maar. Je andere columns vind ik in het algemeen heel goed, deze vind ik heel erg goed. Zo goed? 😀

Driek

wendy77 · 20 september 2006 op 18:34

😳

Sorry Driek, het was niet de bedoeling om te vissen, maarruh…complimentjes zijn altijd leuk! 😀

DriekOplopers · 20 september 2006 op 18:42

@ Wendy: Mooi zo!

Driek 😀

Chantal · 20 september 2006 op 19:33

Haha geweldige column Wen! Ik huppel nu ook al een paar weekjes in Utrecht en het is echt heerlijk om eens niemand te herkennen als je door het centrum loopt haha.. En daarnaast zijn al die veroordelingen af en toe inderdaad behoorlijk vermoeiend.. je hebt het goed verwoord! 🙂

DreamOn · 20 september 2006 op 19:43

Fantastische column, geen woord teveel, geen woord te weinig! En laat de buren maar kletsen! 😀

Eddy Kielema · 21 september 2006 op 10:34

[quote]blijf zitten waar je zit en verroer je niet. De stad is zo slecht nog niet![/quote]

Zal ik doen, Wendy! De stad heeft ook zo zijn nadelen hoor, maar toch woon ik hier liever dan in een dorp. Vooral nu ik je column gelezen heb 😉 Bijzonder leuk beschreven!

Siebe · 21 september 2006 op 18:19

Ik kom uit zo’n gat. Op een keer kwam ik op zondagavond erg vroeg thuis. Mijn toenmalige vriendin had me aan de straat gezet of ik haar, dat weet ik allemaal niet meer, maar zodoende was ik die avond vroeg thuis. De volgende morgen ging de overbuurvrouw naar mijn moeder om te vragen ‘of Siebe zijn verkering misschien uit was want hij was zo vroeg thuis gister’. Ik kan nu om die kleinheid (ik weet zo snel geen ander woord) lachen maar toen vond ik het vreselijk.

Met andere woorden: hl rg hrknbr!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder