“Je schrijft misschien wel fraai, maar het mag wel wat scherper”, schreef iemand me laatst. Een reactie met twee gezichten, en ik las het dan ook dubbel. Hij heeft gelijk, ik neig naar mooischrijverij, naar verhalen. Toch zitten daar zeker ook boodschappen in verpakt, mijn eigen gevoel en soms ook mijn mening. Ondanks die verdediging heeft zijn opmerking me geraakt, blijft in mijn achterhoofd zeuren, omdat het me ook irriteert, eerlijk is eerlijk. Want waar zijn mijn felle meningen? Welke vurige preek brandt er op mijn lippen? Waarvan zou ik iemand nu eens echt goed willen overtuigen? Waarvoor zou ik nú op een zeepkist klimmen? Tot mijn eigen verbazing schiet me direct een onderwerp te binnen.

‘Beste mensen’, zou ik zeggen, ‘heb eens niet zoveel vooroordelen over echtscheidingen. Alsof het alleen maar negatief en slecht is. Kom op, dat is te kortzichtig. Er bestaan heus exen die wel oog houden voor hun kinderen, van wie de biologische opa’s en oma’s gewoon in beeld blijven, die niet over de rug van hun kinderen kritiek geven op elkaar en die echt gevochten hebben om bij elkaar te blijven. Om er dan achter te komen dat scheiden een enorme opluchting is en de beste oplossing, ook voor de kinderen. En nee, scheiden doe je niet met hetzelfde gemak als dat je een pakje boter koopt’… en hier laat ik even een pauze vallen, voor een extra effect. ‘En ja, je kunt echt gelukkig worden na een scheiding. En met de kinderen gaat het goed, prima, dankjewel.’ Met een rood hoofd stap ik van mijn zeepkist af.

Nee, dat wordt niets. Veel te persoonlijk, veel te verdedigend ook. Het trekt me niet om die mening in een scherpe column te gieten.

Politiek, dat ligt voor de hand. Maar een complex onderwerp, zeker in deze tijd, het is allemaal niet zo zwart-wit. Ook niet rood en groen, links en rechts, alles mengt. En er wordt al zoveel over gezegd en geschreven. Wat heb ik daaraan toe te voegen? De trein dan, ook een geliefd onderwerp voor sommige zeepkistenschrijvers. Als treinreiziger zou ik daar eens een gepeperde mening over kunnen geven. Maar die heb ik niet. Natuurlijk baal ik als ik veel te laat kom door een defecte goederentrein op het spoor. Maar hé, is dat wel de schuld van de NS? Of Prorail? Zo eenvoudig zal het ook allemaal niet zijn. En alsof autorijden zo geweldig is.

Gisteren las ik een kort nieuwsbericht dat thuisbevallingen in Engeland onder vuur liggen. Gynaecologen wijzen op de grote risico’s. Verloskundigen beschuldigen de gynaecologen van het bewust zaaien van paniek. En ja, even kan ik me kwaad maken. Daar voel ik een mening opborrelen: ik ben vóór thuis bevallen. Vrouwen mogen kiezen. Bevallen is geen ziekte. In mijn hoofd tast ik de mogelijkheid voor een column af. Probleem is dat ik bij de eerste bevalling zelf ook naar het ziekenhuis moest, met een baby in mijn buik die bijna gestikt was omdat de hulp te laat kwam. Nuanceringen dringen zich op, de scherpte verdwijnt.

Kort geleden ben ik gevraagd om in oktober een lezing te geven over autisme. Die uitnodiging volgde warempel op een column. Waar toch eigenlijk geen mening in zit. Het blijkt dat men me juist graag als spreker wil omdat ik er zo nuchter over schreef. Natuurlijk voel ik me vereerd met deze uitnodiging. Maar nu worstel ik met de vraag wat ik dan in hemelsnaam wil vertellen. Wat heb ik te zeggen?

Dan schiet me een klein voorvalletje te binnen. Dat was mooi. En tekenend. Dat wordt mijn verhaal die avond.

Graag geef ik de zeepkist aan anderen, ik luister en lees wel. Zelf ben ik schijnbaar toch meer een type voor een schommelstoel.


7 reacties

LouisP · 25 augustus 2010 op 17:26

Sylvia 1,
’t liefst lees ik een stuk dat verbaast, verbijstert of ontroert. Of me blij maakt of laat lachen. In dit stuk zit er, behalve een beetje ontroering, niets van dat rijtje. Dacht ik..Maar die eerlijkheid, dat nuchter over die kritiek nadenken en schrijven verbaast me. En houd mijn aandacht vast. En is grappig ontroerend..zoals deze zin..
“Tot mijn eigen verbazing schiet me direct een onderwerp te binnen.’
“Dan schiet me een klein voorvalletje te binnen. Dat was mooi. En tekenend. Dat wordt mijn verhaal die avond.” Bijzndere zin..je gaat of je hebt dat goed gedaan…

In een schommelstoel? Maar wel om te schrijven….mooie, scherpe maar vooral genuanceerde stukken. Waar je je eigen ervaringen perfect in weet te weven.
En tijdens het moppen komt er vast nog wel iets op papier waar ik ook heel hard mee kan lachen..

groet,
Louis

Avalanche · 25 augustus 2010 op 19:23

Wat ongelofelijk herkenbaar, dit stuk. De eeuwige strijd tussen de zeepkist en de schommelstoel. Ik krijg zeepkiststukjes heus wel uit mijn pen, maar voel me comfortabeler met het publiceren van de schommelstoelverhalen 😉

Anti · 25 augustus 2010 op 19:53

Doe gewoon lekker je ding, Sylvia1, dat doe je goed. Natuurlijk loont het om te experimenteren en je grenzen te verleggen, maar volgens mij alleen omdat je dat zo voelt, niet omdat iemand anders iets van je verwacht.
Maar al met al levert het wel een boeiende en lekker leesbare overpeinzing op. Da’s dan weer leuk voor ons 😀 .

RobertH · 25 augustus 2010 op 20:43

Hoi Sylvia,

Persoonlijk vind ik dat een column wel een punt hoort te maken. In dit geval maak jij ook een punt, namelijk dat jij het daar niet mee eens bent :-D.

Zelf haak ik meestal af bij columns die heel wollig zijn geschreven en nergens echt over gaan. Ik heb er de tijd gewoon niet voor. Ik heb het idee dat mensen dan gewoon graag schrijven, zonder doel, als een dj die zichzelf graag hoort praten of cabaretiers als Dolf Jansen of Freek de Jonge. Als de inhoud niet goed is, kan de vorm het niet verbloemen, zeg maar.

In sommige, zeer zeldzame gevallen – bijvoorbeeld bij Jan van Veen’s Candlelight – was de verpakking zo mooi dat hij ermee weg kwam. En ik denk dat jij er ook mee wegkomt omdat je ook op dat niveau mooie, beeldende teksten kunt schrijven.

Klim ik de volgende keer wel weer op de zeepkist. Staat er al eentje in de wachtrij, trouwens :naughty:

Gr. Robert

joopvanpoll · 26 augustus 2010 op 06:28

Wat een prachtige column, een schommelstoel, gemaakt van oude zeepkisten.
Daar bereik je alle mensen mee, die van nuanceringen houden, maar af en toe een kneepje in de billen nodig hebben.

sylvia1 · 27 augustus 2010 op 07:21

Soms stuur je een column in met hoge verwachtingen en krijg je hele andere of nauwelijks reacties, soms stuur je er 1 in zonder verwachtingen en krijg je juist hele mooie reacties…(zoals nu) Dankjewel!

Mien · 31 augustus 2010 op 18:06

Zolang de gynaecoloog zijn stoel niet inwisselt voor een schommelstoel komt alles goed.

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder