Een zandlichaam, grondverzetmachines, mensen aan het werk; een vrachtauto wacht op de werkbrug voor een slagboom die naast het pad staat. Gisteren al, werd er een witte kantoorcontainer geplaatst, en drie vlaggenstokken werden ingegraven. Twee vlaggen met de bedrijfsnaam van de aannemerscombinatie werden gehesen. Alles werd nog eens goed aangeveegd en strak gewalst.
Nu, op de vroege ochtend, wordt de slagboom verplaatst naar een loos stukje zand; zomaar ergens lijkt het. Op het laatste moment wordt de derde vlag gehesen: de Nederlandse.

Mensen komen druk gebarend aangelopen, in schreeuwende oranje en gele outfits; en met bijpassende gekleurde helmen. Een straffe wind blaast het zand over het talud- en de mensen heen. Een helm waait weg. Handen worden voor ogen gehouden tegen het opwaaiende zand.
De slagboom wordt met de hand omhoog gedaan en fotografen knippen er naar hartenlust op los. Applaus volgt. De wachtende vrachtauto rijdt nu door de ceremonieel geopende slagboom en stopt even verderop. Vanuit mijn locatie is er zowel voor als achter de slagboom niets anders te zien dan zand.

Mensen lopen groepsgewijs weg en stappen in klaarstaande glimmende limousines. Portieren worden door strak geklede mannen opengehouden en na het instappen van de hoogwaardigheidsbekleders weer gesloten. Achter elkaar rijden zij de woonwijk uit.
Direct hierna worden de vlaggen gestreken en de masten weggehaald, in een tempo dat vele malen hoger ligt dan toen zij geplaatst werden. Een shovel tilt de slagboom op en rijdt er mee weg. De kantoorcontainer wordt eveneens verwijderd.

Het veld ligt er verlaten bij.

Eind van de ochtend: de realiteit. Werkzaamheden worden hervat. Niets van de ceremonie is er nog, anders dan een strak gereden zandpad..
Van op afstand is er geen geluid waarneembaar en lijkt het een surrealistisch schouwspel waaronder de signatuur van Salvador Dali niet zou misstaan.

Hoera: de eerste werkbrug op de nieuw aan te leggen A4 is officieel geopend.

Categorieën: Actualiteiten

13 reacties

Harrie · 7 mei 2012 op 13:48

Ik zie die dikke olifanten op smalle poten al over de woestenij heenstampen. Leuke column.

Libelle · 7 mei 2012 op 14:52

Korte ceremonie, in het tweesterrenrestaurant is het nog laat geworden hoor ik.

Meralixe · 7 mei 2012 op 15:14

U al een beetje kennende uit de vorige columns van uw hand zal alles wel ironisch grappig bedoeld zijn. Dat gans het maneuver één grote geldverkwisting is kunnen we duidelijk tussen de regels lezen.
Zou die straffe wind geen strakke mogen zijn, en, was gans dat gedoe niet (toevallig) op een vrijdagmorgen? Mooie inzet van het weekend!
Ook zeer fijn gezien hoe “het gepeupel” het afbreken van de boel vliegensvlug klaarde. Hopelijk mochten ze ook nog ergens heen waar hen een belegde sandwiches en een biertje wachtte. :pint: :pint:

arta · 7 mei 2012 op 16:07

Maatschappelijke zin en onzin mooi onder woorden gebracht.

Prlwytskovsky · 7 mei 2012 op 18:16

Dank voor de reacties, ook in het cafè. Hoop dat er vele gaan insturen.
@Meralixe: scherp gezien van die geldverkwisting. :duimop: Maar het was op een donderdag en dus niet ‘klaar-naar-huis’. :pint: Proost!

SIMBA · 7 mei 2012 op 18:54

Belachelijk zeg….mooi neergezet P.!

JanBontje · 7 mei 2012 op 19:23

Dat geld van die zinloze ceremonie hadden ze beter aan nog een klein beetje extra natuur kunnen geven…

Goeie column.

sylvia1 · 7 mei 2012 op 21:32

Wat een circusvoorstelling. Alleen het betalend publiek ontbreekt wou ik zeggen, maar dankzij jouw column weet de belastingbetaler er toch van 😀
Goede column!

LouisP · 7 mei 2012 op 21:41

‘k voel precies de dreiging, omkoperij, steekpenningen, onduidelijkheid. Mooie sfeer zet je weg Peet.

Sagita · 7 mei 2012 op 23:06

Ik kijk met u mee zonder u te kennen. Heb ook geen eerder werk van u onder ogen gehad. Wat in godsnaam wordt bedoeld met een zandlichaam of met een grondverzetmachine? Ja ik ben een onwetende lezer die geen idee heeft in welke context dit ooggetuigenverslag van de beschreven gebeurtenis plaats vindt. Ik begrijp wel dat het voor u abstract overkomt, maar wat denkt u wat een abstractie zonder context met mij als lezer doet? Gelukkig er is een herkenningspunt: de A4 aangelegd in mijn jeugd, waar ik leerde zwemmen in de plas die de zandafgraving achterliet.

Mien · 7 mei 2012 op 23:17

[quote]Het veld ligt er verlaten bij.[/quote]

Veelzeggend en kern van de column.

Mooi.

Mien met rupsbanden

pally · 8 mei 2012 op 09:42

Heel krachtig sfeerplaatje van deze poppenkast, Prlwt! :wave:

Ferrara · 9 mei 2012 op 17:26

Een feestje dat maar geen feestje wil worden.
Krijgen we nog verslag van de vorderingen. U zit wel eerste rang.

Geef een antwoord