Er wordt door Nederlanders nogal eens lichtelijk geringschattend en gekscherend over België gesproken en de moppen over die ‘domme Belgen’ zijn niet van de lucht. Dit hoeft men uiteraard niet serieus te nemen, want geen mens die bij zijn volle verstand is, zal in ernst beweren dat Belgen dommer zijn dan Nederlanders. Er zijn knappe mensen en minder knappe mensen, maar om het ene volk dommer te noemen dan het andere slaat als een lul op een koekjestrommel. Maar dom of niet dom, op één punt overtreffen de Belgen naar mijn smaak de Nederlanders en dat is op het gebied van de populaire muziek en dan met name de singer/songwriters. We hebben hier genoeg goede zangers: Marco Borsato, René Froger, Rob de Nijs, Lee Towers, Frank Boeyen en nog veel meer, allemaal zangers die wel aardig kunnen zingen en soms ook wel een goed lied ten gehore brengen, maar zangers/liedjesschrijvers van het kaliber van Jaques Brel of Will Tura hebben wij hier niet. De laatste scoort al jarenlang de ene tophit na de andere in België. Het begon in 1962 met ‘Eenzaam zonder jou’ en sindsdien heeft hij ontelbare keren nummer 1 gestaan in de hitlijsten. Het is dan ook wel merkwaardig dat hij in Nederland niet eens zo heel erg bekend en populair is.
Kort geleden hoorde ik op radio 2 van Tura het lied ‘Morgen gaat ze weg’. Hij zingt daar geloof ik samen met het London Symphonie Orchestra en ik vind het schitterend, ik heb in geen jaren zo’n prachtlied gehoord. Tot mijn genoegen kon ik het nummer downloaden bij iMesh. (Zelf kopen doe ik bijna nooit wegens penibele pecunia.)

Een andere Belgische zanger die in Nederland helemaal niet bekend is, voor zover ik weet, is Kris de Bruyne. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar ik vroeg me vaak af: ‘Wie is toch die zanger die op de toverlantaarn in de Sterreclame zingt bij de kaas van Old Amsterdam, want hij heeft een heel mooie stem.’ Dat heb ik opgezocht via internet en die zanger bleek dus Kris de Bruyne te zijn. Dat lied ‘Amsterdam’ dat ook door hemzelf geschreven is, was jaren geleden zeer populair in België en heb ik eveneens gedownload via iMesh.

Over smaak valt niet te twisten: er zullen dan ook genoeg mensen zijn die dit soort muziek niks vinden. Maar tegen lezers die wel houden van het gevoelige Nederlandse lied in deze stijl zou ik willen zeggen: snel naar iMesh of Kazaa of een andere muzieksite en downloaden deze prachtige songs van die domme Belgen.

Categorieën: Diversen

8 reacties

Kees Schilder · 14 februari 2006 op 13:15

[quote]want geen mens die bij zijn volle verstand is, zal in ernst beweren dat Belgen dommer zijn dan Nederlanders[/quote]

Dat is ook niet zo moeilijk gezien het feit dat je als volk wel heel erg dom moet zijn om Nederlanders in domheid te overtreffen 😀

Zeer smaakvolle column met maar één kanttekening:
die opmerking :”het slaat als een lul op een koekjestrommel” Moet dat nou echt? Je kunt toch ook penis zeggen? Ik vind lul zo beledigend klinken.Nou weet ik wel dat het om een koekjestrommel gaat,maar ook koekjestrommels hebben gevoel.
De punten en kommas staan op de juiste plaats.Dat dan weer wel.

Zonder gekheid,goede column 😛

wendy77 · 14 februari 2006 op 13:23

hahaha Kees, stop die lul maar IN de koekjestrommel dan 😀

De Belgen zijn bijvoorbeeld ook VEEEEEEL beter in de Nederlandse taal dan/als de Nederlanders 😉
Zie het programma Tien voor Taal, waar 9 van de 10 keer de Belgen als winnaar uit de strijd komen.

Outsider · 14 februari 2006 op 14:12

Je hebt wel gelijk, Kees, ik dacht zelf ook al: ‘kan ik dit wel maken, misschien doe ik die koekjestrommel wel veel verdriet’ en inderdaad: zojuist ontving ik een PB van hem dat ik dit niet weer moet flikken.

Maar serieus, ik wou eerst gewoon schrijven: het slaat nergens op of het slaat als een tang op een varken, maar toen schoot mij deze uitdrukking te binnen die eigenlijk erg puberaal is, maar ik vond hem toch te leuk om er niet neer te zetten.

Wendy, ik wil mijn lul overal insteken, maar NIET in een koekjestrommel.

Nana · 14 februari 2006 op 14:34

ik wil het niet weten hoor, maar niet in een koekjestrommel en wel overal elders?

Tsja elk wat wils he. 😕

emaessen · 14 februari 2006 op 17:35

Je veux l’amour!

Wist je trouwens wat er gebeurd als een Limburger naar België verhuist? Het IQ van beide landen gaat omhoog!

Een limbo

Li · 14 februari 2006 op 22:20

[quote]op één punt overtreffen de Belgen naar mijn smaak de Nederlanders [/quote]

Smaakt naar meer want Belgische Bonbons of een Belgisch biertje is ook niet te versmaden 😉

Li

Trukie · 14 februari 2006 op 22:40

Die Belgische moppen zijn soms heel slim.
En die Ollanders maar om die tuin heenlopen…..

DriekOplopers · 15 februari 2006 op 10:36

Dit alles gelezen hebbende resteert bij mij nog slechts één vraag: was het een nederlandse of en belgische koektrommel?

Vertwijfelde groet,

Driek Koeklopers

Geef een reactie

Avatar plaatshouder