Tot de hoogtepunten van Live 8 behoorde het optreden van Madonna en dat van komiek Ricky Gervais ([url=http://www.bbc.co.uk/comedy/theoffice/]The Office[/url]). Hij vroeg backstage aan haar toen ze hem complimenteerde: ‘who are you?’ Absoluut dieptepunt was de ongeïnspireerde performance van [url=http://www.mariahcarey.com/mariahcarey/index.las]Mariah Carey[/url] die uitgefloten werd door het Londense publiek. Ze dwong een jongetje van een Afrikaans kinderkoor iets te zeggen, maar hij liet haar in haar hemd staan door te zwijgen. Nadat ze een nummer had gezongen, moest haar masseuse het podium opkomen om een fles water vast te houden, wat ze blijkbaar niet zelf kon. [img align=left]http://msnbcmedia.msn.com/j/msnbc/Sections/Newsweek/Components/Photos/Mag/050418_Issue/050409_Mariah_vl.vmedium.jpg[/img]Als soul eind jaren ’80 in een diep dal komt, omdat deze vorm van muziek zich moeilijk laat verenigen met een strakke elektronische begeleiding, komen twee zangeressen bovendrijven die heel handig dit probleem weten te omzeilen. Whitney Houston schiet als eerste als een komeet de hitparades in en in haar slipstream volgt even later Mariah Carey. Met een gladgestreken productie, loepzuivere stem en de uitstraling van een superster steekt Mariah Whitney al snel naar de kroon. Het is duidelijk dat beide dames muziek willen maken voor een zo breed mogelijk poppubliek. Mariah heeft in de jaren ’90 een groot aantal Amerikaanse nummer 1 hits, platina albums en uitverkochte concerten. Hoewel critici haar talent niet verder vinden reiken dan het goed kunnen zingen van toonladders, weet ze door een slimme marketing lang populair te blijven. Met hulp van haar man, Sony-baas Tommy Mottola, is Mariah een van de eersten die haar singles laat remixen, zodat ze geschikt zijn voor verschillende doelgroepen.

Na het stranden van haar huwelijk met de veel oudere Mottola komt haar carrière na de millenniumwisseling in een vrije val. Ze wil de overstap maken naar het witte doek, maar de rampzalige film ‘Glitter’ en de soundtrack daarvan floppen genadeloos. Haar mega-contract met Virgin wordt meteen ontbonden. Carey komt daarna alleen nog maar negatief in het nieuws door zelfmoordpogingen en verschillende bezoeken aan psychiatrische klinieken. Ze lijkt erg in de war. Eind 2002 komt ze met het album ‘Charmbracelet’, maar dat is opnieuw geen groot succes. Dit jaar verschijnt ‘The Emancipation of Mimi’ dat in ons land na een goed begin nu rap in de albumlijsten naar beneden zakt.

Gelukkig hebben de Nederlanders Mariah Carey laten vallen als een baksteen, want van diva’s moeten wij hier niets hebben. Aan de overkant van de grote plas denken ze daar heel anders over, want daar schijnt ze nog steeds heel populair te zijn. In het land waar ze geen moeite met nep hebben, worden haar overdreven maniertjes blijkbaar erg gewaardeerd. Vooral door haar prestaties uit het verleden mag de nu 35-jarige zangeres optreden op Live 8 dat ze meteen gebruikt om haar nieuwe single ‘We belong together’ te promoten. Iets wat andere artiesten bewust niet doen. Een bezoek aan haar huis in het MTV-programma ‘Cribs’ zegt genoeg over haar leven. In een gigantisch grote, maar beangstigend schone villa loopt Mariah wezenloos rond. Zelfs de meubels weerspiegelen een peilloze eenzaamheid.


17 reacties

WritersBlocq · 8 juli 2005 op 13:16

[quote]Hoewel critici haar talent niet verder vinden reiken dan het goed kunnen zingen van toonladders,[/quote]
Wat mij betreft had ze het bij de ladders in haar panty gehouden.
[quote]Gelukkig hebben de Nederlanders Mariah Carey laten vallen als een baksteen[/quote]
Inderdaad, daar ben ik er 1 van! Knap Eddy, heel knap, hoe jij mooi kunt schrijven over zo’n ‘ver(van mijn bed)schijnsel

Domicela · 8 juli 2005 op 13:17

Mooi, duidelijk iemand die mijn mening over deze diva deelt. En dan hou je het ook nog netjes …. knap in dit geval.

[quote]Aan de overkant van de grote plas denken ze daar heel anders over, want daar schijnt ze nog steeds heel populair te zijn[/quote]

Ja, maar aan de andere kant van die plas doen en denken ze wel meer rare dingen

😛 😛 😛

Mosje · 8 juli 2005 op 13:59

Ze zit er ook wel wat uitgeblust bij op die foto.
Of is dat juist sexy?
😕

Li · 8 juli 2005 op 14:06

[quote]Ze zit er ook wel wat uitgeblust bij op die foto.[/quote]

Ze verstopt haar flesje water Mosje 😀

Li

Eddy Kielema · 8 juli 2005 op 14:08

[quote]Ze zit er ook wel wat uitgeblust bij op die foto. Of is dat juist sexy?
[/quote]
Volgens mij heeft ze last van incontinentie, Mosje! 😛
Dank voor de complimenten, Domicela en WB!

Outsider · 8 juli 2005 op 15:02

Een zeer lezenswaardig stuk, waarmee ik me geen seconde verveeld heb. Maar je kunt zeggen wat je wilt: mooi en aantrekkelijk is Mariah Carey wel.
Hoewel: nog mooier is, vind ik, Beyoncé en de absolute topper is Shakira.

Kees Schilder · 8 juli 2005 op 15:50

Aan Whitney kon ze nooit tippen naar mijn smaak.
Maar buiten dat is het mijn smaak nu eenmaal niet.
Weer een pareltje,Eddy

Troy · 8 juli 2005 op 18:35

Eigenlijk is het verhaal van Mariah Carey een heel triest verhaal. Jij weet dat ik een fervent aanhanger ben van de wat minder commerciele en vaak cult-achtige muziek en toch moet ik heel eerlijk bekennen dat ik die nieuwe singel van Mariah best goed te verteren vind. Naar mijn idee ziet ze er een beetje uit als een gnoom (maar goed, dat is maar uiterlijk), maar wanneer ik terug denk aan die geweldige unplugged sessie van haar (van alweer heel lang geleden), kan ik toch niet anders dan te erkennen dat ze absoluut talent heeft. De uitbuitende platenmaatschappijen die artiesten in een bepaald stramien willen hijsen zijn vaak het probleem en Mariah gaat daar (helaas) in mee…Toch heb ik met haar te doen op de een of andere manier…

Wright · 8 juli 2005 op 18:42

[quote]Zelfs de meubels weerspiegelen een peilloze eenzaamheid.[/quote]
Mooi geschreven, Eddy!
Ik vind het overigens verschrikkelijk, dat gejengel van Carey. 😕

Eddy Kielema · 8 juli 2005 op 19:35

[quote]Toch heb ik met haar te doen op de een of andere manier…[/quote]
Dat ben ik met je eens, Troy. Ik vind haar ook een fascinerende figuur, vandaar dat ik een column over haar geschreven heb. Maar wat betreft haar muziek ben ik het volledig met Wright eens, hoewel haar nieuwe single niet slecht klinkt, dat klopt.

champagne · 8 juli 2005 op 19:38

[quote]mooi en aantrekkelijk is Mariah Carey wel.[/quote]

Getver! Ik vind haar zo onecht, qua uiterlijk als wel in haar maniertjes…
Ze heeft wel talent, ik geef het toe.. 🙁

Mooi geschreven Eddy!

Ma3anne · 8 juli 2005 op 20:42

Ik vond haar in het begin wel leuk, maar raakte vrij snel op haar uitgekeken. Altijd dezelfde sound. Twee nummers achter elkaar waren al niet meer te verstouwen.
Altijd tragisch als mensen te hoog opgewaardeerd worden, zodat ze heel diep vallen als ze niet sterk genoeg zijn.
Mooi verhaal weer, Eddy.

Bakema_NL · 8 juli 2005 op 21:00

Whitney d’r stem kan ik echt niet uitstaan en ook met haar is het in de verdere carriere nou niet bepaald lekker vergaan…..krijg je ervan als je je neusschotjes wegsnuift.
De eerste cd van Mariah Carey vond ik geweldig, de 2 daarna gingen ook wel, maar met elke volgende cd werd de aantrekkingskracht minder. En toen ze zonodig, als zoveelste, weer met blingbling negers moest gaan samenwerken en dat ook te overduidelijk ging uitdragen, inclusief de debiel hoerige kleding, was het toch echt over. Het schijnt dat die laatste cd wel weer vrij aardig moet zijn, maar ik heb er nog niks van gehoord.

Eddy Kielema · 8 juli 2005 op 21:43

[quote]Het schijnt dat die laatste cd wel weer vrij aardig moet zijn, maar ik heb er nog niks van gehoord.[/quote]
Een recensie vind je [url=http://www.planet.nl/planet/show/id=71276/contentid=565385/selalp=m/sc=ea4af2]hier[/url] en gedeeltes ervan kun je horen op haar [url=http://www.mariahcarey.com/mariahcarey/index.las]site[/url]

sally · 8 juli 2005 op 22:59

Weer met veel plezier gelezen Eddy.

groet
Sally

Louise · 9 juli 2005 op 07:52

Dat blok muziekgeschiedenis van Eddy Kielema dat ik nu iedere week volg, begint me steeds meer te bevallen 😉

Eddy Kielema · 15 juli 2005 op 10:04

[quote]mooi en aantrekkelijk is Mariah Carey wel[/quote]
Dan moet je snel op deze [url=http://radio538.nl/538/headlines/index.jsp?id=421634]link[/url] klikken of [url=http://www.thesuperficial.com/image.php?path=/archives/mcarey_slipoops.png]deze[/url]! 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder