Vannacht toen ik in bed lag, kon ik maar niet in slaap vatten. Ik dacht de hele tijd na over een uitspraak die ik had gehoord; ,,Iedere minuut die je aan het verleden besteedt, gaat van je toekomst af.” Ik probeerde uit te zoeken wat ze nou precies bedoelen met die zin. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het onzin is. Het zijn gewoon uit de lucht gegrepen woorden die achter elkaar zijn geplakt. Als niemand naar het verleden zou kijken, dan zouden we dit jaar pas het jubileum van het bestaan van het wiel vieren. Hoe heeft men duizenden jaren geleden het wiel uitgevonden? Door vallen en opstaan. Ze leerden van de fouten die ze de dagen/maanden/jaren ervoor maakten. Hoe heb je leren lopen? Hoe kwam je erachter dat de oven heet is? Zonder naar het verleden te kijken zou je steeds dezelfde stommiteiten begaan, zoals je steeds weer verbranden aan de oven. Is dát niet zonde van je toekomst?

De essentiele bouwstenen van je bestaan en van je toekomst is het verleden. De toekomst is als het ware een opstapeling van gebeurtenissen (=die bouwstenen) uit het verleden. Hoe je nu over bepaalde zaken denkt hangt af van je (onderbewuste?) verleden. Dus als je niet naar het verleden kijkt, heb je eigenlijk ook geen identiteit. Bij deze verander ik de uitspraak ,,Iedere minuut die je aan het verleden besteedt, gaat van je toekomst af.” in;

,,Iedere minuut die je aan het verleden besteedt, wordt aan de kwaliteit van je toekomst toegevoegd!”

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

SIMBA · 3 maart 2007 op 17:04

Welkom op column-x!
Waarom een engelse titel?
Leuke overdenking, leuk neergezet.
1 storend foutje:
[quote]kon ik maar niet in slaap vatten[/quote]

arta · 3 maart 2007 op 17:43

Leuk debuut!
[quote],,Iedere minuut die je aan het verleden besteedt, wordt aan de kwaliteit van je toekomst toegevoegd!” [/quote]
Hier ben ik het niet helemaal mee eens, wat leerzame momenten betreft absoluut wel, maar erg veel aan je verleden denken staat, naar mijn idee, persoonlijke groei uiteindelijk in de weg!
😀

DriekOplopers · 3 maart 2007 op 17:55

Recentelijk had ik met WB een discussie over het nut van het verleden. Was het beleven van het verleden verspilde tijd? Ons verleden maakt wie we nu zijn. We leerden van onze fouten, en ook van de dingen die we juist goed hebben aangepakt.

Maar langdurig piekeren over of terugverlangen naar vroeger: dat is tijdverspilling.

Het gezegd luidt niet voor niets “Doe wel, en zie niet om.”

Enne: welkom hier!

Driek

DreamOn · 3 maart 2007 op 19:09

Welkom op cx!

Ik denk dat je gevormd bent door het verleden, maar het is zinloos om steeds maar te denken: ‘had ik maar…’ of ‘was ik maar niet…’ enz.
Je kunt lering trekken uit de dingen die je meemaakt in je leven en die meenemen als wijze les.

En genieten van het heden! 😀

Arne · 3 maart 2007 op 19:35

Dan zeg ik ook maar welcom op CX.. 😉

en goede start.. 🙂

ik kijk uit naar andere stukjes van je..;-)

groet,

Arne

Trukie · 3 maart 2007 op 23:19

Als je van het begin af aan consequent met je gedachten in het NU was geweest, zou het inderdaad verprutste tijd zijn om terug te denken.
Aangezien niemand consequent is, zullen we af en toe even terug moeten om wat op te diepen.
Maar overal waar TE voor staat, is altijd te veel 😕

Welkom met deze geslaagde binenkomer.

Mup · 4 maart 2007 op 04:54

Welkom op cx, goede binnenkomer.
Puntje van kritiek, van kon ik maar niet in slaap vatten, zou ik maken; kon ik de slaap niet vatten, of kon ik niet slapen,

groet Mup.

pally · 4 maart 2007 op 09:12

Goed debuut, absoluut.
Wat betreft je overdenkingen over wel of niet terugkijken : Neem mee van het verleden wat je kan gebruiken. Gooi de rest als ballast overboord.
Of geef er zó vorm aan dat je er toch nog wat aan hebt is mijn filosofie.

groet, Pally

senahponex · 5 maart 2007 op 14:12

Welkom een heel leuk debuut, deed me denken aan een van mijn leerlingen “Parmenides”; volgens hem bestond tijd niet, want het verleden is niet meer en de toekomst is er nog niet. :-?,

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder