Iemand vroeg mij hoe de wereld draait. Ik weet dat de wereld draait, ik merk het aan de effecten. Elk moment van de dag schuift de aardbol een beetje op. Ik draai mee, maar mijn gedachten niet. Die kleine hersenspinsels blijven waar ik ze dacht. Misschien weet ik daarom niet hoe de wereld draait. Ik probeer te voelen, sta midden in het gras. Ik zie de zon verplaatsen, kijk naar mijn horloge en ik weet dat de wereld draait. Als alles rechtlijnig zou zijn dan zou de wereld waarschijnlijk in wijzerzin draaien. Daar in het midden van dat grasveldje maakt het mij uiteindelijk niet zo veel uit. Voor mijn part ben ik de godheid en de zon van de kleine beestjes in het gras. Ik leg me languit neer en verpletter daarmee een substantieel deel van mijn onderdanen. Als god mag ik dat.

Hoe zou het voelen, de gedachte laat mij niet los. Het draaien van de wereld. Elke dag weer rond. Ik tuimel drie keer over het gras. Zo dus, denk ik. Drie dagen, ik tuimel de week rond en kom bij een boompje uit. De zevende dag ruste god uit en ik leg mij tegen de stam. Ik voel me een beetje draaierig. De wereld moet zich ook een beetje duizelig voelen.

Ik probeer me te bedenken vanwaar ik kwam. Ik ben gewoon een beetje in het rond getuimeld. De wereld draait al zo lang. Die moet nog duizeliger zijn dan ik. De wereld kan niet weten hoe hij draait, draait hoe het hem uitkomt.

Ik hoopte nochtans dat de wereld ergens naartoe draaide…

Categorieën: Diversen

7 reacties

senahponex · 7 april 2006 op 13:38

Hoe draait de wereld, draait de wereld?, misschien is het beter te vragen waarom draait de wereld.
Verstand, kennis en feiten is dat de werkelijkheid ? Maar kennen wij de werkelijkheid in zijn geheel. Nee dus wat is waar.

Prima column een mooie denker geschreven voor je examen ?

KawaSutra · 8 april 2006 op 02:21

Mooi.
De zon komt op, de zon gaat weer onder. Wat een onzin eigenlijk. De zon staat natuurlijk gewoon stil maar de wereld draait door.

ietje · 8 april 2006 op 07:26

Het ‘nochtans’ in de laatste zin past niet zo goed bij de mooie rest van je column, vind ik.
Ik heb jouw gedachten ook vaak gehad, vooral na een nacht met teveel alcohol

Anne · 8 april 2006 op 10:09

Mooi stukje, eenvoudig gehouden en kort. Leuk, die link tussen je eigen (duizelig) draaien en het besef dat de wereld niet ophoudt te draaien.
Uitsmijter zou ik langer over hebben nagedacht, vind hem op deze wijze een te gemakkelijke conclusie zogezegd. Had misschien gewoon weggelaten kunnen worden, en dan laatste alinea beetje regels verplaatsen; dat had prima uitsmijter kunnen worden.
Maar goed, dat zijn paar kanttekenigen bij verder prima stukje.
Anne

Mosje · 8 april 2006 op 12:34

Heel erg mooi stukje vind ik dit. Dat laatste zinnetje had anders gemoeten inderdaad.

Mup · 8 april 2006 op 16:56

[quote]Die kleine hersenspinsels blijven waar ik ze dacht.[/quote]

Mooi, hoe doe je dat?

Groet Mup.

emaessen · 9 april 2006 op 18:06

Eveltje ik heb goed nieuws voor je; zoals elke 26.000 jaar gaat Altair, centrale ster van onze melkweg, weer uit fase in 2012. Dit is het begin van een kleine ijstijd en dan is het afgelopen met dat gedraai!

Eric

Geef een reactie

Avatar plaatshouder