Nederland staat ergens onderaan de waslijst van landen met laag opgeleide mensen. Zoiets hoorde ik laatst een drollenvanger opreutelen op tv. Steeds meer jongeren/volwassen/wezens die net puistvrij zijn verklaard, haken midden in hun studie af en gaan op eigen beentjes staan als een Remy alleen op de wereld. Gebrek aan motivatie, gebrek aan geld, gebrek aan hersenen, noem het maar op. Ieder heeft zo zijn of haar redenen om eerder dan gepland de apenheul te verlaten. Maar de meest populaire van deze tijd zijn toch nog steeds:
– Geen zin meer om nog langer als boekenwurm te kruipen door slaapverwekkende collegezalen.
– Na diverse studies te hebben geprobeerd, zijn ze erachter gekomen, dat geen enkel beroep bij hen past en kiezen zij voor een carrière achter de kassa.

Je hebt natuurlijk uitzonderingen. Zoals de meisjes die zich van kant laten maken in Idols of de jongetjes die zich van kant laten maken in Irak. Maar dit terzijde.
Ik kan ze moeilijk ongelijk geven. Want ja, school is alles behalve bungee jumpen en geld vangen d.m.v van werk is heel wat aantrekkelijker dan pizza’s bezorgen om je schoolboeken te betalen die elk jaar een Ferrari duurder worden.

Je hebt natuurlijk nog studiefinanciering, maar daar heb je alleen baat bij, wanneer je twee werklozen als ouders hebt. Zodra ze meer dan een paar dozen kaviaar verdienen daalt je studiefinanciering ook al tot het vriespunt.
Denk je eindelijk alles betaald te hebben, krijg je weer een verassing midden in het schooljaar: nog een paar boeken. En natuurlijk moeten die ook nieuw aangeschaft worden, want die van verleden jaar zijn alweer rijp voor crematie.

Nog maar wat peperoni pizza’s bezorgen dan. Maar dan komt je baas met een verassing. Hij moet gaan bezuinigen op de kaas, dus moeten er slachtoffers vallen waaronder een zekere student die zich elke dag al een hernia werkt voor een loon van een kip en een ei. Het duurt ook altijd eeuwen voordat je je loon krijgt, want ze zijn er nog steeds niet achter welk loonstrookje er eerst was: het kip of het ei. Ik gok op de kip. Dat zou God verklaren, die geen almachtig mens is, maar eigenlijk een reuze kip.

Als student is er ook geen kassabaantje meer te vinden. Of alles wat daarop lijkt. Als je al één teen in de winkel zet, gillen ze al “nee, je bent te oud”, oftewel: “we zoeken alleen nog maar pasgeboren brugpiepers, want die zijn veel goedkoper”.
Om nog maar een argument te noemen, waardoor studenten vaak stoppen met hun studie: de kamers. Eerst moet je moeite doen om uitgeloot te worden of een toelatingstest te doen of iets in die trant en dan ben je genoodzaakt om een eeuwigheid in de trein te zitten onder het genot van brullende soortgenoten en andere reizigers die het nodig vinden om de hele tijd aan hun mobiel te hangen: “nee mam, ik kom niet thuis met het eten, ik eet hier op het station wel een dooie koe met uitjes”.

Veel schepsels hebben geen zin om zoveel te reizen, dus kiezen ze maar om moedernest uit te vliegen en een eigen boom te zoeken om zich vervolgens in te nestelen met kratten bier. Maar de moed zakt je al gauw in de schoenen wanneer je rondleidingen krijgt door de beschikbare kamers. Dat wil zeggen: de betaalbare kamers.
Het stenen gebouwtje dat het meest weg had van een huis zag er als volgt uit: huiskamer van vier bij 4 meter. De keuken zat er al bij in: als je de tv aanzet en warmt wordt, kun je hem als fornuis gebruiken, de centrale verwarming is de oven en magnetron en de wasbak in de badkamer is de afwasmachine. Het bestek kun je kwijt in je sokkenla en als je losse handjes hebt, heb je er meteen een staafmixer bij.

De badkamer staat buiten. Als je je haar wilt wassen, hoef je enkel de hoofd uit het raam te steken en wachten totdat het gaat regenen. Als je geluk hebt vliegt er een meeuw voorbij die gratis shampoo uitschijt.
In de slaapkamer heb je airco. Je gooit de deur van de koelkast open en je opklapbare bed valt naar beneden tussen de blikjes bier en bevroren ratten. Stereo installatie hoef je ook niet meer te kopen, want de Moslims die boven je wonen experimenteren elke dag met explosieven, dus tijdens het studeren heb je altijd een leuk achtergrondmuziekje. Aan de politiesirenes en steekpartijen raak je wel gewend.

Dat is zo’n beetje de redenen waarom studenten zo vaak hun studie niet afmaken en Nederland dus behoort tot een van de meest slecht opgeleide bevolking, of wat het ook was.
Maar degene die het toch lukken om hun studie helemaal af te maken, daar zijn we dan ook wel super trots op. Aan het eind geven ze nog een groot examenfeest en zuipen ze zichzelf hun graf in. Dat waren dus de opgeleide jongeren van Nederland.

Ja, vind je het gek dat we dan zo weinig hoog opgeleide mensen hebben. Als grafzerken zouden worden meegeteld zouden we wel bij de top staan.


5 reacties

Mosje · 30 september 2004 op 20:39

[quote]Nederland staat ergens onderaan de waslijst van landen met laag opgeleide mensen.[/quote]het ken natuurluk zijn dat ik te laag opgeleit ben, maar dit betekent toch zekers dat we juist goet opgelijt zijn? of ben ik nou a buis en b dom??

Ma3anne · 30 september 2004 op 21:37

Die schoolboeken die elk jaar weer een Ferrari duurder worden, komen me bekend voor, evenals de onbetaalbare kamers waar je je ouwe fiets nog niet eens in wilt parkeren, laat staan je dochter.

Je woordvondsten zijn weer onnavolgbaar, Shito. Ik lig nog na te hikken van het lachen hier.
😀

melady · 1 oktober 2004 op 00:36

Na het lezen van je verhaal moest ik de titel verwerken.

[quote]Drollenvangers in grafzerken[/quote]

Na het lezen van de titel moest ik het verhaal verwerken.

[quote]Drollenvangers in grafzerken[/quote]

Conclusie: titel: oké
verhaal: oké
Combinatie titel+verhaal: niet oké.

Melady 🙂

Isabella · 1 oktober 2004 op 11:57

Altijd geweten dat mijn theorie klopte! Een Geweldig stuk!

ignatius · 2 oktober 2004 op 16:55

Zo te lezen legt die reuzekip voor jou alleen windeieren 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder