In het altijd even pittoreske Den helder zag ik onlangs hordes Antilianen knetterstoned door de stad lopen. Ze zongen in koor dat oude liedje van Dorus: “Sorrug, dat je derbij komt, bij de Marine, bij de Marine”. Ik begreep er niets van. Totdat ik vandaag de krant opensloeg. De vermaarde hasjkotter Lammy heeft een waardig opvolger gekregen: Hr.Ms. Tjerk Hiddes. In dat marinefregat is een forse hoeveelheid cocaïne gevonden. Terwijl ze op patrouille waren. Drugsbestrijdingstaken. Jaja. Dit doet me vaag denken aan een stomdronken smeris die beweert dat de blaastesten wat uit de hand zijn gelopen. Of een belastinginspecteur die zwart bijklust. En hoe zou die kapitein toch heten? Big Willem Zwolsman?

Deze zomer was ik op reis naar Indonesië. In ons gezelschap bevond zich een marine-officier. Die vertelde dat hij bij het beste krijgsmachtonderdeel werkte. Want bij de luchtmacht waren ze gekker, en bij de landmacht dommer. Vond ‘ie. Heeft ‘ie het mooi mis. Want op zo’n enorme boot moet het toch lukken om een paar pondjes cocaïne onvindbaar weg te moffelen? Als dat je niet lukt, moet je wel een enorme sukkel zijn. Die marineman vond ik trouwens sowieso een watje: hij had als enige in ons gezelschap vier weken lang de schijterij…

Zie je het voor je? Staat er een soort adelborst-bij-nachtschout op het dek van de Tjerk Hiddes met een of ander geheimzinnig apparaat. “Een sextant”, denk je dan als onschuldig toeschouwer. Maar nee hoor. Weegschaaltje. En die roerganger op de brug die steeds zo staat te snuiven. Verkouden? Ik dacht het niet… En hoe heten die gouden strepen op de bovenarmen van de uniformen van de officieren? Lijntjes?

Staan we mooi voor lul, met onze zeemacht. En niet voor het eerst. In 1998 sloegen we ook al een modderfiguur met onze marine. Hun Orion-vliegtuigen vlogen de coke gewoon per kilo van Curaçao naar Holland. Ze hebben toen de landingsbaan op het toenmalige Vliegkamp Valkenburg nog fors moeten verbreden, want het valt nog niet mee om terwijl je ernstig in hoger sferen verkeert, een beetje rechtuit te vliegen met zo’n kist.

In mijn geliefde Amsterdam staat een enorme marinekazerne. Met een heel hoge muur eromheen, en zeer strenge bewaking. Ik vroeg me altijd af of dat nou in vredestijd wel nodig was. Maar nú snap ik het: daar ligt dure waar!

Categorieën: Maatschappij

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

16 reacties

Trukie · 22 januari 2006 op 16:21

Driek ik ben vaak positief verbaasd over de kennis van zaken in jouw columns.
Ook nu weer is het alsof je op vrijdag de 13de hebt zitten boemelen in een havencafeetje om er achter te komen waar ze het spul hadden verstopt.
Nu je met feiten schiet, komt de column veel beter bij mij binnen.
Tja onze jongens weten van wanten, aanpassen en integreren.
Doe mij maar een kilo spruiten. Oh eh nee, dat zijn ook bolletjes.

Mosje · 22 januari 2006 op 16:28

Blijf ik zitten met de vraage wat jij in hemelsnaam in Den Helder deed.
Daar ga je toch niet uit jezelf naar toe?

DriekOplopers · 22 januari 2006 op 17:33

Trukie: dank voor je opmerking over mijn feitenkennis. Ik lees veel kranten en tijdschriften, zowel thuis als aan de leestafel. Ook probeer ik iedere dag het journaal te zien. En een redelijk goed geheugen helpt ook een handje. En ik bevind mij “in real life” in een nogal journalistiek getinte omgeving.

Mosje: wat ik in Den Helder deed? Eens in de twee maanden zit ik een lang weekend in een appartementje op Texel. Heerlijk relaxen, beetje aantutten en weg van de welhaast 7×24-hectiek waarin ik mij bevind. Dus…

Groeten,

Driek

Li · 22 januari 2006 op 18:30

De inhoud van je column vind ik wel kicken. Wel stoor ik me deze keer aan de slordigheidsfoutjes. Den (H)helder Antil(l)ianen. Sommige zinnen in de derde alinea lopen niet lekker.
Een goede column maar een beetje afgeraffeld, heb ik het idee.

Li

DriekOplopers · 22 januari 2006 op 18:54

Li:

Den helder was inderdaad een ernstige slordigheid; ik zag de fout pas nadat ik de column al had ingezonden 🙁

Qua antiliaan/antilliaan: de spellingschecker zelgt “één l”. De Grote Van Dale er n.a.v. jouw reactie maar even op nageslagen. Die zegt inderdaad “dubbel l”. Onterecht mijn spellingschecker geloofd, blijkbaar 😕

Ik ben het met je eens dat slordigheden erg de aandacht afleiden. Zal ik wat beter op moeten letten, dus.

Groet,

Driek

WritersBlocq · 22 januari 2006 op 20:25

Mijn spellingcontrole doet ook maar wat, zeker vrij vandaag?! Beide mag, suf wel.
Leuke column Driek, idd jammer van de slordigheidjes hier en daar, maar verder staat ie zo strak als een snuiver na zijn lijntje.

Dees · 22 januari 2006 op 21:14

De vierde alinea vind ik smullen. De column goed.

Ik vind je dubbele enters ook een beetje jammer, als je plakt vanuit een ‘vreemde’ editor, zou je met behulp van de optie [i]voorbeeld[/i] nog even kunnen kijken of het goed is gegaan, voor je hem instuurt..

Maar muggenzifterij is dat wel hoor, heb lekker gelezen.

Fred · 22 januari 2006 op 22:26

Jammer dat je niet alle feiten weet Driek. In 1983 werd de HrMS Van Speijk al een paar uur langer op zee gehouden van het vermoeden van coke aan boord. Ik kan het weten, zat op die boot en had wel honderden kilo’s mee kunnen nemen net zoals met een Orion op al mijn trips. Bij het vliegtuig waar jij het over hebt was het een gecontroleerd transport waarbij enkele mensen, waaronder de vliegtuigcommandant, op de hoogte waren. Daarnaast zijn er al in het verleden enkele mariniers aangehouden op verdenking van medewerking aan coketransporten. En laten we wel wezen het is makkelijk geld en geloof er komt via die weg vast meer binnen, hoewel het nu strenger is. Marinemensen zijn ook gewone mensen en wie zegt er makkelijk nee tegen tienduizenden euro’s of in mijn geval guldens. De kans was er.
Maar je feitenkennis is van horen zeggen en dat is in deze column jammer, ondanks alle kranten die je leest en je journalistieke kringen. 😀
Kranten en journalisten: wie vertrouwt ze nog 😀

DriekOplopers · 22 januari 2006 op 22:43

Hoi Fred:

Dat de commandant van de Orion ervan afwist, en dus niet stoned aan de knuppel zat, doet niets af aan de column. Mijn columns zijn gebaseerd op overdrijving. In het echte leven geen knetterstonede roerganger, geen weegschaaltje ipv sextant en geen zwalkende Orions. Maar het verhaal over de Orion onderstreept dat de Marine (althans, een klein deel van het personeel) betrokken was bij transporten van velerlei wit poeder. En even voor de duidelijkheid: inderdaad, niets menselijks is ons vreemd.

Dat verhaal uit 1983 kende ik overigens niet. Maar dat had mijn streven om tussen de 350 en 400 woorden uit te komen nog verder bemoeilijkt.

Driek “Repelsteeltje” Oplopers, wie vertrouwt hem nog 😀 ?

Mup · 23 januari 2006 op 00:46

[quote]En hoe heten die gouden strepen op de bovenarmen van de uniformen van de officieren? Lijntjes?[/quote] 😀 😀 😀 Die ga ik gebruiken bij het schoolplein morgen:-)

Verder ook eens met Fred,

Groet Mup.

melady · 23 januari 2006 op 01:28

[quote]Driek “Repelsteeltje” Oplopers, wie vertrouwt hem nog ?[/quote] 😀

Ik neem nog een lijntje en ga slapen.

Deze opmerking klopt niet, net als je schrijfsel:
Afgeraffeld en niet volgbaar.
Jammer.Instuurdrift te hoog?

Volgende keer beter.

Fred · 23 januari 2006 op 11:22

Overdrijven mag Driek, maakt het alleen maar mooier. Het is vervelender voor betrokkenen als je er feitelijk de lengte van een landingsbaan naast zit. De Orion vervoerde drugs die door twee leden van Antilliaanse Militie naar gesmokkeld werd. En dus met medeweten van de Marine. Want geloof me een derde zou in die tijd nooit in staat zijn iets te smokkelen behalbve drank en sigaretten. Simpelweg omdat wij alles controleerden.
Dus een beschuldiging aan het marinepersoneel is dus misplaatst hoe ludiek je het ook maakt natuurlijk.
Dus gewoon feitelijk incorrect en dat is gewoon jammer van de column. Nou ja vind ik dan.
En dat je niets van 1983 weet kan kloppen maar er is veel meer wat jij niet weet van dat wereldje. En dat houden we geheim, oke Mup??

Mup · 23 januari 2006 op 13:07

Deal Fred!

Mup.

DriekOplopers · 23 januari 2006 op 18:30

Fred en Mup: Ik citeer hier even het Parool van 13 januari 2006: “In 1998 werd een omvangrijke cocainesmokkel ontdekt waarbij marinepersoneel 25 kilo cocaine had gesmokkeld aan boord van Orion-patrouillevliegtuigen. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de drie hoofdverdachten in 2000 tot celstraffen van zeven tot acht jaar.”

Ik heb het verhaal dus niet
* uit mijn duim gezogen
* gebaseerd op een rammelend geheugen of
* ‘van horen zeggen’.
Het stond zwart op wit in een krant die ik serieus neem. Ik was er ook niet op uit om marinemensen onterecht zwart te maken. Als ik lieg, dan lieg ik in commissie (met dank aan het Parool).

Groeten,

Driek 🙁

Mup · 23 januari 2006 op 23:25

Driek, ik beschuldig je ook niet van onbetrouwbaarheid, maar was het eens met Fred over dat ondanks dat defensiemedewerkers voor een strijdkracht werken, ze ook menselijk blijven, met alle mogelijke negatieve en positieve dingen daaraan verbonden. Ik heb ook genoten van je stuk, maar ken ook een positieve kant van defensie.

De Hiddes is hier na een controle weggevaren, en toen was al bekend dat er ‘dure waar’aan boord. Ik hoop ook echt dat de schuldige(n) gepakt en bestraft worden. Drugs is hier goedkoop, dat maakt het aanlokkelijk.

Ik heb ook echt van je stuk genoten, zeker de scherpe humor, die door mij in de herhaling gebracht, zeker niet bij iedereen gewaardeerd werd, maar dat maakte de pret zelfs groter, dank daarvoor,

Groet Mup.

Kees Schilder · 24 januari 2006 op 07:20

[quote]Marinemensen zijn ook gewone mensen [/quote]

Dan ken jij mijn broer niet, Fred.

De column vind ik weer strak. En in de Enkhuizer Almenak wordt Antillliaan met 3 ellen geschreven.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder