Cursist door vleeswond weken uit de roulatie bij uitdenken column. Deze kop had zomaar in het regionale krantje op pagina 3 kunnen staan. De cursist begon zo gedreven aan de cursus “Column schrijven”. Dit resulteerde in een goed gevoel na de eerste twee lessen. Maar nu de eindopdracht van les 3. Voer een huishoudelijke taak uit, wees alert en bewust wat je doet, en bedenk die column!

De docent had beter moeten weten. De cursist leert pas sinds afgelopen november hoe hij zijn gedachten op papier kan zetten. Abraham Maslow zou zeggen dat de cursist hooguit in de “bewust onbekwaam” fase zit van het leerproces. Met andere woorden, de cursist weet hoe hij een column moet bedenken, maar hij heeft er veel concentratie voor nodig. En deze cursist was dan ook in ieder geval één moment onbekwaam.

Afgelopen zaterdag rond het middaguur begon de cursist met de huishoudelijk taak: stofzuigen. Tijdens het stofzuigen is hij druk bezig om zijn zintuigen op scherp te stellen. Hij kan na enkele minuten onderscheid maken tussen de opgesnoven soorten stof. Bij overgang van de vide naar de gang kwam een lavendel achtige geur zijn reukorgaan binnen. Hij schrok zo van de aroma’s dat hij zijn kleine teen tegen de deurpost stootte. De stoot was kortstondig, maar de pijn was hevig. Al vloekend strompelde hij naar zijn bureaustoel.

Misschien had de cursist de verkeerde keuze gemaakt. Stofzuigen was al niet zijn hobby, en zeker niet op de vide. De zwarte vloerbedekking was namelijk een doorn in zijn oog. Hoe had hij ooit voor zwart kunnen kiezen, het achtervolgt hem dagelijks. Nou, eigenlijk net na het stofzuigen al. Bij het oprollen van de het snoer dwarrelen de eerste witte stofjes op de vloerbedekking. Eén dag niet stofzuigen, betekent dat het kortpolig zwarte tapijt is ingeruild voor een vergrijsd hoogpolig tapijt.

Niet de ergernis over het tapijt of de fase waarin de cursist bevindt, zorgde voor de botsing. Nee, de botsing kwam door het het feit dat hij twee taken te gelijk moest uitvoeren. Twee taken te gelijk uitvoeren is niets voor mannen, en zeker niet een huishoudelijk taak. Een mannelijke opdracht is tijdens het hardlopen nadenken hoe de voet bij het landen op de grond geplaatst wordt. Of het gevoel van een koud biertje dat over de tong rolt tijdens een Champions league wedstrijd intens beleven.

De cursist heeft de column gelukkig kunnen afmaken, ook al moest het uit zijn tenen komen. Een ervaring rijker en een wijze les verder. Twee taken te gelijk uitvoeren had hem bijna genekt. Dus mannen van Nederland onthoudt het goed, en verspreid deze boodschap: “Een man voert altijd maar één taak te gelijk uit”. De volgende mannelijk columnist zal u dankbaar zijn.

Categorieën: Gein & Ongein

moonrock

Beginner die schrijven een leuke vrije tijdsbesteding vindt. Net een cursus gevolgd en klaar om wat regelmatiger zijn gedachten op papier te zetten.

8 reacties

trawant · 5 februari 2014 op 13:59

Je eerstgeborene hier Moonrock! En wat voor een , een volvette blozende column met een kop en een staart.
En waarschijnlijk de oren van zijn vader.
Snel,afwisselend, mooie opening die meteen de aandacht trekt.
DE cursist goed neergezet en bovendien nog een extra onderwerp behandeld: De mannelijke beperkingen.
Dames knoop de boodschap waar u hem kan bergen..
Enne Moonrock let op knoop ( stam zonder t in de gebiedende wijs, dat geldt ook voor ‘Mannen van Nederland onthoud(t)..’
Onthoud dat dus..en welkom op CX

Mien · 5 februari 2014 op 14:35

Een columnist met leerwil. Altijd goed. Mooi debuut. Het schrijven gaat je al goed af. Een beginnend schrijver ben je dan volgens mij ook niet.
Maar … wellicht slim om meteen te stoppen met in opdracht schrijven. Een beetje schrijver moet namelijk veel meer dan twee dingen tegelijk kunnen. En wellicht een troost. Er bestaan vrouwen die geen enkel ding kunnen. Dat laatste geldt overigens niet uitsluitend voor vrouwen.
Je begint met een quote.
Die zou ik meteen tussen enkele aanhalingstekens hebben gezet, voor de leesbaarheid.
De dubbele aanhalingstekens zou ik vervangen door enkele.
Dubbele aanhalingstekens worden gebruikt bij dialogen of gesproken teksten.
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/11/
https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/enkele-aanhalingstekens

g.van stipdonk · 5 februari 2014 op 17:34

Complimenten met dit veelbelovende debuut!

Meralixe · 5 februari 2014 op 19:31

Welkom op column x

Mooie binnenkomer maar ik merk toch hier en daar enkele slordigheden en enkele moeizame overschakelingen van de verleden naar de tegenwoordige tijd of omgekeerd.

Soms is het simpel hoor! Eerste alinea, pagina 3 en les 3..(twee keer 3) Gemakkelijk te vermijden?

Niet de ergernis over het tapijt of de fase waarin de cursist (ZICH) bevindt, zorgde voor de botsing.

Op naar de volgende column! :-))

troubadour · 5 februari 2014 op 19:51

Ik ben meer van het beeld dat je wegzet moonrock.
Je schetste een mooi beeld, en dat blijft primair ;
Mannen kunnen maar één ding tegelijk, al zou hun hoeveelheid testikels anders doen vermoeden..
Welkom hier, en blijven hè, hé?

moonrock · 5 februari 2014 op 21:03

Bedankt voor de tips. Bij het schrijven van mijn volgende column zal ik rekening houden met de opmerkingen.

Yfs · 6 februari 2014 op 11:37

Eens met Meralixe dat er een mix is van verleden en tegenwoordige tijd. Ook staat de ’te’ van gelijk er vreselijk verloren bij en schrijf je dit volgens mij aan elkaar.tegelijk’
Maar het is zeer zeker een leuk verhaal wat dito is geschreven. Het stoten van een kleine teen is leedvermaak van de bovenste plank. Welkom op CX, ik lees graag (veel) meer van je. :-)) :yes:

Odette · 9 februari 2014 op 16:17

“De stoot was kortstondig, maar de pijn was hevig.” Hoewel dit pijnlijk is, moest ik ernstig grijnzen. Excuseer. Ende welkom.
😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder