Het zal een kleine 30 jaar geleden zijn, dat ik in een kroegje in de Ardennen een man tegen kwam. Hij was al in de 60 en ik rond de 23. Ik zal hem hier Marcus noemen.
Zoals het altijd gaat in de kroeg, na een paar biertjes raakten we in gesprek; zelden heb ik zo`n boeiende man meegemaakt. Hij was ten tijde van de Koude Oorlog correspondent voor de Waarheid, het partijblad van de Communistische Partij Nederland, te Moskou. Zoals het met alle idealisten gaat, kwam Marcus er achter dat het van idealen slecht eten is en dat je er zeker geen gezin van kan onderhouden.
Na ontslag genomen te hebben bij de Waarheid is Marcus gaan werken als freelance journalist en reclame schrijver. Zijn beroemdste zin is; EEN EI HOORT ERBIJ.

Wat is er aan de hand, in Duitsland worden zes leden van de Maffia dood aangetroffen.
De oorzaak hiervan gaat zestien jaar terug toen een rivaliserende familie een ei gooide naar de zus van een van de clanleden. Hierop werd een van de gooiers doodgeschoten waarop de ander weer iemand van de schietende familie doodschoot. Na zestien jaar is het aantal directe slachtoffers van het gooien van een ei niet meer te tellen, met als hoogtepunt de moordpartij in Duitsland met 6 doden.

Dachten we alles gehad te hebben, wordt hier bij ons ene Jami bekogeld met een ei. Nou is dit niet zo`n ramp omdat we hier in Nederland iets genuanceerder kunnen reageren op een ei, ten slotte hoort zij er bij.
Helaas deze Jami heeft besloten om uit zijn geloof te treden. Vind ik prima. Ik heb er zelf nooit bij gezeten. Helaas is het jammer dat hij dit groots naar buiten brengt met een comité van ex gelovigen. Nu wil hij ook dat zijn eigen partij, de PVDA hem vooral serieus moet nemen. Nou vind ik het persoonlijk een 22 jarige puber met een groot gebrek aan aandacht, welke nu gecompenseerd wordt door alle ex adviseurs van Hirschi Ali. Die adviseurs willen zelf graag de aandacht om hun eigen ideeën uit te dragen, via een ander zodat ze zelf buiten schot blijven. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland, je kan het alleen beter via een ander ventileren, vinden zij.
Nu is het gevolg van het gooien van een ei naar Jami, plus een paar klapjes op straat tot gevolg heeft dat deze puber in een zwaar beveiligde woning zit met een aantal lijfwachten om zich heen.
Enig voordeel van deze actie is dat hij onbewust, evenals de heer Wilders voor veel werkgelegenheid zorgt. Het wachten is op 11 september; dan komt ons pubertje naar buiten ( zelf ? ) met zijn programma, pamflet, bijbel, vlugschrift of wat dan ook, als wij er maar in gaan geloven.

Moraal van het verhaal, een ei hoort niet overal bij en al die schreeuwers moeten een levenslang verbod op het eten van eieren krijgen.

Wordt vervolgd.


4 reacties

Siebe · 22 september 2007 op 18:59

Beste Nistal,

Wat een moeilijke column. Het is alsof je geen onderwerp hebt durven of willen kiezen. Volgens mij zit in een voormalig correspondent van De Waarheid alleen al een column. Of meerdere. Ook in die meervoudige moordzaak in Duitsland zit alleen al een column. Of meerdere. In Jami, in wat hij vindt en wat hem overkomt zit alleen al een column. Of meerdere. In een verbod op het eten van eieren zit alleen al een column. Of meerdere. Wat ik maar wil zeggen….

Kies! Maak een keuze in je onderwerp.
Dit is zo vlees noch vis of kip noch ei zo je wilt.

Gr.
S

pally · 22 september 2007 op 23:10

Deze column vind ik een roerei met teveel ingredienten, om bij je beeld te blijven.
Maar ik eet liever een goed hardgekookt ei met veel zout.

groet van Pally

WritersBlocq · 22 september 2007 op 23:16

Het IJ hoort erbij, dat dan weer wel. Zie verder mijn voorgangers (en dat bedoel ik niet ‘geloofwaardig’).
Groetje, Pauline.

Dees · 23 september 2007 op 11:06

Hi nistal,

Je probeert je mening weer te geven en het mooi te maken. En het is geen van beiden gelukt. Wat wil je zeggen eerst (zeker als je een betoog houdt). Hoe wil je het zeggen daarna. Ik vind, ik vind heeft niet zo heel veel kracht overigens, probeer het liever op een andere manier. Het feit dat jij het schrijft maakt ook best duidelijk dat jij degene bent die vindt wat er staat (en het mag houden bovendien ;-))

Grtjs,

Dees

Geef een reactie

Avatar plaatshouder