De vakantie is eigenlijk nog maar net voorbij of ik heb er al weer gruwelijk veel zin in. U ook? Gauw afgelopen weekend de vakantiebrochures gepakt en lekker wegdromen bij de foto’s van al die verre bestemmingen waar het altijd mooi weer is. Mexico, Peru, Chili, of een rondreisje door Argentinië en Brazilië. Afghanistan maar liever overslaan, daar zitten al genoeg toeristen en in Irak lijkt het me nu nog steeds een beetje te heet onder de voeten. De VS (evenzo een risico i.v.m. de waarschuwingsbordjes vallend puin (u weet wel, bekend van Oostenrijk en Zwitserland). Hong Kong ook maar even niet waar de boetes voor vallende sigaretten erg hoog schijnt te zijn. Maar goed nu even serieus. Weet u wat me opvalt en eigenlijk irriteert? Bepaalde landen worden nooit in reisgidsen genoemd. Niet omdat het in die landen erg koud is of geen toeristenaccommodatie aanwezig is. Neen, simpelweg omdat de invloed van bepaalde landen/organisaties bepalend is voor het totale aanbod, zo lijkt het. Neem nu bijvoorbeeld een zonovergoten land als Colombia. Welke zouden de redenen kunnen zijn dat dit land nergens in reisgidsen wordt opgenomen? Zou de cocaïne een reden zijn? Als dat zo was, dan zou Nederland ook niet mogen worden opgenomen, want is Nederland niet heel toevallig wereldexporteur nummero 1 in de xtc? Of zouden binnenlandse onlusten (waar toeristen overigens niets van merken) een reden kunnen zijn? Zou je in Israel niet een veel groter gevaar lopen om betrokken te raken bij een aanslag? Of vreest men de gouden handjes van de Colombianen (alles wat zij aanraken lijkt een succes te worden: koffie, bananen, bloembollen, smaragd, goud etc.)? En vreest men nu dat massatoerisme (nog) niet voorbehouden mag zijn aan Colombia? Of mogen de Colombianen van, bijv. big brother (of een andere “regelaar”), gewoonweg niet meeprofiteren van de westerse toeristenstroom en waarom niet? Want Colombia heeft veel te bieden: twee oceaankuststroken, een overweldigende natuur, eindjaarsfeesten in de grote steden, gunstige prijs/kwaliteitsverhouding attracties, vriendelijke bevolking, goed weer en… een belastingparadijsje voor de kust van Nicaragua (San Andres); in het laatste geval een criminaliteitspercentage van 0,nihil (zelfs nog veiliger dan Madurodam). Of zou de corruptie een reden kunnen zijn? Vergeleken met onze vruchtbare bouwwereld,gemeentelijke tunnelsyndromen en ministeriële onderwijscadeautjes is dat toch eigenlijk een niet noemenswaardige reden. Je vraagt je toch werkelijk af wat die reisorganisaties ervan weerhoudt Colombia op te nemen in hun bestanden.
Kan het zo zijn dat reisorganisaties verliefd zijn op overboekingsproblemen met de klanten? Het is algemeen bekend dat 150%-boekingen van de reizen vanaf Schiphol heel normaal is. Zou het komen door het vlieg- en landingsverbod op Nederlandse luchthavens dat al jaren van kracht is voor Colombiaanse maatschappijen (waardoor de KLM opeens ook niet meer mag landen in Bogota)? Dat zou heel vreemd zijn als je bedenkt dat de KLM is overgenomen door Air France, de maatschappij die sinds jaar en dag vliegt op… Bogota, Colombia.
Ik peins me suf en weet het niet. U wel? Bericht het mij a.u.b. opdat mijn ogen geopend mogen worden. Er zal vast wel een heel eenvoudige reden
voor zijn (vast wel!).


6 reacties

Bakema_NL · 15 september 2004 op 09:04

Geen idee eigenlijk. Vakanties interesseren me al net zo min als een auto en koopwoning. Het “moeten” wat er aan verbonden schijnt te zijn is wat me er in tegenstaat, tegendraads als ik ben. En waarom zou ik ineens het dubbele moeten betalen voor een vakantie omdat ik in een hoogseizoen mijn vakantie opneem ivm de vakantie van mijn zoontje? Dat zijn praktijken waar ik niet aan meedoe en ik vind het altijd weer geweldig te lezen dat veel mensen zich suf sparen om een paar weekjes in de zon te kunnen bakken, terwijl ze eigenlijk een hekel hebben aan gebruinde allochtonen/negers, verder totaal geen interesse hebben in het land waar ze zijn en vaak nog naar plekken gaan waar zoveel mogelijk Hollanders zitten….gatverdamme. En maar schelden op al die Turken, maar intussen is Turkije vakantieland nr. 1, hoe hypocriet. Er zijn zelfs hordes mensen die een lening afsluiten voor de vakantie…..want de buurman die gaat tenslotte ook. Het brengt me altijd een grijns van oor tot oor dat soort berichten. Ik vind vakantie best leuk, maar pas als ik er ben. En dan is het laatste wat ik doe doelloos in de zon liggen, ik heb wel wat anders te doen zeg. En thuiskomen is nog veel fijner. Misschien is Colombia inderdaad een idee, het klinkt tenminste al 1000 x beter dan de geijkte adressen.

Massau · 15 september 2004 op 09:25

Kwestie van imago, denk ik: cocaïne + binnenlandse onlusten = onveilig imago. Maar goed, een beetje vlotte campagne van het Columbiaanse bureau voor toerisme en ze zijn van dat imago af.

Mosje · 15 september 2004 op 09:40

Niet erg slim om dit verhaal op te schrijven en hier te publiceren. Jij had je eigen reisburootje moeten beginnen, in twee jaar tijd stinkend rijk worden, en dan….. naar Colombia verhuizen natuurlijk.
Maar ja, nu ben ik je voor!
😛

Godspeed · 15 september 2004 op 11:58

[url=http://colombia.reisbrochure.nl/]Colombia reisgids[/url]

Mischieen eens verder kijken dan de reisgids op het reisburo;-)

kijk ook eens naar de link van de CIA op deze site. Handige INFO

Info nodig over Nederland, kijk dan ook maar bij de CIA, onze sterke export produkten komen ook aan bod.:-)

ignatius · 15 september 2004 op 15:49

Misschien moet het land zich avontuurlijker presenteren en zich op een andere doelgroep richten. “In dit uitgebreide programma is tevens inbegrepen sightseeing met het Farc. U komt op plekken die voor de meeste Colombianen niet toegankelijk zijn. Bezoek aan een cocaplantage, met ruimte voor het stellen van vragen en proeflokaal.3-daagse geheel verzorgde ontvoering (losgeld en mishandeling voor de liefhebber inbegrepen). Rondvlucht boven Medellin en omgeving door de DEA. Hierna kunt u verwijlen aan één van onze schitterende stranden en de geneugten van onze minderjarige schonen proeven, alvorens de terugreis via Curacao te aanvaarden”. Optie? 🙂

Raindog · 15 september 2004 op 18:55

Heheh Ignatius. Klinkt als een leuke onderneming voor jou! Ik zou zo meegaan!

In onze familie hebben we dat anders opgelost. Een zusje van me heeft 4 kleine Colombiaantjes geadopteerd. Sindsdien ‘komt Colombia naar me toe deze zomer!’ Van hun verblijf daar herinner ik me dat het allesbehlave een vakantie was. Toegegeven, er mogen enkele krekels gehoord zijn die zomer maar wat zij daar vooral hoorden waren geweerschoten. Het was volgens mij twee jaar geleden, het jaar waarin die nieuwe president zitting nam. Hun hotel bevond zich op ‘schootsafstand’ van het regeringsgebouw.

Voor het overige over reizen, om maar met een vriendin van mij te spreken (naar aanleiding van het geleuter daarover op de datingsites): “Dus jij houdt zo van reizen? Rot dan op!”

😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder