Wat vooraf ging in een themacolumn zonder het lidwoord ‘de’:
https://www.columnx.nl/een-slecht-verhaal-deel-3/ 

—————————–

Veertien maanden later overleed de moeder van Wathadjepatatje. Ze was gevonden in een weiland met een schaar in haar oog. Niemand weet wat er gebeurd is en dat blijft ook zo, want in het politiedossier staat:
‘Causale doodsoorzaak annex corpus delicti: Schaar van het merk Solingen tot voorbij linker macula. Dactyloscopie: Negatief. Ballistiek: Eigenhandig/Concursus idealis. Anale visitatie: Geen volontair. Bindend advies: Zaak niet aanhangig maken vanwege abusievelijke suïcide. De facto: Seponeren.’

Nou, daar begreep Wathadjepatatje natuurlijk geen ene reet van, maar hij vond het goed zo. Hij had wel wat anders aan zijn hoofd. In de tussentijd had hij wat af gescharreld op Fietsplanet.nl en zijn klootzak gebrand aan vele elektrische fietsen. Hij verlangde terug naar zijn roots. Daarboven op die berg, samen met zijn eerste grote liefde; Zijn dames-Gazelle.
Maar de vraag of dat gemis wederzijds was maakte Wathadje onzeker. Hij had haar destijds immers de berg afgeschopt, omdat ze niet meedacht in het huishouden.

‘Kunnen jullie niet in relatietherapie?’ Opperde zijn vader monter.
‘Met een fiets, vader?! Voel jij je wel helemaal lekker in je hoofd?! De relatietherapeut ziet mij al aankomen; “Zo en wat is het probleem?!”’
Nee, dat begreep zijn vader dan ook wel weer, maar hij wilde best meegaan voor eventuele steun en aanvulling.
Met dat voorstel stemde Wathadje in, waarna hij meteen een afspraak maakte bij een psycholoog. Zijn grote liefde vond hij vervolgens na een niet al te lange speurtocht, zonder slot, terug als station-fiets op het plein. ‘De hoer’ was haar koosnaampje in het dorp.

Nog geen week later zaten vader, Wathadje en zijn fiets op de canapé tegenover een norse therapeut.
‘Zo en wat is het probleem?!’ Vroeg hij.
Vader nam het woord en legde de hele situatie uit.
Na een ongemakkelijke stilte antwoordde de therapeut: ‘Ik zou het zeer op prijs stellen als u mijn praktijk nu verlaat.’
‘Zie je wel vader!’ Schreeuwde Wathadje, terwijl hij het stuur van zijn fiets vastgreep.
‘Hoe kunt u zo cru zijn?! Ziet u niet dat mijn zoon lijdt?!’ Viel zijn vader hem bij. ‘Waarom begrijpt u zijn hulpvraag niet?!’

‘Nou stel, hè?… Even hypothetisch’, antwoordde de therapeut, ‘ik ga vanmiddag naar huis. Na een dag lang hard werken met imbecielen zoals u en uw zoon. En ik zeg tegen mijn vrouw: “Vrouw!? Ik ben verliefd op een ander.” Waarna zij geschrokken vraagt op wie en ik dan zeg: “Op de vaatwasser.” Wat denkt u dan dat haar reactie is?’

‘Een fiets is geen vaatwasser!’ Reageerde Wathadjepatatje fel.

Nee, dat begreep de therapeut dan ook wel weer, waarna hij, gelet op het recentelijke verlies van hun moeder en vrouw, hooguit een nieuwe tandem wilde voorschrijven. Meer kon hij niet voor hen betekenen. Gelaten keerden vader en zoon terug naar huis.

‘Willen jij en je fiets nog wat limonade en een sprits?’ Vroeg vader bij thuiskomst.
‘Nee, dank je wel.’ Antwoordde Wathadje wijzend naar zijn Gazelle. ‘We gaan naar mijn kamer. Tour de France kijken. Vanaf nu gaat het niet alleen meer over mij.’
Dat vond zijn vader fijn om te horen.

 

Categorieën: VC-Pierken

16 reacties

Avatar

Pierken · 1 december 2015 op 00:40

Omdat ik de VC heb het volgende: Hier ga ik het voorlopig bij laten op CX. Zoals eerder gemeld publiceer en reageer ik hier voor de lol. En die ben ik kwijtgeraakt. Dan kan ik hier alsnog tot september VC’s gaan plempen met tussentijdse pauzes van een maand, maar dat zal alleen maar averechts werken op het terugkrijgen van mijn animo. Daarnaast voegt dat weinig toe aan deze site. Want die bestaat m.i. toch min of meer ook bij de gratie van interactie. Ook van mijn zijde als ik deelneem.

De VC wordt vanaf 1 januari voor twaalf maanden overgenomen door Meralixe. Best een uitdaging. De Hals und beinbruch die Frank in augustus over mijn schutting gooide, wens ik hem nu toe. Kompgoe, m’nne waarde Vlaming! Maak er wat moois van!

  Avatar

  Mr Moderator · 1 december 2015 op 15:26

  Dank je wel, Pierken, voor een aantal prachtige maandcolumns.
  Wij blijven jouw beslissing jammer vinden.

  Over het invullen van jouw ‘lege’ plaats zijn wij, als redactie, nog aan het brainstormen, en had ik je nog geen terugkoppeling gegeven, waarvoor excuses. Op dit moment is het nog niet zeker of we op dezelfde manier de VC zullen voortzetten. Of we het überhaupt voortzetten. In de loop van de maand zal dat duidelijk worden.

  We houden jou, en de rest van de schrijvers op de hoogte

   Avatar

   Pierken · 1 december 2015 op 23:25

   Ondanks het excuus vind ik dit nog steeds een waardeloze gang van zaken. Hou mij ten goede dat jullie moeten blijven doen wat jullie goed achten voor deze site. Maar dan nog had deze mededeling eerst in een P.M. naar Meralixe en mij voorgelegd kunnen worden. Voor of na de plaatsing van mijn aankondiging onder deze column. Ik heb in de tussentijd niets vernomen iig. Er is van mij uit behoorlijk uitgebreide en zeer tijdige voorcommunicatie geweest waarin ik duidelijk had aangegeven wat mijn voornemen was qua VC-opvolging. Dat Meralixe en/of ik vervolgens niet gekend werden in jullie toekomstvisie, vind ik iets wat je achteraf niet zomaar overslaat door miscommunicatie vanuit jullie kant.

Avatar

Harrie · 1 december 2015 op 08:02

Jammer. Maar er is nog hoop. Voorlopig?
Het ga je goed.

Meralixe veel succes, als nieuw boegbeeld op ColumnX.

Avatar

Dees · 1 december 2015 op 12:00

Hoe het ook zij, het is altijd jammer als het zo moet lopen. Veel succes en wie weet tot ziens.

Meralixe, zettumop.

  Avatar

  pally · 1 december 2015 op 14:54

  Jammer Pierken! En ja, ik voel mij hier ook een beetje schuldig aan, omdat ik minder dan vroeger op CX lees en reageer. Met de nieuwe site is er veel veranderd in het overzicht, niet meer zo duidelijk meteen de hoofdpagina met daarop de VC, VEC en CVDM.
  Hopelijk zien we je weer terug over een tijdje

Avatar

Esther Suzanna · 1 december 2015 op 17:54

Jammer. 🙁

Avatar

Yfs · 1 december 2015 op 22:38

“Zijn grote liefde vond hij vervolgens na een niet al te lange speurtocht, zonder slot, terug als station-fiets op het plein. ‘De hoer’ was haar koosnaampje in het dorp”
Hilarisch

Alleen al de naam Wathadjepatatje!! Wie verzint zoiets? Alleen Jij dus! Deze humor is zo typerend jouw ( en mijn) humor.

Edit* Deel van tekst verwijdert door redactie.

Pierken, Ik wens je van harte het allerbeste!
Yfs.

Avatar

Spencer · 1 december 2015 op 22:55

Als je er geen zin in hebt moet je niet schrijven.Ik vraag me wel eens af hoe die columnisten dat doen die iedere week een stukje moeten inleveren. Brrr…

Avatar

Sagita · 2 december 2015 op 12:59

Dag Pierken, waai lekker uit aan het strand! Het ga je goed!
Sa

Avatar

trawant · 2 december 2015 op 20:36

En zo fiets je in stijl de hoek om, je hebt iig je hand uitgestoken!
Jammer je schreef mooie stukken, onomwonden en direct.
Absurd in je fantasie, robuust in je betrokkenheid en ontroerend als het om je liefde ging. Je avatar zei genoeg.
Even bellen als je nog eens langsrijdt en all the best!

Avatar

Mr Moderator · 2 december 2015 op 21:05

Offtopic (delen van) reacties heb ik verwijderd, zoals ik al een hele tijd geleden aangekondigd heb in het café.

Ik ga ervan uit dat elke schrijver hier weet wat het woord respect betekent. Laten we dat woord in ons achterhoofd houden bij het reageren op deze laatste VC van Pierken.

Zijn bijdrage aan deze site verdient dat.

Avatar

Nachtzuster · 5 december 2015 op 13:43

Dat jouw laatste (VC) column tevens jouw 100ste is, inclusief Vera, RWIB en co-columns is bijzonder te noemen. Gefeliciteerd! Mooi om daar het jaar mee af te sluiten.
Wathadjepatatje is mijn favoriet en deze vind ik dan ook weer om te smullen. Wat is er mooier dan zwaar verliefd te zijn op je fiets? Inclusief de relatietherapie! Wat je in de toekomst ook gaat doen, ik weet dat jij altijd zal blijven schrijven aangezien jouw creatieve geest jou nooit met rust zal laten. Van dichtbij ga ik het uiteraard allemaal meemaken.

Dat de VC opgeheven is, is natuurlijk het goed recht van de redactie. Maar in deze vind ik het wel zuur voor Meralixe die enthousiast was om gedurende een jaar het stokje over te nemen. Eens met Pierken dat de communicatie hierin niet optimaal geweest is.

Avatar

Mien · 14 december 2015 op 12:47

Hopelijk vind je de lol vroeg of laat weer terug Pierken. Ook al kost dat misschien kruim. Het bloed stroomt vaak waar het niet gaan kan. Het zou zo maar weer kunnen oprispen. Ik hoop het voor je, want je hebt aan ColumnX mooie en goede bijdragen geleverd. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de leukste en meest originele bio op CX. Want die behoort jou toe. Het ga je goed, niet voorlopig, maar altijd.
Groet, Mien

Avatar

Pierken · 20 december 2015 op 16:20

@Dees: Dank je wel! En wie weet gaat het bij mij net als bij jou toen na verloop van tijd weer voldoende jeuken om te reageren/plaatsen.

@Pally: Driewerf neen. Heeft niks te maken met jouw zo nu en dan niet reageren. En ik hoop jou in de toekomst nog eens te mogen vragen om een kritische blik.

@Esther Suzanna: Het draait in de tussentijd wel door op CX. Succes met je voornemen qua ‘Oklahoma’. Daarin zet je een geloofwaardige sfeer neer die best wel eens commercieel vruchtbaar zou kunnen zijn.

@Yfs: Er zit nog een randje ducktape rond je mond. Maar ik heb jouw niet geredigeerde reactie gelezen en begrijp je vanuit hetzelfde standpunt. Dank voor je herkenning en waardering de afgelopen jaren!

@Spencer: 17 jaar geleden schreef ik een maandelijkse column op mannenmagazines.nl. Hier schreef ik er gemiddeld drie per maand, zonder moeten. Dat voelde inderdaad beter. En toch, sommigen schrijven een boek tijdens het niezen. Daar moet ik dan toch chronisch verkouden voor zijn.

@Sagita: Dank. Gaat wel lukken!

@trawant: Dank voor je originele reactie. Komt binnen. Je bent een schrijver waar ik veel van heb geleerd. Louter door je te lezen.

@Nachtzuster: Naast elkaar.

@Mien: Thnks! Wens ik jou ook van harte toe. Ik ken je inborst persoonlijk en die zit wel snormans. Dank voor jouw destijdse tips over mijn profieltekst. Overigens ben ik de lol kwijt geraakt in het publiceren. Het schrijven gaat gewoon door zoals tijdens de 30 jaar voor CX. Ik zie dat je weer aan het plaatsen bent. Way to go en hou jij de lol er wel in, hoor je!?

Avatar

Mien · 28 juli 2020 op 17:00

Waar ik aan denk? Hoe het nu met Pierken gaat. Of hij nog schrijft en online publiceert. Vier jaar geleden alweer. Time flies. Zei de gek na 1000 publicaties op CX. Op naar de 1500.

Geef een antwoord