Wederom sta ik in de columnkeuken, gewapend met alle ingrediënten om een taart te bakken. Word en koffie in de aanslag begeef ik me op het vakgebied van de psycholoog, dus beste lezer, neem plaats in de keuken, en dan kletsen we wat onder het bakken.. Een taart over “gelukkig zijn” deze keer! Wist je dat Roos Vonk, hoogleraar psychologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen, onderzoek heeft gedaan naar de omschrijving van “gelukkig zijn”? Ze gaf aan dat er drie basisbehoeften zijn voor “geluk”, en de belangrijkste was “verbondenheid”.

Zo, de oven is al voorverwarmd. Ik pak er even koffie bij..

De dingen die ons het meest gelukkig maken volgens datzelfde onderzoek;

* Weten dat iemand van je houdt
* Van iemand houden
* Een goed gesprek met iemand die je vertrouwt
* Het gevoel hebben op één lijn te zitten met iemand
* Aanmoediging, complimenten

Als simpele columnkok zou ik dit even kortweg willen samenvatten als vriendschappelijk menselijk contact. Onvriendschappelijk contact lijkt me wel ook wel duidelijk hiermee.

Volgens het CBS zijn er van de Nederlanders in de leeftijdscategorie van 16 tot 19 jaar 18,9% [i]eenzaam[/i]. In de categorie 20 tot 44 jaar is het gedaald tot 12,8%, en in de categorie tot 64 nog “maar” 11% – dat is nog steeds één op de 10 voor de meest optimistische rekenaars onder ons!! Flitsscheidingen en huwelijken zijn beiden [i]booming buisiness[/i]. Mensen storten zich op hun werk om hun geluk in vakanties te betalen, en raken opgebrand. Kerken stromen leeg, en Jomanda verkoopt water..En we voeren een psychologisch onderzoek naar de definitie van “geluk”. Hoezo, we zijn met zijn allen het spoor bijster?

Youp van het Hek sloeg de spijker op zijn kop met de uistpraak, “Ik heb het ultieme Nederlander gevoel, ik heb alles, echt alles, maar ik ben niet gelukkig”. Een mooi geformuleerde waarschuwing voor onze geïndividualiseerde, kapitalistische maatschappij, die het geluk aanprijst met een prijskaartje tijdens de reclames die de voetbaloorlogen op TV onderbreken.. Vriendschap is nog steeds de meest rendabele investering.

Mijn spacecake is klaar trouwens, en het is bedoeld als een klein beetje kritiek en een aanmoediging. Als je zegt dat ie niet smaakt, voel ik me misschien bekritiseerd. Als je zegt dat ie heerlijk is, denk ik misschien dat je slijmt. Als je zegt dat ie beter had kunnen smaken, zal ik je een vriend noemen. Eet smakelijk. 😀


9 reacties

Louise · 4 juli 2004 op 13:38

Nou, hij was best lekker hoor Rrobin. En als kok ben je aardig origineel en creatief geweest 😉

Li · 4 juli 2004 op 16:44

Dank je maar ik ben aan de lijn 😀
De cake ziet er in ieder geval goed uit.

Li

Shitonya · 4 juli 2004 op 17:50

Zonder kruiden, smaakstoffen, additieven, zout of peper, zonder vanille, aardbei en zonder slagroom, maar desondanks heb ik er smakelijk van genoten, geef mij nog maar een plak van die cake 😀

Dees · 4 juli 2004 op 18:04

Tsja, ik ben er niet zo’n fan van, van keuzehokjes…

*eet in stilte en likt d’r vingers ongegeneerd af*

pepe · 4 juli 2004 op 18:44

Heerlijke en orginele column, bak er nog maar een paar zo!

Mosje · 4 juli 2004 op 19:27

Ik ben niet zo’n liefhebber van cake, maar vooruit, doe maar een plakje.

rrobin · 4 juli 2004 op 21:11

Deze column was als bedankje voor diegene die me leerde koken 😉

Thanx mensen 😀

sally · 4 juli 2004 op 21:11

leuk om te lezen

Sally

Ma3anne · 4 juli 2004 op 23:13

Doe mij ook maar en stukje. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder