Dagelijks schrijdt de aftakeling voort. Wanneer het duidelijk begon te worden dat dit goddelijke huis waarin ik woon, sporen van aftakeling begon te vertonen weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik jaren geleden in een oud huis naar verroeste verwarmingsbuizen zat te staren en daar de link kon leggen met mijn eigen aan verval onderhevige en stramme lijf. Wat begon met een enkel klein roestplekje dat nog gemakkelijk verbloemd, weggepoetst of genegeerd kon worden, is langzamerhand en bijna ongemerkt voortgeschreden tot meerdere grote plekken. Ze hebben zich stiekem en ongemerkt uitgebreid. Het grote moment van ontluistering vindt meestal plaats in een paskamer waar de spiegel ongegeneerd uitzicht biedt op een lijf dat genadeloos in verval is. De onverbiddelijke spiegel is kwaadaardig. Vetkwabben blijken zich opgehoopt te hebben op plaatsen waar ze niet horen; kwabben die zich bovendien ontwikkelen tot kwabben met lillend vet. Lillend vet is vet dat onafhankelijk van je lijf bewegen gaat, wat niet alleen slordig, maar totaal overbodig is. Lillend vet zou daarom verboden moeten worden.

En rimpels. Rimpels verschijnen op plaatsen die mijn stoutste fantasieën te boven gaan. De rimpels boven mijn knieën zijn mijn ergste doorn in mijn oog. Wie had ooit kunnen denken dat mijn mooie, zachte knieën, zo schitterend tussen mijn slanke benen geplaatst, ooit getroffen zouden worden door rimpels? Een compliment wat ik ooit gekregen heb, heb ik dan ook zorgvuldig bewaard. Iemand vergeleek mij ooit met Astrid Joosten. Astrid Joosten mocht dan wel een mooie vrouw zijn, met een paar prachtige benen, maar mijn knieën had ze niet. De puntige knieën van Joosten bedorven toch maar mooi het totaalbeeld. Nee, dan mijn knieën: mooi rond en in perfecte harmonie met mijn superslanke en mannenogen trekkende benen! Daar kon een Astrid Joosten zelfs niet tegenop. Ik ben degene die mij dit compliment gaf eeuwig dankbaar. Want hier kan ik de rest van mijn leven mee vooruit. Niet met mijn knieën. Die hebben hun mooiste tijd gehad dankzij de rimpels die me god beware me, zelfs daar optreden. En het vet, ja, er treedt zelfs vet op rond mijn knieën.
Net zo hinderlijk vind ik de rimpels naast mijn oren. Hangende rimpels zijn dat, zodat je maar heel goed met je neus op de feiten gedrukt wordt dat de zwaartekracht zich voor altijd in je gezicht aan het groeven is.

Wat mij rest zijn de herinneringen aan complimenten die mij soms op de meest onverwachte momenten overkwamen. Zoals die zomer waarin de wind mijn rokje nogal flink liet opwaaien. Ik probeerde het uit alle macht naar beneden te strijken. Tot die man langs kwam in zijn auto, die fanatiek het raampje naar beneden draaide en riep: “Laat waaien, laat waaien!”


10 reacties

Mosje · 2 februari 2008 op 11:13

Als ik naar Astrid Joosten kijk, let ik nooit op haar knieen. Maar daar komt na het lezen van dit stukje verandering in. De knieen zijn de spiegel van de ziel van een vrouw, begrijp ik het goed?
🙄

Ik zag haar staan
Zij mocht er zijn
Maar toen ik zei
Wat ben je mooi
Kreeg ik zomaar een knietje

😉

Dees · 2 februari 2008 op 11:19

Leuk stukje, lekker doortimmerd, mooie afsluiting. Volgens mij moet je simpelweg vergeten hoe oud je bent en niet teveel in spiegels kijken, heb je er ook geen last van (works for me).

Grumpy-old · 2 februari 2008 op 14:19

Niemand weet
niemand weet
dat ik rimpelknietje heet 😆

Ik moet dus duidelijk mijn blikveld verruimen.
Zo laag reikt die niet als ik naar vrouwen kijk :oeps:

Verrassende column

Greetz
Grumpy

arta · 2 februari 2008 op 14:21

Mooi geschreven, Adriaantje!
En tocxh…toch hebben rimpels wel iets…Het maakt gezichten sprekender. Ik zelf vind dat veel mooier. Lillend vet daarentegen, alleen het woord al:lillend, brrr…zou inderdaad verboden moeten worden:-D

Anne · 2 februari 2008 op 14:31

Af en toe wat stroef geschreven, alsof je de zinnen aan de haren bij mekaar moest trekken, maar toch een mooi stukje. Ha, die knieen, tis wat met die gezichten van de benen 😀

KawaSutra · 2 februari 2008 op 16:42

Goed advies: Laat maar waaien; je houdt het toch niet tegen. 😀

ANekdote · 2 februari 2008 op 18:14

Leuke column!
Soms lange zinnen, maar het loopt toch erg lekker.
[quote]Lillend vet zou daarom verboden moeten worden.[/quote] 😀 Geweldig!
Leuke afsluiter!

Groetjes An.

adriaantje · 2 februari 2008 op 20:21

was het toch een nietje…

Neuskleuter · 2 februari 2008 op 21:02

He bah, rimpels. Deze week begon iemand nog over het nemen van tatoeages. Ik geloof niet dat ik diegene gemotiveerd heb om het alsnog te gaan doen. Het lijkt me zo raar dat een mooie tatoeage van nu straks zo gaat lebberen, klotsen, lubberen en op je mooie knietjes hangt. Of een tatoeage op een arm, dat geleidelijk aan pets, pets, bij elke stap tegen ander lillend vet kletst.

Ouderdom hoort erbij, ik zal de rimpels later hopelijk voor lief nemen (alles mooier dan plastische chirurgie!) Rimpels zijn ook mooi op een oud gezicht.

In mijn vorige commentaar op “het leven” beschreef ik dat de alinea’s beter moesten met een sterk begin en sterk eind. Dat is je hier gelukt!

En in je vorige column leek je heel jong, terwijl je hier ook best van de leeftijd zou kunnen zijn van het goddelijke huis van dit verhaal. Maar zeg het nog maar niet! 😀

pally · 3 februari 2008 op 16:03

Lekkere zelfspot in deze jammerklacht over het ouder worden, Adriaantje! Af en toe wat lange zinnen maar een knie-soor die daar op let. En het wooord lillend mag van mij uit van Dale geschrapt worden, bah! zo lillijk…..

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder