Het was weer eens een druk weekend geweest. Werken, achter een bal aan huppelen en dan is je welverdiende weekend weer voorbij. Maandag luidt de naam van de volgende dag, ik word wakker met wallen waar je u tegen zegt en ik wou alweer terug in me bed vallen. Maar goed, daar heb ik een afweersysteem voor bedacht. De ventilator op je bed zetten zodat die ijskoud wordt, nou ik verzeker je, je komt daar niet vandaan met 3 ingeklapte longen en een hartverzakking. Ik kom dus naar beneden, struikel over de wasmand, groet met een halfstoned hoofd de figuren die beneden zijn, tik tegen de vogelkooi, waardoor dat pond veren met een vogel erin weer een paranoïstische aanval krijgt en ik kan beginnen met mijn ontbijt. Extreem langzaam doe ik over mijn ontbijt, zodat het einde van het verhaal is dat er een stresskwartiertje aan komt waaien. Tas inpakken , pakje Wicky als Michael Jordan in je tas dunken en met een vliegende haast naar de volgende halte: School. En zoals standaard is bij bussen, kom ik ook te laat.

Eenmaal op het schoolplein aan gekomen te zijn en iedereen een rituele ‘box’ hebt gegeven zie je in je ooghoeken de levende tuinkabouters een potje stoeien. Je ziet gelijk wie de gangmakers zijn. G-starbroek, Gangsterkleding en.. denken als ‘broekies’ op een middelbare school dat ze al heel wat zijn, terwijl ze bij wijze van spreke hun veters nog niet kunnen strikken. Gaan ze me vertellen hoe ik iets moet doen. Zelfs een imbeciele zeehond weet nog wel hoe je Word opstart, gaat één van die minimensen me vertellen goed dat moet. Hoeven ze mij niet te vertellen. Maar goed, daartegen over staat dus, in mijn ogen een redelijk symphatieke jongen. Blond haar, blauwe ogen en een vrolijke boerensnuit.
Alleen zijn kleren zijn duidelijk niet van de ‘dat-moet-je-dragen-anders-hoor-je-er-niet-bij-kleding’. Gewoon een simpel geel shirt, spijkerbroek en schoenen van het vervloekte Dutchy.
Whatever? Hij wordt maar uitgescholden. ,, Aaah, moet je die kleren zien’’. Ik vind het knap om dan rustig te blijven.

Het is wel toevallig dat altijd de stille, rustige jongens de ‘zwakke pispaal’ zijn. Ik herken dat wel in mezelf. Rustig, stil, op de achtergrond, soms een ongelooflijk droge opmerking en dan weer stil. Tja, zo ben ik. Ben ik daardoor minder dan al die ‘gangsters’ die denken dat ze Amsterdam in hun eentje hebben opgebouwd. De zwakke is altijd de pineut. Is dat eerlijk?
Nee. Kun je er wat aan doen? Nog minder. Ben je minder waard? Dát sowieso niet.
Dus voor iedereen die de zwakke pispaal is. Je bent niet minder, je bent jezelf. Verander jezelf niet, want je bent waardevol. Een waardevolle pispaal.

Categorieën: Maatschappij

8 reacties

Avalanche · 6 december 2009 op 17:31

Mooie column met een heel krachtig einde. Je bent goed zoals je bent!

LouisP · 6 december 2009 op 22:01

T.

geinig stuk om te lezen. De laatste zin maakt het allemaal nog sterker….

pally · 6 december 2009 op 22:03

Je geeft een mooi beeld van het middelbare schoolleven, Teechico! En met jouw scherpe en originele blik(en pen) red jij het daar wel.
Zou ook een fijn stukkie voor de schoolkrant zijn, trouwens. Of hebben jullie zoiets niet?

Welkom hier,

groet van Pally

TeeChico · 6 december 2009 op 22:15

Dank jullie allemaal voor het positieve commentaar.:) Ik ben nog jong met mijn 15 lente’s dus daarom bedankt. Ben inmiddels al aan de volgende begonnen:)

KawaSutra · 7 december 2009 op 01:15

Ik heb waardering voor je houding maar zeker ook je schrijftalent. Ik zou zeker de schoolkrant benutten als spreekbuis voor dat wat je eigenlijk wilt vertellen. Want dat doe je prima. En blijf vooral insturen. Succes!

arta · 7 december 2009 op 09:08

Welkom op CX!
Wat een sympatieke column met leuke woordspelingen. (en ja, ik kan het niet laten, toch ook wat spelfoutjes, niet storend, maar wel een aandachtspuntje!)
Leuk, zo’n jonge schrijver op CX!

SIMBA · 7 december 2009 op 12:29

Welkom op CX! Deze prima binnenkomer beloofd wat!

Shitonya · 7 december 2009 op 15:54

Ik heb het nooit zo op jonge schrijvende mensen die ook nog eens over school gerelateerde simpele dingen schrijven, maar dit is wel het begin van een klein talentje 🙂

Geef een antwoord