Af en toe zijn er periodes waarin het leven opeens een verrassende wending aanneemt. Persoonlijk vind ik dat fases die mijn bestaan meer betekenis geven. Van een frisse wind op z’n tijd is nog nooit iemand dood gegaan. Hoogstens word je een beetje verkouden, nies je een paar keer en ga je weer verder. Aan het gebruik van metaforen wordt overigens nog hard gewerkt… Ik heb het gevoel dat ik in zo’n fase zit. Ik wil het in deze column even beperken tot het volgende: nieuwe vrienden. De laatste tijd ontmoet ik veel leuke, interessante mensen. Méér dan dat er af vallen. ‘Dat is leuk!’ zou je zeggen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Veel vragen waar je normaal gesproken gelijk op kan antwoorden zijn, als je er langer over nadenkt ineens niet meer zo simpel. Als je begrijpt wat ik bedoel met deze zin, ben jij misschien ook wel zo iemand: een persoon met verstand. Zo niet, dan hoor je wellicht tot het gros van de mensen die niet verder kijken met hun neus in de ogen van lange mensen. Als je deze laatste zin óók begrijpt, welkom in mijn wereld!

Het komt neer op de volgende vraag: is het wel zo fijn om veel vrienden te hebben? Nou, ik heb ze dus eigenlijk liever niet. Ten eerste vind ik de betekenis van het woord ‘vriend’ steeds minder waarde hebben. Te pas en te onpas wordt de echte betekenis van het woord ‘vriend’ verkracht. Wat betekend vriend nou eigenlijk? Die dikke Van Dale zegt: iemand aan wie men door genegenheid en persoonlijke voorkeur verbonden is.
Prachtig hoor, maar probeer zo eens iemand op Hyves toe te voegen.
Dan krijg je zoiets: ‘Beste Eveline, omdat ik mij door genegenheid en persoonlijke voorkeur aan je verbonden voel, wil ik je graag toevoegen op Hyves. Accepteer je deze uitnodiging?’ Volgens mij komt dat muisje niet in de buurt van ‘accepteren’ hoor. Dit is een extreem voorbeeld, maar mensen hebben het veel te snel over ‘vrienden’ terwijl ze vaak niet eens hun achternaam weten.

Ten tweede maken veel vrienden je leven drukker, ingewikkelder en als je niet uitkijkt heb je ook geen tijd voor jezelf meer. Hoe meer vrienden je hebt, hoe groter de kans op ruzie en persoonlijk ongemak. Flikker toch op met je ‘zullen we wat gaan drinken?’ als ik in de stad loop en niet snel genoeg ben om je blik te ontwijken. Sodemieter nou is op met je ‘lang niet gesproken?!’ Als dat zo is dan had ik daar vast een goede reden voor. Maar de ergste van allemaal, vind ik deze: ‘Alles goed?’ Wat? Wat nou ‘alles goed?’ Alsof in het leven ooit bij iemand ALLES goed is geweest. Wat een idealistische kutvraag is dat. Vraag dan, ‘Kunnen de positieve dingen het nog een beetje winnen van alle shit in je leven?’ Dan kan ik eindelijk eens een keer oprecht antwoorden met ja of nee.

Tenslotte zijn veel vrienden een ramp voor je liefdesleven. Ze bellen, ze smsen of hebben zelfs het lef om langs te komen als je gewoon één keer ongestoord ‘de liefde wilt bedrijven.’ Want neuken ben ik ook al zat.

Begrijp dus goed wat de consequenties zijn als je veel vrienden hebt of wilt. Het is nog niet te laat. Binnenkort richt ik een Hyve op voor mensen die deze gedachten met mij delen. Denk maar niet dat ik iemand ga uitnodigen.


8 reacties

Dees · 18 juli 2008 op 16:41

Tja, het is wel weer eens een ander type stukje dan je *doorgaans* leest hier en dat maakt het wel leuk, een soort kijkje in het hoofd van Nimrod. Wel bekruipt me een beetje het gevoel dat je je verveelt, dat alles te goed gaat. Zoiets. En dan ook dat het ook een beetje verwend overkomt, neerbuigend hier en daar. Maar goed, misschien is dat te inhoudelijk interpreterend.

Je uistmijter vind ik leuk.

Grtz,

Dees

Nimrod1979 · 19 juli 2008 op 11:31

Dank je voor je opmerking.
Ik ben blij met de punten die je noemt. Ik zet een bepaald karakter neer. Eigenlijk neem ik een klein stukje van een gevoel dat in mij leeft en vergroot dat enorm uit. Het resultaat is een verwende zeikerd die cynisch naar de waardevolle dingen in het leven kijkt. Volgende keer ben ik weer wat anders. 😀

Ma3anne · 19 juli 2008 op 15:55

Op de een of andere manier ruik ik hier origineel schrijftalent, al komt het er nog niet helemaal uit.

Ik zou dit stukje nog wel eens willen lezen als het iets compacter geschreven zou zijn. Nu leest het een beetje stroperig; ik zou meer vaart willen zien.

SIMBA · 19 juli 2008 op 16:17

Prima binnenkomer!

Nimrod1979 · 19 juli 2008 op 18:19

Ik ben nog op zoek naar de voor mij beste schrijfstijl. Eigenlijk ben ik ook pas twee maanden aan het schrijven. Kan je overigens stukjes hier aanpassen? Dan wil ik het best wat compacter maken. Maar laten we elkaar geen mietje noemen…als je meer vaart wilt zien kan je natuurlijk ook met je laptop in de trein gaan lezen. Overigens, een nieuwe column is ingestuurd.
Bedankt voor de input!

SIMBA · 19 juli 2008 op 19:02

[quote]als je meer vaart wilt zien kan je natuurlijk ook met je laptop in de trein gaan lezen.[/quote]
Niet té bijdehand he! 😀

Nimrod1979 · 19 juli 2008 op 20:11

Ok, ik ken mijn plaats weer. 😀

Ma3anne · 20 juli 2008 op 00:54

Dat treinkaartje kan nog wel, maar die laptop zal ik dan eerst moeten jatten, want die heb ik niet. Ik blijf voorlopig dus afhankelijk van jouw schrijverscapaciteiten om meer vaart te krijgen in je tekst. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder