Ik maakte vanmiddag een mooie wandeling door natuurpark ‘De Rotte Meente’ bij Nijetrijne; niet te verwarren met Rotte Gemeente. Dat is wat anders. Als je weet waar Nijetrijne ligt, dan heb je een geheel onverzorgde voetreis naar Munnikeburen gewonnen. Aangezien je weet waar dat ligt, kunt u direct op pad. Wat heeft een wandeling door een schitterend natuurgebied met veel water, ribben, riet en idyllische huisjes te maken met de titel van deze column? Niet veel, denk ik. Wel illustreert het de emotionele schok die ik onderging toen ik, vanuit die natuurbeleving, in de auto radio 1 aanzette. Daar vertelde een Belgische professor dat hij vanaf 1988 heeft gewerkt aan het onderzoek van teksten op WC-deuren en – wanden. Een grotere overgang is nauwelijks denkbaar. Mijn God, wat een idioot.

Emeritus Hoogleraar psychologie Stephan Lievens (66 jaar) besteedde maar liefst 22 jaar van zijn kostbare leven aan teksten die zijn medemens tijdens de stoelgang heeft geschreven op voor hem bereikbare wc-schrijfvlakken. Gedachten die opkomen als kakken, zo gezegd. De Professor vulde een deel van mijn thuisreis op wetenschappelijke toon met verhalen over zijn onderzoekswerk en concrete resultaten. De goede man bezocht tienduizenden toiletten; frisse en onfrisse. Hij besteedde een vermogen aan mondkapjes. Damestoiletten bezocht hij soms stiekem, maar meestal liet hij dit over aan kennissen of vrienden. Het werkte echt op mijn lachspieren toen ik hoorde hoe de Professor bloedserieus sprak van ‘uitlaatklep’ en ‘kruisbestuiving’, als hij het had over de producties binnen toiletmuren.

Ik weet het lezer, je zit al klaar voor wat sappige citaten. Maar, hoor eens hier, het gaat in dezen om wetenschappelijk werk en niet om ‘poepie, piesie’ . Dat haal je maar bij een andere columnist. Ik ga onverkort door met de belangwekkende wetenschappelijke mededelingen van Lievens: Vrouwen kalken voornamelijk roddels op de muren. Geen schuttingtaal, maar gewoon walgelijke roddels over sexegenoten. Mannen hebben het meer over sexegenieten.

De Professor vertelde ronduit geschokt te zijn over de geschriften van mannen, bah. Wat te denken van ‘ Wie wil poepen met schuim, stopt OMO in de pruim’ ? Daar valt absoluut niet om te lachen. Nog erger is de minachting voor vrouwen. De professor citeert van de plémuur: ‘Vrouwen zijn koteletten. Hoe meer je ze slaat, hoe malser ze worden’. Te bar voor woorden. Gelukkig kreeg die Lievens nog een laatste, wat vrolijker vraag: ‘Wat vond u het leukste dat u ooit op een toilet hebt gelezen?’. De Prof dacht even na …….en toen kwam het: ‘Luie man zoekt zwangere vrouw!’.

Die Professor Lievens toch! Zijn boek wordt vast een even groot succes als zijn wetenschappelijk werk over ongewenste intimiteiten. Dat boek is al eerder verschenen.

Ik dacht toch nog even terug aan de wandeling door de Rottige Meente van hedenmiddag. Ach, had ik maar een zakmes meegenomen…….dan had de Professor nu op de wilg kunnen lezen: Niets maakt mij zo mild, als een plasje in het wild.


Hans Schoevers

Flashbackpacker. Schrijver van columns; dikwijls met een knipoog naar vroeger. Tot december 2017 ook actief geweest als zanger/entertainer. Elts sprekt fan myn sûpen, mar nimmen fan myn toarst.

6 reacties

MrDeUil · 13 april 2007 op 23:00

Soms zijn de kreten leuk maar vaak ook flauw of schunnig. Maar voornamelijk vind ik het asociaal. Je komt niet op een toilet om de boel onder te kalken.

goofy · 13 april 2007 op 23:00

Lollig!
Ik weet nu dat mijn belastinggeld goed besteed wordt! Wat een fijn onderwerp ook, die stiekeme oncorrecte literaire uitspattingen.
Lang geleden las ik een kortverhaal van John Cheever waarin hij vertelt over een man die na jaren terugkeert naar de US en vaststelt dat de toiletgraffiti erg melig geworden is. In de plaats van de grove, platte seksistische grappen staat er ‘waarom zetten alle mensen van goede wil geen geranium voor hun raam.’
Vervolgens ontwikkelt zich een hilarisch verhaal en een wanhopige zoektocht naar minstens één oncorrecte groffe seksistische wc-graffitto.
Ik vermoed dat er in jouw verhaal en dat van John Cheever meer wijsheid zit dan in dat boek van Prof Lievens. Zo blijkt maar weer: het feit dat iets ernstig verteld wordt impliceert niet dat het ook serieus is.

arta · 14 april 2007 op 18:30

Leuke column met een goede uitsmijter!
Die professor is zeker wel erejurylid bij de plee-boy en plee-girl van het jaar verkiezing??
🙂

KawaSutra · 14 april 2007 op 23:04

Leuke column!

Prlwytskovsky · 15 april 2007 op 12:07

Toiletdeuren zonder slotje, daar heb ik een hekel aan. Maar om daar nu 20 jaar van mijn leven aan te besteden?
Goeie column Schoevers.

Dees · 15 april 2007 op 12:12

Erg leuke column. Ik meen dat er jaren geleden ook nog een ander onderzoek was naar pleemuren, maar dan van ‘ne Hollander.

Verder wordt er ook geld besteed aan wc-gedrag. Vrouwen praten vaker met anderen als ze op de wc zitten dan mannen. Fascinerend weetje, toch?

Nu nog wachten op het vergelijkende warenonderzoek tussen Vlaamse en Nederlandse pleemuren 😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder