Mijn eerste schooldag was zoals ik het verwachtte.
Niet echt leuk…

Overal lopen de nieuwe brugklassers die met de bus mee moeten om op schoolreisje te gaan. Maar die voordat ze in de bus stappen moeten ze echt nog even een rondje door de gang rennen met hun te grote tassen die geen moment van hun zijde wijken. Ze worden op hun gedrag aangesproken door de ex-brugklassers. Zij deden vorig jaar precies hetzelfde, maar dat vergeten ze even. Natuurlijk zijn de ex-brugklassers gegroeid, lichamelijk en geestelijk. Ze zijn nu allemaal groter dan mij (ik ben redelijk klein) en ze weten nu inmiddels dat je beter gewoon normaal kan doen op school. Rennen in de gang is namelijk niet [i]“hip/blits/lauw/cool/stoer”[/i] of welk ander woord de nieuwe brugklassers ons gaan brengen.
Naar mijn idee worden deze wonderlijke wezentjes steeds kleiner en hebben ze steeds grotere tassen op hun rug. Een brugklasser doet zijn tas nooit van zijn rug af. Zelfs niet tijdens de pauze of wanneer hij naar de wc moet!
Ik heb altijd medelijden als ik die kleine kinderen de trap op zie zwoegen met hun grote tas. Ik vraag me soms af wat er allemaal in zit. Misschien wel genoeg spullen om een wereldreis te maken. Het kan niet anders, hoe komt een tas anders zo vol? Als het echt allemaal boeken zijn die in die tassen zitten zou er een gewichtslimiet moeten komen. Het is toch niet normaal dat een klein kindje van nog geen anderhalve meter een tas bij zich draagt van zijn halve lichaamslengte, volledig volgepropt met boeken?! Dat is vast zijn eigen lichaamesgewicht wat hij op een dag met zich meesjouwt!
En toch, ondanks dat de brugklassers er uitzien als kinderen van mijn zusjes leeftijd; zo schattig en klein, zitten er altijd een paar hele brutale apen tussen. Sommige zijn zelfs nog brutaler dan hun voorgangers.

Anyway, over naar een ander onderwerp op school waar nooit iemand blij mee is: lesroosters.
Lesroosters zijn nooit zoals de scholieren willen dat ze zijn, dus zo ook de mijne.
Lange dagen, vroeg op. Natuurlijk had ik niet anders verwacht, men moet zich instellen op het ergste maar om dan ook echt het ergste te krijgen dat is altijd wel weer even slikken.
Vooral als je te horen krijgt dat iedereen minstens 2 middagen in de week vrij is!

Toch echter zijn echt ook leuke dingen aan het nieuwe schooljaar.
Eindelijk die nieuwe agenda kopen bijvoorbeeld, of een nieuwe kluisje. Eindelijk een andere kluis op een beter plaat in de school, en belangrijker nog: GROTER DAN HET EXEMPLAAR VOORHEEN!
Het weerzien van schoolvrienden en natuurlijk het kaften van je boeken waarmee je een statement maakt tegenover al je andere klasgenoten.
Persoonlijk vind ik dat een heel leuk iets dat kaften. Niemand anders vind het leuk, maar ik vind niets zo leuk als mijn boeken opfleuren met stiften, stickers en allerlei leuke kleurtjes kaftpapier aan het begin van het jaar.
Dat dit allemaal verspilde tijd en moeite is, omdat het kaftpapier halvewege het jaar loslaat en vervangen moet worden, dat vermelden we natuurlijk niet!

Iedereen weet waarschijnlijk nog wel hoe zo een eerste schooldag verloopt, misschien zelfs nog wel de allereerste schoolday op de middebare school OOIT! Je hoeft maar een half uur in de klas te zitten, maar al met al ben je bijna 2 uur op school.
Naast alle dingen die niet leuk zijn aan een eerste schooldag wegen de dingen die wel leuk zijn vele malen zwaarder. Waarschijnlijk zal ik dat ook denken over aan aantal jaar. Want zoals mijn vader altijd zei: “Je schooltijd is de beste tijd van je leven, kind! Geloof me maar. Als je later werkt zal je nog eens aan mijn woorden terug denken en aan die goede ouwe schooltijd”
Dus wie weet, misschien ga ik die nieuwe brugklassers, klasgenoten en mega tassen wel verschrikkelijk missen.

Categorieën: Algemeen

4 reacties

Dees · 10 september 2008 op 13:03

Tja, de leukste tijd van je leven… Wie weet Lola! Je stukje over de brugpiepers vind ik leuk, maar wat mij betreft had je dat net meer kunnen uitwerken en dat het enige onderwerp in het stukje kunnen laten zijn. De lesroosters en het kaften en je eigen overpeinzing… Kweeniet. Net teveel in een column ofzo, vind ik 😉

Edit, nog een tip, je binnenkomers zijn erg uitleggend, maar je verhaal wordt denk ik sterker als je de verklarende intro achterwege laat. Ik geloof dat iemand dat ook al bij je vorige stukje meldde trouwens…

Neuskleuter · 10 september 2008 op 13:32

Ik vind deze iets minder leuk dat je vorige schrijfsels. Ik weet niet precies waarom het is, eigenlijk. Misschien omdat je andere onderwerpen tot iets speciaals weet te maken, maar dit blijft gewoon een brugpieperverhaal.

Ik vind die opmerking over de brugsmurfen die hun tas zelfs in het toilet meenemen, wel erg grappig. Hoe zouden meisjes dat doen? Volgens mij passen die niet eens meer op het toilet met zo’n tas achterop, haha. En de jongens die allemaal veel te hoog richten, omdat het gewicht van de tas hen naar achteren laat hangen… Vandaar dat het soms een smeerboel is op schooltoiletten! 😉

pally · 10 september 2008 op 21:52

Best grappig, lola, maar met veel slordigheden. Een onderwerp wat meer uitdiepen is vaak beter voor een column dan te veel zaken aan elkaar plakken.

groet van Pally

weathergir · 12 september 2008 op 10:58

Wat zeg je het toch altijd mooi, Dees… Ik schaar me even achter (onder) jou 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder