Dit jaar gaan we het eindelijk weer eens beleven. Het is al weer acht jaar geleden dat het voor het laatst gebeurde. In 2000 moesten we immers opeens een beurt overslaan. Dat is niemand opgevallen, natuurlijk. Want zo’n schrikkeldagje eens in de vierhonderd jaar missen, ach, dat is net zoiets als een uurtje erbij als het weer wintertijd wordt. Nee, dan in 1582. Het kalenderjaar was helemaal uit de pas gaan lopen, had de kerk gemerkt. Pasen schoof veel te ver op. Om de lente weer precies op 21 maart te laten vallen moesten er ergens elf dagen geschrapt worden. Dat gebeurde toen meteen maar in één klap in oktober. De mensen die op 4 oktober ’s avonds gingen slapen werden de volgende ochtend op 15 oktober wakker. Zo wou Paus Gregorius XIII het hebben. Maar daar was natuurlijk niet iedereen het mee eens. Groningen bijvoorbeeld, die lapte die hele kalender aan zijn laars.
‘De paus kan ons nog meer vertellen,’ zeiden ze tegen elkaar.
‘Nait soezen. Gewoon doorgaan met waar we mee bezig zijn.’
Groningers ten voeten uit. Toen Bommen Berend (de bisschop van Munster) in 1672 de stad belegerde, stuurde hij een brief, gedateerd 28 augustus, met het bevel tot overgave. Maar voor Groningen had ie toch echt vroeger moeten opstaan. Want die had op 17 augustus al laten weten overgave definitief te weigeren. Kijk, dat is nog eens vooruitzien.

Helaas is die tijd voorbij. Groningen loopt nu weer helemaal in de pas. Ook Groningen sloeg in 2000 een schrikkeldag over. Ten minste, dat dacht ik altijd. Tot vorige week, toen ik mijn auto naar de garage bracht voor de keuring. Ik legde mijn kentekenbewijs achteloos op de toonbank en opeens viel mijn oog op de datum van eerste afgifte. 29 februari 2000 stond er. Gelukkig. De Groningers hebben hun rebelse streken nog altijd niet verloren!

[img]http://www.yorienvandenhombergh.nl/nieuws/29feb2000.jpg[/img]

Categorieën: Actualiteiten

12 reacties

Suus · 5 februari 2004 op 17:07

Was net vergeten dat het schrikkeljaar was. Moet ik nog een dag langer doen met mijn salaris, nou moe. Maarre, goed stuk. Hoe kom je in hemelsnaam aan al die wetenswaardigheden over schrikkeldagen en dergelijke.

Yoyogro · 5 februari 2004 op 19:32

[quote]Hoe kom je in hemelsnaam aan al die wetenswaardigheden over schrikkeldagen en dergelijke.[/quote]

Nou, dat van de bisschop van Munster weet elke Groninger (en ik ben er eentje). Dat van die paus enzo? Effe Googelen, hè.
En de rest: uit mijn geheugen.

Bedankt voor je compliment, Suus!

Groet,
Yorien

[url=http://www.yorienvandenhombergh.nl]Schrijven is schrap///[/url]

Eftee · 5 februari 2004 op 20:31

Ook nooit geweten. Zo leer ik elke dag weer wat.
Leuke column!

MBB · 5 februari 2004 op 21:08

Leuke weetjes, geinige column 🙂

pepe · 5 februari 2004 op 21:32

Jeetje ik heb er ook niets van gemerkt in 2000, leuk geschreven!!

Mosje · 5 februari 2004 op 21:35

Vlak voor de millenniumwissel kwam er een prachtig boek uit. “De Kalender, op zoek naar de tijd” van David Ewing Duncan. Het laat zich lezen als een thriller, en staat bol van leuke weetjes.
Voor de liefhebbers: Ik zag het enige tijd geleden liggen bij de Slegte.

Leuk verhaal Yoyogro.

Ma3anne · 5 februari 2004 op 23:25

Geinig!
Inhoudelijk een leuk verhaal en qua vorm heel interessant hoe je a. dit document, b. deze fout, c. de Groningse eigenzinnigheid en d. een stukje Grunneger geschiedenis aan elkaar hebt gebreid tot een hartstikke goeie column!

P.S. Bij Bommen Berend kwam ik regelmatig over de vloer, toen ik nog in Grun op kamers woonde. Maar dat was in 1972 en niet in 1672!
🙂

deZwarteRidder · 6 februari 2004 op 00:43

HAHAHA wat uniek en wat leuk gevonden van je ..knap gedaan hoor toppertje
Rich@rd

Godspeed · 6 februari 2004 op 08:15

Handig, hoef je ook maar 1 keer in de 4 jaar op APK keuring.:-D:-?

Liz · 6 februari 2004 op 09:11

Leuke column!
Heb ik weer wat geleerd, dat wist ik allemaal niet. 😕

Yoyogro · 6 februari 2004 op 14:05

[quote]Handig, hoef je ook maar 1 keer in de 4 jaar op APK keuring.[/quote]

Jemig, Godspeed, dat ik daar zelf nog niet aan gedacht heb!!!!! 😮 😮 😮

Mup · 6 februari 2004 op 23:59

Ben effe dat boek bestellen.

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder