Er zijn drie primaire emoties die ons helpen om om gevaarlijke situaties te overleven: vechten, vluchten en verbinden. De derde emotie, het steunen en beschermen van elkaar, versterkt vaak de andere twee. Zo barsten er in het voetbalstadion spreekkoren los wanneer een speler een fout maakt. We rennen mee wanneer de mensen om ons heen op de vlucht slaan. We gebruiken de primaire emoties niet alleen, we misbruiken ze ook. Woedend doen we ons beklag in een volle winkel. Met gespeelde verontwaardiging zoeken we bondgenoten in een vergadering.

We hanteren verschillende argumenten om het misbruik te rechtvaardigen. Youp van het Hek maakt onder het mom van satire het merk Buckler kapot. Gordon camoufleert met zijn lach het feit dat hij het leven van de directeur van een verzorgingshuis verziekt. Politici nemen maatregelen op grond van vermeende economische of terroristische bedreigingen.

Ik heb niet de illusie dat het misbruik van de primaire emoties kan worden uitgebannen.Daarvoor zijn ze te sterk met ons dagelijks leven verbonden, hebben we ze te hard nodig. Ik wil wel het misbruik sneller leren herkennen, me er niet blind door laten meeslepen. Er tegen optreden wanneer een grens wordt overschreden.

[url=http://www.managementplein.nl]Managementplein[/url][url=http://www.razenberg.nl/column.htm]Bureau Razenberg[/url][email]razenberg@managementplein.nl[/email]

Categorieën: Maatschappij

coach

Zie mijn columns op mijn weblog: http://www.razenberg.nl

4 reacties

Kees Schilder · 4 november 2004 op 11:24

Ik begrijp niet helemaal waar je naartoe wil

WritersBlocq · 4 november 2004 op 11:48

[quote]Youp van het Hek maakt onder het mom van satire het merk Buckler kapot[/quote]

Kep d’r nog een kater van. Verder vind ik het begin goed, maar wanneer komt het einde?

ignatius · 4 november 2004 op 20:39

Ik meen te snappen wat je bedoelt als een en ander in het licht van primaire behoeften wordt geplaatst. Primaire behoeften -vrij naar Maslow-zoals daar zijn eten & drinken, veiligheid, en saamhorigheid/liefde (zeg maar sex). Ik ga een gevaarlijke situatie aan door brutaal en met het nodige geweld een huis binnen te dringen en vecht om voedsel en en passant schaak ik de dame des huizes. Ik vlucht, daarbij achtervolgd door de woedende eigenaar, om mezelf in veiligheid te brengen naar mijn rovershol. Aldaar heb ik sex met mijn buit om me met haar te verbinden. 😛

Ma3anne · 5 november 2004 op 07:33

En dan?
Ben benieuwd naar het vervolg op deze column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder