Op het gevaar af dat mensen denken dat ik wat populistisch ben en maar overal mijn naam wil laten vallen, schrijf ik toch nog maar een epistel voor het vallen van de nacht. Twee in twee dagen, ach… Rob Hoogland doet dat ook.
Maar vanavond werd ik echt woedend. Woest! De man die Jan Peter Balkenbende bedreigde via de e-mail, nota bene door er een foto van zichzelf bij te doen, heeft 30 maanden celstraf aan zijn broek gekregen. Ja, u hoort het goed! Dertig hele maanden!
In dezelfde nieuwsuitzending wordt ons, het gepeupel, meegedeeld dat de aanrandende judotrainer die vijf meisjes jarenlang sexueel misbruikte, er met 18 maanden vanaf kwam. Pardon? Jazeker, achttien maanden. Een geestelijk labiele man die twee e-mailtjes stuurt aan Jan Peter waarin hij zelfs niet probeert om zijn identiteit geheim te houden wordt bijna twee keer zo zwaar gestraft als een kindermisbruiker.
Als dát geen klassejustitie is, dan weet ik het niet meer. Ik vond bij het aanpakken van hardrijders alle vergelijking al zoek wanneer je ze naast inbrekers plaatste, maar dit is echt ’the bloody limit’!
Hoe kan een zichzelf rechtvaardig noemend justitie-apparaat zich zo’n smerige ongein veroorloven? Hier gooit een rechter de complete geloofwaardigheid van de wettelijke gelijkheid met één hamerslag te grabbel.
Ik heb zelf in die contreien gewerkt en ik ben dus best wel wat gewend aan oneerlijke processen en zo. Maar dit gaat te ver.
Denkend aan heel lang geleden, toen de autoradio van (toenmalig) premier Lubbers werd gejat en hij met zijn zoon de boef in de kraag vatte… Nou, die heeft het ook geweten. Hij kreeg bijna drie keer zoveel straf als de gemiddelde autokraker. Had hij toch maar de auto ernaast moeten nemen, de uwe of de mijne.
Zo overduidelijk was het meten met twee maten nog nooit en het is ronduit schandalig dat dit kennelijk klakkeloos wordt aanvaard.
Geestelijk labiele mensen die anderen bedreigen horen in een kliniek. Kindermisbruikers horen ook in een kliniek. Maar rechters die bedreiging ernstiger vinden dan misbruik, horen ook in een kliniek.
Ten laatste, Jan Peter Balkenbende kan vanaf vandaag, als hij niet heel snel zelf orde op zaken brengt in deze misstand, zijn hele gewauwel over normen en waarden wat mij betreft ergens steken waar de zon niet schijnt. En ik stem ook nooit meer op de AIVD!


9 reacties

KingArthur · 22 juli 2004 op 11:16

Heerlijk! 😀

thcisok · 22 juli 2004 op 12:06

ja klasse justitie, helemaal waar, het recht is er alleen voor wie het kan betalen.
er wordt gemeten met twee maten,de ene is de norm de andere de waarde.

gast · 22 juli 2004 op 12:30

Mooie column. Mocht nog wat agressiever, maar zeker een duidelijk helder stuk.
Leuke eraan is ook dat je de boosheid daadwerkelijk tussen de letters ziet doorsijpelen.

Godspeed · 22 juli 2004 op 14:23

Sinds ik in de (oude)auto van Pieter Van Vollenhoven rond rij, ben ik 2 x aangehouden tijdens een controle acties.

Geen papieren bij me, geen riem om en elke keer mag ik weer doorrijden zonder boete.:-D

Is eigenlijk ook klasse justitie, die rijdt in zo’n grote bak, ziet er ook nog eerlijk uit, laat maar doorrijden.:-D

Of zouden ze de koninklijke kleur blauw herkennen, dat samen met de blinderingen die altijd dicht zijn, en dan maar eieren voor hun geld kiezen.:-?

Het zal mij worst wezen, zolang ik gevrijwaard wordt van staatskas vullende politie acties.;-)

Die rechter die deze uitspraak deed is gewoon bezig met zijn carriere planning, mischien wel procureur generaal of zo.

Zo werkt het nu eenmaal, niet druk over maken, en vooral geen hate mail naar JP sturen.:-D

En als je mij vraagt, dan hoort dit hele kabinet thuis in een (TBS)kliniek.

rrobin · 22 juli 2004 op 17:37

[quote]Zo overduidelijk was het meten met twee maten nog nooit en het is ronduit schandalig dat dit kennelijk klakkeloos wordt aanvaard[/quote]
Ik ben het helemaal met je eens, vroeger deden ze het teminste nog achter onze rug om!

Sterke column, ware woorden. In een kapitalistische democratie is nou eenmaal bijna alles te koop. Behalve normen en waarden dan..

Louise · 22 juli 2004 op 20:51

Ben het helemaal met je eens, Ton!
Een goeie krachtige column!

Mosje · 22 juli 2004 op 21:20

Goed geschreven Ton, net als je vorige.
Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo’n liefhebber van columns waarin de schrijver zegt zich vreselijk op te winden, en zegt het zat te zijn.
Ik hou er meer van als de opwinding en de boosheid tussen de regels door te lezen is. Je laat dan de emotie over aan de lezer.
Want stel nou dat er deze week weer iets gebeurt dat jou opwindt. Dan moet je wel heel erg naar nieuwe woorden zoeken om ons te overtuigen dat je wederom woedend bent.
En dat zal niet meevallen.

Ma3anne · 23 juli 2004 op 06:27

Wat ik zelf ooit heb ervaren is, dat mijn tegenpartij een dure advocaat had ingezet en ik het moest doen met een toegevoegd advocaatje, dat zijn huiswerk niet goed had gedaan. Indirecte klassejusitie dus. De advocaat van naam won.

Geen kwestie van wetten tegen elkaar afwegen, maar het beste pleidooi honoreren. Volgens mij zit um daar de kneep.

Weer strakke, goed geschreven column.

pepe · 23 juli 2004 op 07:22

Ja hoe krom is het recht in dit land?

Mooi geschreven en helaas zo waar!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder