Ik heb het van horen vertellen en dan hoor je vaak liegen. Maar in dit bijzonder geval weet ik dat het waar is. Er was een dame van een jaar of vijftig en ze beeldde zich in dat ze god was. Maar niet een goede god, neen, eerder ééntje van het kwade soort. Elke week sprak ze de parochianen toe in onze plaatselijke kerk. Ze sprak van liefde en vergeving, ze preekte over uw naaste beminnen en bovenal sprak zij over goed doen voor de anderen. Kortom, ze was heiliger dan de paus en iedereen vond haar een goddelijk schepsel. Gezegend zijt gij boven alle vrouwen! (Vergeet niet dat ik misdienares was).

Bijna dagelijks zette ze zich in voor de rolstoel-medemensen van ziekenzorg. Wanneer je een kaartje van haar ontving, stonden er steevast beste wensen in, vergezeld van een sprankeltje hoop. Wanneer iemand een vrijwilliger zocht voor zijn of haar goede doel, stond het kleine dametje op de eerste rij. “Ik, ik, ik wil het doen!” riep zij dan uit volle borst (en ze had er een stevig paar).

Uit deze geschreven lofzang blijkt dat ze te mooi was om te geloven,…en dat was ze ook. Tijdens de vele uren die zij spendeerde met de ouderen, kwam zij ook te weten welk oudje nog een behoorlijk spaarcentje had. De brave sukkels lieten haar ook zien onder welke matras hun gouden sieraden staken. Zonder enige schroom vroeg ze of de juwelen nog nut hadden,…of de bijouterie niet beter rond haar hals pasten. En ja hoor, het merendeel liet zich verleiden door haar goedheid en haar verborgen sluwe trekken. Ze trok nog snel een weesgegroetje en de oudjes gingen volledig overstag. Net op het moment dat ze hun handtekening hadden gezet onder het testament, verbleekten hun handen. De avonden werden korter en de koude werd kouder. Het vrome predikantje had hen een injectie gegeven. Eentje dat op langere termijn werkte en de dood tot gevolg had,…langzaam.

Katholieken zijn zo mooi meneer, ze zijn zo eerlijk en oprecht meneer. De vromen vinden homoseksuelen fout maar ze kunnen hen wel genezen meneer. Er bestaan zo van die kampen voor. En die vieze ziekte, die zich overdraagt via bloed of sperma,….die ontkennen we even voor het gemak meneer. Ze moeten maar een rubbertje dragen, oeps, maar dat mag niet van de kerk. Over de ‘liefde’ voor de kinderen zal ik nog zwijgen, over de oorlogen in uw naam ook. Hé, maar we kunnen verder hoor, we doen lekker alsof. Tenslotte doen we dat al eeuwen,…zowel het vrome predikantje als de priester in zijn habijt. Beiden vragen centjes uit uw naam. Laat het mandje maar rammelen, laat de centjes maar rollen en sla het goud uit de gelovigen hun zakken.

Gezegend zijn de echte gelovigen meneer, diegenen die het niet van de daken schreeuwen en goed doen voor hun naasten. Mag ik dan nu een schietgebedje doen en de paternoster kussen? Ik val niet op mijn knieën en ik zal niet passeren langs uw toog.

 

Categorieën: VEC

10 reacties

Anders · 1 april 2014 op 00:20

Om het taaladvies.net van Mien al eventjes voor te zijn: ik weet dat ‘god’ normaal met een hoofdletter wordt geschreven,…maar ik heb het bewust niet gedaan.

troubadour · 1 april 2014 op 04:50

Gelukkig gaat het niet over de goede god, of allah of zo.
De echte, die het oorlogje waard zijn!
Dit is Anders van een andere kant, ik kan er goed mee door de bocht..

Mien · 1 april 2014 op 10:30

Gefeliciteerd met de VEC Anders.
Geloof onder de loep genomen.
God op z’n katholiekst klein gemaakt.
Goede column.

Yfs · 1 april 2014 op 13:15

Een mooi neergezet doch gewaagd en verrassend onderwerp.

Je hebt mooie, schrijnende voorbeelden gegeven. Heel eventjes zag ik de heilige dame voor me en hoe zij soms gehuld in latex ’s avonds in haar SM kelder vertoeft. Maar dat is mijn foute fantasie die op hol slaat. Excuseer! 😕

Toch positief afgesloten met een mooie zegening voor diegenen die het echt verdienen!

Mooie, zeker VEC-waardige column!! :yes:

Meralixe · 1 april 2014 op 18:37

Inderdaad, kort door de bocht.
Dat je een vrouwtje beschrijft met enkele rare trekjes.. geen probleem. Dat je een oud verhaal vol van de vooroordelen terug actueel tracht te maken.. Ieder zijn (haar) meug. Maar waarom er dan plots in de voorlaatste alinea AL de katholieken bij gesleurd worden blijft me een raadsel.
Geloven (of niet geloven) is een persoonlijke keuze waarbij het schreeuwerig uiten van de eigen mening steeds hier of daar tenen doet krullen.

    Anders · 1 april 2014 op 18:55

    Oei Meralixe, ik dacht dat ik met mijn tekst voldoende duidelijk had gemaakt dat ik eerder een probleem heb met het instituut kerk,…niet met de gelovigen. Om dat extra duidelijk te maken had ik ook dat zinnetje geschreven, dat Yfs al eerder aanhaalde. Maar blijkbaar was ik niet duidelijk genoeg, volgende keer doe ik beter, beloofd!

Ferrara · 1 april 2014 op 21:31

Wat mij betreft duidelijk genoeg, maar met begrip voor Meralixe. Mooie VEC

Nachtzuster · 2 april 2014 op 23:49

Verrassend, scherp en met een goede eindconclusie. Ben zelf katholiek opgevoed en ik deel jouw mening over de kerk. Mooie VEC! :yes:

arta · 5 april 2014 op 14:23

Geloof, altijd lastig.
Ik ben ervan overtuigd dat je een goed mens bent, wanneer je welk geloofsboek dan ook tot de letter naleeft.
Het zijn de menselijke eigenschappen (Die eeuwige, verleidelijke zeven zondes ;-)), die het verknallen.
Zelf volg ik geen enkel boek, geen enkel geloof, (enkele van die zeven zijn mij dierbaar ;-))maar heb wel respect voor elk andersdenkend mens. Ik lees uit jouw stuk dat jouw irritatie niets te maken heeft met gelovigen in het algemeen, maar met de hypocrisie die helaas ook bij elke godsdienst voorkomt.
Mooi plaatje, mooi neergezet.
Moedig onderwerp.

Sagita · 6 april 2014 op 04:58

Interessant onderwerp Anders. Ik ben katholiek opgevoed met een moeder die roomser was dan de Paus, maar toch een lief mens. De filosoof Kierkegaard stelde dat het geloven begint daar waar het weten eindigt. In die zin is mijn geloven dan ook een zoeken naar meer weten, maar al die oude godsdiensten en religies passen daar niet (meer) in. Het zijn voor mij sprookjes met mooie en slechte personages.
Wat je column betreft ik heb ook wat moeite met de twee laatste alinea’s. Je schrijft vanuit het ik-perspectief maar wie is die meneer waar de ik-persoon tegenaan begint te oreren. Daar raak ik je een beetje kwijt. Inderdaad een beetje kort door de bocht! 😀
groet Sa!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder