Onlangs bezocht ik een overzichtstentoonstelling van schilder Evert Thielen in het Limburgs museum in Venlo. Het was mijn eerste (!) kennismaking met het werk van deze kunstenaar. En wat voor kennismaking! Zijn indrukwekkende oeuvre, nu voor een groot gedeelte op één plek verzameld, maakte meteen een overrompelende indruk op mij.

Zijn schilderijen zijn gemaakt met technieken zoals die door oude meesters werden gehanteerd. Ze zien er realistisch uit, maar met vaak een surrealistische twist die telkens weer tot nadenken stemt. Geïnspireerd door het altaarstuk ‘de aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders van Eyck heeft Thielen zich onder andere ook toegelegd op het maken van veelluiken. Zes in totaal, en deze waren allen te bezichtigen. Je komt echt ogen tekort, om alles te bekijken wat door Thielen in deze tableaus is vastgelegd. De tot in de kleinste details exact uitgevoerde afbeeldingen blijven boeien.

Dat het werk van Thielen mij voorheen is ontgaan, is achteraf onbegrijpelijk, gezien de naam en faam van de schilder. Evert Thielen trekt volle zalen, zoals ook nu weer, want het was er druk, erg druk in het museum.


G.van Stipdonk

Gerard van Stipdonk. Mijn motto: Wie schrijft die blijft.

4 reacties

Mien · 25 maart 2019 op 12:59

Mijn zus is er ook geweest. Was ook onder de indruk. Mooie zelfportetten.

Nummer 22 · 25 maart 2019 op 13:51

Zijn gigantische 3 luiken waar hij jaren aan werkt in zijn huis te Gent (B)… schitterend!

    G.van Stipdonk · 26 maart 2019 op 13:17

    Het waren er geen drie maar zes, en inderdaad daar heeft hij jaren aan gewerkt. En inderdaad: Schitterend!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder